In memoriam, Petrică Moise
Vocea iubită a Banatului care a personalizat folclorul local îmbrăcându-l în straiele sufletului bănățean, Petrică Moise, este de un an alături de prietenii plecați înaintea lui. A împărțit pâinea destinului în așa fel încât să nu-și lase singuri ortacii din cer, iar nouă, celor rămași ne-a lăsat zestrea sa muzicală.
Articol editat de Anca Bălălău, 2 octombrie 2022, 19:19
Un pătimaș , dar și un perfectionist, a compus versuri și muzică sub binecuvântarea unui har special, ne-a ostoit dorurile și ne-a binecuvântat lacrimile, ne-a purtat prin toate vârstele sentimentelor noastre, dar nu ne-a lăsat orfani de emoție.
Petrică Moise a fost și rămâne un destin al muzicii populare, un artist și un om care prin dispariția sa a tăiat parcă răsuflarea celor care l-au cunoscut, dar și celor care doar l-au ascultat.
Povestea sa pământeană începea pe a 19 iunie 1947 la Chișoda în județul Timiș, când se naște într-o familie de pauri banațeni unicul fiu a lui Aurel si Persida Moise , Petru nume dat astfel pentru că urma la ortodocși,in 29 iunie,sărbătoarea de Sfântul Petru și Pavel.
Elev la școala generală din Chișoda este descoperit de profesoara de muzica Gertruda Catona, cu ureche muzicală foarte bună și îndrumat spre Liceul de muzică și arte plastice din Timișoara, pe care îl va absolvi în 1966 la clasa de instrumente de percuție . Dupa absolvirea liceului devine student la Conservatorul de muzica Gh. Dima din Cluj si component al ansamblului Marțișorul al Casei studenților din Cluj ca solist vocal sub îndrumarea taragotistului Dumitru Farcaș.
Renunță în anul II la Conservator, își satisface stagiul militar la Ansamblul armatei din Cluj ca solist vocal, apoi în 1971 dă admitere la facultatea de muzică a Institutul pedagogic din cadrul Universități din Timișoara. Din 1971 își începe activitatea ca solist vocal la ansamblul Doina Timișului al Casei studenților și la ansamblul Timișul al Casei de cultură a municipiului Timișoara. După absolvirea facultății de muzică rămâne artist liber profesionsist devenind slujbaș al artei cântului pe scenele tarii si in strainatate.
Face turnee in Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, S.U.A. si Australia. Colaborează cu ansambluri de amatori si profesioniste cum ar fi Timșul din Timișoara, Junii Sibiului, Țarina din Alba-Iulia, Mesișul din Zalău, Maramureșul din Baia Mare, Zarandul din Arad sau Ciocarlia din București.
Deși e supranumit de colegi profesorul nu a predat la catedră rămânând pe scenă dedicat muzicii populare naționale. A realizat în 1990 un L.P. la casa ELECTRECORD, apoi câteva albume de muzică populară la studiourile de înregistrări particulare din Timișoara și o înregistrare facută la studioul de radio si televiziune Novi Sad din Serbia. Formația cu care a făcut majoritatea înregistrărilor sale se numește Virtuozii Banatului și este alc din Ionicuț Butan – clarinet; Remus Vălungan – chitară acustică; Mircea Ardeleanu – țambal; Costel Haida – contrabas; Ilie Vincu – vioară și Radu Vincu – vioară.
Petrică Moise face parte dintr-o ligă a greilor ce nu va mai fi niciodată la fel fără el. Petrică Moise a fost o legendă încă din timpul vieții, un artist care și-a respectat publicul, prietenii și Banatul, un om care a trăit pentru semenii săi.
Îl vom regăsi într-o romanță ori de câte ori doruri, tristeți sau însingurări ne vor copleși amintirile.