[VIDEO] „Iorgovan frumoasă floare” al Banatului, Petrică Moise, doinește în veșnicie!
Pentru cine a iubit folclorul și chiar și pentru cei care nu erau apropiați de folclor, Petrică Moise era un artist similar cu Banatul, o voce care a descrețit multe frunți, a descuiat inimi și a înălțat un adevărat cult pentru ceea ce înseamnă muzica populară bănățeană… cu patimă și dăruire a lăsat file întregi scrise cu emoție în amintirile multor oameni la diverse evenimente.
Articol editat de Radio Resita, 12 octombrie 2021, 20:48 / actualizat: 13 octombrie 2021, 11:34
Petrică Moise face parte dintr-o ligă a greilor ce nu va mai fi niciodată la fel fără el… Petrică Moise a fost o legendă încă din timpul vieții, un artist care și-a respectat publicul, prietenii și Banatul, un om care a trăit pentru semenii săi…
Din această seară a deschis poarta veșniciei să aline sufletele celor plecați înaintea lui și să le doinească pentru ca Dumnezeu să îngăduie o lacrimă în amintirea vremurilor frumoase petrecute împreună…
Povestea sa pământeană începea pe a 19 iunie 1947 la Chișoda în județul Timiș, când se naște într-o familie de pauri banațeni unicul fiu a lui Aurel si Persida Moise , Petru nume dat astfel pentru că urma la ortodocși,in 29 iunie,sărbătoarea de Sfântul Petru și Pavel.
Elev la școala generală din Chișoda este descoperit de profesoara de muzica Gertruda Catona, cu ureche muzicală foarte bună și îndrumat spre Liceul de muzică și arte plastice din Timișoara, pe care îl va absolvi în 1966 la clasa de instrumente de percuție . Dupa absolvirea liceului devine student la Conservatorul de muzica Gh. Dima din Cluj si component al ansamblului Marțișorul al Casei studenților din Cluj ca solist vocal sub îndrumarea taragotistului Dumitru Farcaș.
Renunță în anul II la conservator, își satisface stagiul militar la Ansamblul armatei din Cluj ca solist vocal, apoi în 1971 dă admitere la facultatea de muzică a Institutul pedagogic din cadrul Universități din Timișoara. Din 1971 își începe activitatea ca solist vocal la ansamblul Doina Timișului al Casei studenților și la ansamblul Timișul al Casei de cultură a municipiului Timișoara. După absolvirea facultății de muzică rămâne artist liber profesionsist devenind slujbaș al artei cântului pe scenele tarii si in strainatate.
Face turnee in Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, S.U.A. si Australia. Colaborează cu ansambluri de amatori si profesioniste cum ar fi Timșul din Timișoara, Junii Sibiului, Țarina din Alba-Iulia, Mesișul din Zalău, Maramureșul din Baia Mare, Zarandul din Arad sau Ciocarlia din București.
Deși e supranumit de colegi profesorul nu a predat la catedră rămânând pe scenă dedicat muzicii populare naționale. A realizat în 1990 un L.P. la casa ELECTRECORD, apoi câteva albume de muzică populară la studiourile de înregistrări particulare din Timișoara și o înregistrare facută la studioul de radio si televiziune Novi Sad din Sebia.
Formația cu care a făcut majoritatea înregistrărilor sale se numește Virtuozii Banatului și este alc din Ionicuț Butan – clarinet; Remus Vălungan – chitară acustică; Mircea Ardeleanu – țambal; Costel Haida – contrabas; Ilie Vincu – vioară și Radu Vincu – vioară.
Petrică Moise, în vârstă de 74 de ani, era internat în stare foarte gravă la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. În ciuda eforturilor medicilor, acesta a pierdut lupta cu boala.
,,Iorgovan frumoasă floare,, al Banatului, Petrică Moise, doinește în veșnicie!
Îl vom regăsi într-o romanță ori de câte ori doruri, tristeți sau însingurări ne vor copleși amintirile…
Drum lin în lumină, Petrică Moise! Condoleanțe celor dragi!
Anca Bica Bălălău
Sursa:wikipedia