[FOTO] De la ora 22, dăm ,,Cărțile pe față” la emisiunea „Provocarea serii: între Da şi Nu” cu managerul Bibliotecii „Paul Iorgovici”-Clara Maria Constantin!
Motto: „Sunt o parte a tot ceea ce citesc.” Theodore Roosevelt
Articol editat de Radio Resita, 5 ianuarie 2021, 17:32 / actualizat: 6 ianuarie 2021, 8:15
Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea. Frecvenţele radioului reşiţean semnifică 24 de ore din 24, ACASĂ pentru toţi ascultătorii, indiferent că sunt din ţară sau din afara graniţelor.
Într-o țară cu analfabetism funcțional îngrijorător, nu e de mirare că românii sunt pe ultimul loc în Europa la consumul de carte.
Potrivit Eurostat, 93,5% dintre conaționali nu cumpără nici măcar o carte pe an, drept urmare avem cele mai puține librării pe cap de locuitor. Avem doar 2 librarii la sută de mii de locuitori în vreme ce, în Germania, de exemplu, sunt de 5 ori mai multe.
Se întâmplă asta deoarece cărţile nu sunt promovate, în comparaţie cu alte produse culturale cum ar fi de exemplu, filmele din cinematografe. Din păcate însă, promovarea cărților se face mai mult pe internet și mai puțin prin reclame la radio sau televizor.
Din păcate astăzi nu se mai moşteneşte din familie obiceiul de a citi de plăcere şi nici şcoala nu ne stârneşte prea mult interesul. În alte state, de exemplu Italia, tinerii care împlinesc 18 ani primesc un voucher cultural de 500 de euro.
Oraşul din lume unde bibliotecile au orarele de deschidere cele mai generoase este Coopenhaga: 98 de ore pe săptămînă.
După Coopenhaga, pe locul doi, în materie de biblioteci cu uşi deschise se află New York (88 de ore pe săptămînă), Amsterdam (84 de ore), Helsinki şi Londra (78 de ore), Stockholm (65 de ore).
În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a lansat un plan în vederea „reducerii fracturilor culturale şi sociale”. Printre măsurile propuse se numără şi prelungirea orarelor de funcţionare a bibliotecilor, precum şi transformarea lor în locuri de viaţă culturală, de dialog şi de socializare.
Faţă de capitala daneză, Parisul se află departe în coada listei, cu biblioteci deschise în medie doar 38 de ore pe săptămînă. Excepţie face doar biblioteca Centrului Georges Pompidou, care îşi primeşte publicul 6 zile pe săptămînă totalizînd 60 de ore de deschidere
Se spune că „Cititorii pot fi împărţiţi în două categorii: aceia care citesc pentru a-şi aminti şi aceia care citesc pentru a uita.” Nu cred că există plăcere mai mare decât cititul iar o carte este un dar la existenței.
Indiferent de gusturile literare, lectura trebuie să facă parte din viețile noastre deoarece prin intermediul ei reușim să ne lărgim perspectiva asupra lumii, ne sprijină dezvoltarea personală, ne hrăneşte spiritul și imaginaţia, ne motivează și ne încurajează întotdeauna, fiind alături de noi pe drumul vieții.
În această seară, de la ora 22, vom analiza şi vom face bilanţul anului 2020 dând ,,Cărțile pe față” la emisiunea „Provocarea serii: între Da şi Nu” cu managerul Bibliotecii Paul Iorgovici din judeţ, Clara Maria Constantin!
Amfitrionul nostru vă răspunde la întrebări la numerele de telefon 0255.20.60.61, 0255.20.60.62, sau puteți lăsa mesajele voastre pe numărul de WhatsApp: 0751288777.
Rămâneți ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.
Epilog: „Când înveţi să citeşti, devii liber pentru totdeauna.” Frederick Douglass
Anca Bica Bălălău