Ascultă Radio România Reșița Live

La multi ani, Angela Gheorghiu!

Aniversata zilei,Angela Gheorghiu, este artista care a triumfat la Royal Opera House în Traviata de Giuseppe Verdi dirijată de Sir Georg Solti, în anul 1994, spectacol pentru care, ca să poată fi transmis în direct, a fost anulat programul obișnuit de la BBC!

La multi ani, Angela Gheorghiu!

Articol editat de Valentina Adam, 7 septembrie 2024, 19:43

„Artiştii sunt precum medicii: nu are importanţă cine se află în faţa lor, culoarea pielii, educaţia, vârsta, religia, naţionalitatea. Pe orice scenă se petrece un act divin, cred eu, şi în acel moment aparţii cu totul acelei lumi”,după cum mărturiseşte Angela Gheorghiu, una dintre cele mai mari soprane ale lumii la ora actuală.

Cântăreaţa de operă Angela Gheorghiu s-a născut la 07 septembrie 1965, in Adjud, judeţul Vrancea.
La 6 ani a interpretat liedul Guten Abend, Gut’ Nacht, de Brahms pe scenă si a convins că care talent. A urmat apoi Liceul de muzică din Bucuresti si in 1990 era absolventă a Conservatorului.

A debutat in acelaşi an pe scena Operei din Cluj, cu rolul Mimi din La Bohème, de Giacomo Puccini. S-a căsătorit cu Andrei Gheorghiu, devenit acum unul dintre cei mai apreciaţi compozitori români şi artişti de artă digitală din Toronto, Canada, dar au divorţat si cântăreaţa a pastrat numele Gheorghiu, cu care s-a lansat.

Debutul internaţional a avut loc in 1992, la Covent Garden, Royal Opera House din Londra, unde a interpretat rolul Zerlinei din Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart. A urmat scena Operei de Stat din Viena, unde a cantat in Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, apoi scena de la Metropolitan Opera din New York, unde a cantat din nou La Bohème. A cucerit publicul in 1994, la Royal Opera House din Londra, cand a interpretat rolul Violettei din La Traviata, de Giuseppe Verdi si in anul 1996 s-a casatorit cu tenorul Roberto Alagna, la New York.

Până in 2003 a continuat sa interpreteze personajele Mimi (din La Bohème), Magda ( din La Rondine de Giacomo Puccini) , Adina (din Elixirul dragostei) , Juliette (din Romeo şi Julieta de Charles Gounod), precum si Violetta. In 2003 adăuga la palmaresul sau si interpretarea deosebita a rolurilor Marguerite din Faust, de Charles Gounod si Nedda din Pagliacci, de Ruggero Leuncavallo. In 2006 interpreta Tosca de Giacomo Puccini la Londra si era comparata cu Maria Callas.

A inregistrat discuri, CD-uri si DVD-uri, a apărut la televiziune in filmele muzicale Traviata, in 1994, Elixirul dragostei (1996), Carmen (1997), Tosca (2001) Romeo si Julieta (2002), in serialul Imagine (2006), Marius et Fanny (2008), etc. A cântat la concertul Michael Jackson şi prietenii din Munchen (1999), la redeschiderea Teatrului Malibran din Veneţia (2001) şi al Royal Opera House Covent Garden (1999), dar si la concertul Premiului Nobel pentru Pace (2003).
Puţină lume cunoaşte faptul că Angela Gheorghiu este mama unei fete. Este vorba de Ioana, fiica surorii ei, soprană ca şi marea artistă, moartă într-un tragic accident în 1996. Fiica Elenei, Ioana Dan, a rămas în grija tatălui ei, care era medic, dar după patru ani, acesta a murit şi fetiţa de 11 ani a fost adoptată de Angela Gheorghiu.

„Am considerat-o fetiţa mea de la început. Am zis “avem copil” dar, efectiv, s-a întâmplat când avea 6 ani. Pe Ioana am văzut-o prima oară pe scenă, la Covent Garden. Făceam “Turandot”, eram machiată şi îmbrăcată în chinezoaică, nu m-a recunoscut. Deja vorbea engleza cu toată lumea. Împreună cu mama şi tata au nimerit exact în timpul actului doi. Au venit direct de la aeroport, i-am văzut de pe scenă. Cântam şi i-am văzut în culise, mama, tata, Ioana. Am avut nişte emoţii…”, povestea într-un interviu mai vechi, celebra soprană.

Angela Gheorghiu a fost distinsă cu 5 premii Gramophone, cel mai recent pentru discul Madama Butterfly în 2009.
În 2002, Angela Gheorghiu primește premiul Echo Klassik pentru „Artista anului”.

A primit numeroase premii precum: Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique în Franța, Cecilia Prize în Belgia, premiul Musica e dischi în Italia, Foreign Lyric Production Award, United States Critics’ Award, Deutscher Schallplattenpreis, International Classical Music Award.
Discul Manon (Jules Massenet) a fost nominalizat la Premiile Grammy în anul 2002.

Angela Gheorghiu a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit în 2001 și 2010.
În 2004, câștigă premiul Victoires de la musique classique pentru discul Carmen (Bizet).
A fost distinsă cu „La Medaille Vermeille de la Ville de Paris” și „Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” și „Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” din partea Ministerelor Culturii din Franța și România.

În decembrie 2010 i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa de către Universitatea de Arte din Iași și Ordinul „Steaua României”, cea mai înaltă decorație oferită de Președintele României.
În octombrie 2012 Angela Gheorghiu a primit decorația regală „Nihil Sine Deo” din partea Majestății Sale Regele Mihai I pentru promovarea valorilor românești peste hotare.
În octombrie 2014 i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa de către Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

În 2014, Angela Gheorghiu a fost inclusă în „Gramophone Hall of Fame”care celebrează artiștii ale căror contribuții la înregistrările de muzică clasică s-au dovedit a fi cele mai influente și de inspirație.
În octombrie 2015 a primit European Cultural Award într-o ceremonie la Frauenkirche în Dresda, Germania.

Este unul dintre românii care fac cinste originii lor, a cântat in 2003 la concertul Premiului Nobel pentru Pace.

Sursa: biografii.famouswhy.ro

Etichete:
Personalități românești la aniversare-Andrei Pleșu
Poveşti de viaţă vineri, 23 august 2024, 19:15

Personalități românești la aniversare-Andrei Pleșu

“Pentru formarea unui om sunt esenţiale întâlnirile. Dacă nu eşti atent, ratezi aceste întâlniri. Deci trebuie să fii atent tot timpul,...

Personalități românești la aniversare-Andrei Pleșu
George Enescu, 143 de ani de la naştere!
Poveşti de viaţă luni, 19 august 2024, 19:49

George Enescu, 143 de ani de la naştere!

George Enescu s-a născut acum 143 de ani pe 19 august 1881, în Botoşani. „Părinții mei, care proveneau fiecare din familie de preoți...

George Enescu, 143 de ani de la naştere!
Personalități ale teatrului românesc la aniversare-Dragoș Buhagiar!
Poveşti de viaţă luni, 19 august 2024, 19:47

Personalități ale teatrului românesc la aniversare-Dragoș Buhagiar!

Urmașul regretatului Ion Caramitru la conducerea UNITER, scenograful Dragoș Buhagiar împlinește 59 de ani. Cu o carieră artistică recunoscută...

Personalități ale teatrului românesc la aniversare-Dragoș Buhagiar!
Locul de suflet al lui Iosif Sava fost Radioul, habitatul în care a crescut și ne-a crescut
Poveşti de viaţă duminică, 18 august 2024, 19:41

Locul de suflet al lui Iosif Sava fost Radioul, habitatul în care a crescut și ne-a crescut

Iosif Sava este singura personalitate culturală românească, cel puţin în perioada postdecembristă, pentru care Guvernul şi-a întrerupt...

Locul de suflet al lui Iosif Sava fost Radioul, habitatul în care a crescut și ne-a crescut
Poveşti de viaţă sâmbătă, 17 august 2024, 15:50

Nobelul românesc, Herta Muller, împlinește 71 de ani

’’Cineva cânta un cântec popular românesc. Priveam prin înserare cum treceau oi cu picioare roşii prin cântec. Şi-am auzit cum s-a oprit...

Nobelul românesc, Herta Muller, împlinește 71 de ani
Poveşti de viaţă vineri, 16 august 2024, 20:17

In memoriam, Aretha Franklin

Celebra publicație Time o consideră una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea. Versurile sale demonstrează ce femeie puternică...

In memoriam, Aretha Franklin
Poveşti de viaţă sâmbătă, 10 august 2024, 14:32

Panait Istrati – A avut doar patru clase şi „paisprezece meserii lipsite de intelectualitate”

A rămas celebră remarca sa amară la adresa regimului sovietic și a omletei proverbiale: „Văd ouăle sparte, dar unde este...

Panait Istrati – A avut doar patru clase şi „paisprezece meserii lipsite de intelectualitate”
Poveşti de viaţă marți, 6 august 2024, 19:30

Personalități la aniversare-Dan Grigore

Maestrul Dan Grigore, aniversat astăzi, este singurul artist român ce a cântat trei concerte, în anul 1996, cu Sergiu Celibidache, cel care îl...

Personalități la aniversare-Dan Grigore