[FOTO-AUDIO] In memoriam, unul dintre fondatorii radioului reșițean: Sorin Frunzăverde! Mărturisiri de suflet de la prietenii săi, dar și de la dascăli-artiști-jurnaliști, marți de la ora 22!
În plină pandemie, când boala își pune pe un eșafod nevăzut liniștea și normalitatea, iată că o mână de prieteni se strâng în jurul amintirii unui om, care, indifferent din ce postură ar fi analizat, este o personalitate locală și națională … un om care acum un an, pe 3 noiembrie, într-o zi de duminică la ora 11, pleca în veșnicie după o cruntă suferință…
Articol editat de Radio Resita, 2 noiembrie 2020, 19:42 / actualizat: 4 noiembrie 2020, 11:57
Este unul dintre fondatorii postului Radio România Reșița, la mijlocul anilor ’90, alături de alți idealiști ai timpului, oameni cărora le datorăm existența acestui post de radio în Banatul de Munte…
În această seară, de la ora 22,împreună cu o parte din camarazii și prietenii săi, vom afla mărturisiri de suflet despre elevul, prietenul, camaradul, plecat mult prea devreme dintre noi…
Ni s-au alăturat în demersul nostru de suflet, din partea Episcopiei Caransebeșului, Casian Rușeț, fostul diriginte, Iosif Szilveszter, domnul general (r)Ioan Ion, muzicienii Sabin Pautza și Petrică Moise, medicii Felicia Quint, Iosif Secășan, Narcis Copcă, omul politic Dan Radu Rușanu, Mircea Bogdan-prieten din copilărie, dar și mulți alți oameni care s-au format sau au colaborat cu domnia sa, de la jurnaliști la artiști, oameni politici sau prieteni adevărați.
Sorin Frunzăverde, fost ministru al apărării şi preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, s-a născut la Bocșa pe data de 26 aprilie 1960.
Absolvent al Liceului de Matematică-Fizică din Reșița, Sorin Frunzăverde a urmat cursurile Facultății de Metalurgie din cadrul Institutului Politehnic București (1980-1985), obținând diploma de inginer metalurgist. După absolvirea facultății, a lucrat ca inginer la Combinatul Siderurgic Reșița. Între anii 1991-1996 a fost președinte și director general al Camerei de Comerț și Industrie al județului Caraș-Severin, deținând de asemenea în perioada 1992-1996 funcția de consilier județean. În perioada 1996-1997 a deținut pentru prima dată funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin.
A obținut în anul 2000 titlul de doctor în științe economice al Universității de Vest din Timișoara, iar 4 ani mai târziu pe cel de doctor în științe militare al Universității Naționale de Apărare din București.
În perioada 1997-2000 a deținut o serie de funcții ministeriale ca reprezentant al Partidului Democrat: ministrul apelor, pădurilor și mediului înconjurător (5 decembrie 1997 – 11 februarie 1998), funcție din care a demisionat odată cu retragerea miniștrilor PD din guvern; ministrul turismului (17 aprilie 1998 – 16 decembrie 1998, dată la care Ministerul Turismului a fost desființat); ministrul apărării naționale (13 martie 2000 – 28 decembrie 2000); ministrul apărării (26 octombrie 2006 – 5 aprilie 2007).
Dealtfel, nu a părăsit niciodată Banatul de Munte, nici măcar din postura de europarlamentar, când putea să accepte o demnitate publică europeană din partea Partidului Popular European.
Sorin Frunzăverde a fost o bună perioadă liderul politic al Banatului de Munte în toate cancelariile lumii, a fost paşaportul nostru către democraţie în timpuri grele, a fost eruditul care sfinţea întâlnirile de suflet cu prietenii cu boemia şi cultura sa generală… dar, mai ales Sorin Frunzăverde, a rămas „Acasă în Banatul de Munte etern, european și românesc unde a fost dintotdeauna și n-a plecat niciodată”, după cum afirma cu devotamentul unui mare lider politic!
De un an, Sorin Frunzăverde a trecut în altă dimensiune a destinului său …
Dumnezeu să-l odihnească în pace!