Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Dan PURIC:„Între acești tineri ATOR sunt oameni inteligenți, mă bazez și pe sufletele lor curate”

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, ce s-a desfășurat în perioada 18-20 iulie în Episcopia Caransebeșului.  Timp de trei zile Departamentul de tineret al Episcopiei Caransebeșului, cu binecuvântarea și implicarea directă a Părintelui Episcop Lucian a oferit un program divers de activități cultural – educative cu caracter duhovnicesc, precum și de socializare, în scopul promovării valorilor Bisericii noastre, dar și ale județului Caraș-Severin.

[FOTO] Dan PURIC:„Între acești tineri ATOR sunt oameni inteligenți, mă bazez și pe sufletele lor curate”

Articol editat de Radio Resita, 23 iulie 2017, 18:59 / actualizat: 23 iulie 2017, 21:20

În fața Bisericii „Schimbarea la Față” din municipiul Reșița, în Parcul Tricolorului, aproximativ 400 de tineri din Episcopia Caransebeșului, adăugându-se alți 100 de invitați din Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Covasnei și Harghitei și din Episcopia Slatinei și Romanaților s-au rugat în prima zi pentru buna desfășurare a programului. A urmat o seară de muzică folk, invitat special fiind cantautorul Cristian Buică.

Activitățile au continuat miercuri, 19 iulie, prin dezbaterea unor probleme de mare actualitate în cadrul unor ateliere de lucru, pe metoda cafenelei publice în care tinerii au fost încurajați să-și spună opinia. „S-au pus în discuție problemele tabu, problemele care pândesc tânăra generație astăzi, drogurile, sexualitatea, lucruri despre care au posibilitatea destul de puțin să vorbească, deoarece nici acasă și nici în mediile școlare nu se abordează subiectele acestea, iar acest gen de întâlniri le permite să se exprime într-un mod liber”, a arătat părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului.

Tot miercuri și-au îndreptat pașii cu toții să viziteze și să se închine la Mănăstirea Vasiova, după care au mers pe străzile municipiului Reșița în procesiune, intitulată generic „Procesiunea Tinereții”.
Întâlnirea cu renumitul actor Dan Puric în Parcul Tricolorului din Reșița despre ce înseamnă să fii român a reprezentat un moment de referinţă pentru cei prezenţi, artistul  îndemnându-i să nu renunțe la tot ceea ce ne definește ca și români, dar în special ca și creștini, deoarece istoria poporului român s-a clădit prin jertfe, iar viitorul va fi decis de tânăra generație dacă va păstra icoana neamului nostru.Manifestarea s-a încheiat cu participareatinerilor  la Sfânta Liturghie arhierească din ziua de joi, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, în Catedrala Episcopală din Caransebeș și a reprezentat momentul cel mai important din această întâlnire mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine în această zi de hram.

 „ Eu când mă gândesc la condiția de a fi român, nu mă gândesc ca la un handicap.Eu mă gândesc ca la un privilegiu. Să fii român e o bucurie a ființei!”

În exclusivitate pentru Radio România Reşiţa, Dan Puric a ţinut să transmită un mesaj tuturor tinerilor, dar şi creştinilor din Banatul de Munte:

Este Frumosul salvarea lumii ?

„Tolstoi spunea despre români că suntem un popor plin de melancolie… și îi suntem datori să îi răspundem. Să nu vă bazați pe mulțimea scriitorilor de astăzi ci pe conștința celor de ieri , mi-aduc aminte Fănuș Neagu era directorul TNB unde jucam și mi-a zis că atunci când era tânăr că a fost cu Nichita Stănescu  în vizită în fosta URSS și ghidul le-a spus-Tovarăși înainte aici era un singur scriitor, dar acum datorită sovietului suprem sunt peste 40 … și Nichita a întrebat, da, dar care era acela UNU?

Ghidul a răspuns:Tolstoi. Despre asta e vorba”.

Patria mea este limba română,spunea Nichita Stănescu. A debutat această manifestare a ATOR BM, exact când au împlinit un an de activitate, 79 de ani de la moartea Reginei Maria a României Mari și 149 de la nașterea primului patriarh al României și Episcop al Caransebeșului, Miron Cristea. Cum vă pregătiți pentru anul 2018? Cum ne pregătiți ,Maestre?

„Nu mă pregătesc, mă pun în gardă !Este un an periculos pentru că în România este un proces de destrămare din interior . Mi-aduc aminte o expresie a Părintelui Stăniloaie că identitatea unui popor nu stă numai în limbă și tradiție ci șă în arhitectura sufletească.

Această arhitectură sufletească se dărâmă sub ochii noștri.Uitați-vă la tineri ce-au făcut din ei…clasa politică este un epifenomen comunist și e în stare să vândă absolut orice, iar sentimentul acesta de pirat al marilor puteri este total întinat, mimează civilizație, iar pe dedesubt vor o colonie . În România la anul ar trebui să serbăm 100 de ani de ținută demnă cu jertfă făcută.Și atunci sunt în gardă pentru că ei vor mima, cum zicea Petre Țuțea –aflarea în treabă. Și voi căuta, dacă mă ține Dumnezeu în viață, spații autentice.Eu nu mă bazez pe entuziasmul de moment, ci pe linia de forță care poate să țină o viață. Între acești tineri sunt oameni inteligenți și nu mă bazez doar ci și pe suflete curate.Au înțeles , dar va fi o luptă de durată și de catacombă.

Mă întreb ce fac ceilalți tineri? Cei care au fost scoși în stradă fără nici un reper și pe comenzi financiare. Acești bieți tineri vor fi înconjurați de oameni fără repere, fără credință și sunt tot români.Diavolul întotdeauna creează confuzii și certuri în interior, e specialist în confuzii.Știți e o poveste care spune că pământul este ca o masă cu patru picioare și acolo sunt niște drăcușori care rod tot timpul…dacă nu ar veni gospodinele cu sita să cearnă mălaiul și ei să fugă s-ar prăbușii pământul, dar povestea este foarte interesantă pentru că ei nu fug la zgomot, doar la zgomotul de cernere …din păcate la noi nu se mai cerne, se amestecă.Noi nu mai suntem una, suntem totuna…Cristos ne-a făcut una, globalizarea ne face totuna.Una e persoana ta cu ceilalți împreună. E o expresie teribilă a Părintelui Stăniloaie care zicea –libertatea în comuniune cea mai expresivă este în sat –Gheorghe e cu vaca, Vasile este la câmp, Ion e cu plugul, dar când e mort la Ion acasă se strânge tot satul . Această libertate în comuniune este distrusă și atunci eu sunt neliniștit”.

Tinerii de la ATOR au împlinit un an de zile.

„Mulți înainte!”

Sunt copii remarcabili, avem o frumoasă colaborare cu ei. Credeți că dacă cresc în acest mediu sub binecuvântarea Episcopiei Caransebeșului, alături de Părintele Mihai Ciucur , vor duce cu ei sșmânța ortodoxiei  pe mai departe?

„De cei care s-a prins o vor duce până la capăt.Eu cred în această vitalitate creștină nemuritoare a poporului român, dar nu scot din ecuație jertfa, privesc cu milă pentru că vor fi sacrificați”.

Maestre ne vorbiți despre întoarcerea obrazului celălalt?

„Am pe cineva în familie care are 90 de ani și zicea –Hristos a Întors obrazul, dar este important cui îl întorci … că dacă omul acela nu are conștiință îți trage una și mai tare. Este o expresie-Hristos este Dumnezeu sub presiune umană.E cumplit.

La Reșița nu am venit cu o temă. Am venit cu un strigăt.Un strigăt de durere … cine are urechi de auzit și ochi să vadă, mi-am făcut datoria cu dragoste. De acum âncolo bunul Dumnezeu , sper să fi căzut sămânța unde trebuie pe pământul cel bun, în rest nu am ce să spun și în general eu nu sunt omul care să facă statistici , eu sunt omul care-i scoate pe oameni din statistici, pentru că este ca dragostea planificată, adică o nenorocire”.

Maestre, cultura este cel de-al doilea teritoriu al unui stat.În general dacă ai principii și crezi în ceva , ai niște pasiuni curate ești înlăturat.Dar ești stăpân pe teritoriul menționat că nu-i prea populat…ce se poate face? Ce le spunem tinerilor de la ATOR BM ?

„Să-și creeze teritoriul lor!Eu mă refer la unicitate.Au infestat cultura, despre asta este vorba .Au făcut din cultură un vector de infecție, când te duci la o pisă de teatru și vezi patologii sexuale , ei zic că-i un act de cultură, dar nu –i un act de cultură, e un act de infestareși mi-l amintesc pe profesorul meu de teatru ,Dem Rădulescu care-mi spunea-

Dragă Puric de ce citesc eu cartea asta?

Ca să fiți om cult i-am spus eu.

Nu, te înșeli, să nu îți dau un pumn în gură, dar îți dau după ce o citesc… și mi-am dat seama că cultura amână, dar nu mântuie. Fără credință ea poate să fie cum zicea Nicolae Steinhardt-e plin pământul de lichele cu talent ! Dacă nu ai conștiința lucrului, atunci cultura devine ceva toxic.La marii artiști ultima ștampilă morală este cea a caracterului și a credinței. Dacă nu există acestea și diavolul face cultură și e ispititoare”.

Un gând pentru tinerii de la ATOR, pentru Banatul de Munte…

„Nu știu de ce în drum spre dumneavoastră văzând cum e natura asta mai diferită, (Simion Mehedinți zicea că la 20 de km se scimbă peisajul), am sentimentul că este un peisaj impenetrabil la mizeriabilitatea  lumii care vine.

Mă gândesc la definiții și nu cred că definițiile ne mântuie.Eu când mă gândesc la condiția de a fi român, nu mă gândesc ca la un handicap.Eu mă gândesc ca la un privilegiu. Să fii român e o bucurie a ființei!”

 Anca Bica Bălălău

Etichete:
Poziția Ministerului Apărării Naționale cu privire la speculațiile privind retragerea trupelor americane din România și Polonia
Naţional miercuri, 9 aprilie 2025, 06:59

Poziția Ministerului Apărării Naționale cu privire la speculațiile privind retragerea trupelor americane din România și Polonia

Ministerul Apărării Naționale (MApN) aduce clarificări referitoare la informațiile vehiculate recent în spațiul public despre o posibilă...

Poziția Ministerului Apărării Naționale cu privire la speculațiile privind retragerea trupelor americane din România și Polonia
Peste 88% dintre români se tem de știrile false, arată un studiu al Poliției
Naţional marți, 8 aprilie 2025, 07:26

Peste 88% dintre români se tem de știrile false, arată un studiu al Poliției

Educația digitală – singurul „antivirus” eficient împotriva manipulării online Într-o epocă în care informația circulă cu viteza...

Peste 88% dintre români se tem de știrile false, arată un studiu al Poliției
Persoanele care doresc să investească în titluri de stat o pot face până pe 11 aprilie
Naţional duminică, 6 aprilie 2025, 12:13

Persoanele care doresc să investească în titluri de stat o pot face până pe 11 aprilie

Persoanele care doresc să investească în titluri de stat o pot face până pe 11 aprilie. Pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei,...

Persoanele care doresc să investească în titluri de stat o pot face până pe 11 aprilie
ANMAP – O nouă agenție de mediu în urma comasării a două instituții: ANPM și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate
Naţional vineri, 4 aprilie 2025, 17:30

ANMAP – O nouă agenție de mediu în urma comasării a două instituții: ANPM și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate

România face un pas important în direcția eficientizării instituțiilor publice din domeniul protecției mediului. Două structuri importante –...

ANMAP – O nouă agenție de mediu în urma comasării a două instituții: ANPM și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate
Naţional joi, 3 aprilie 2025, 07:26

Acuzat de coruperea alegătorilor, Bogdan Peşchir rămâne în arest

Tribunalul Bucureşti a respins, miercuri, contestaţia depusă de afaceristul Bogdan Peşchir, finanţatorul campaniei lui Călin Georgescu pe...

Acuzat de coruperea alegătorilor, Bogdan Peşchir rămâne în arest
Naţional miercuri, 2 aprilie 2025, 15:07

Anchetă MApN: militari activi ai Armatei Române, mercenari în Congo în timpul concediului de creştere a copilului

O anchetă a MApN a fost deschisă în cazul mai multor militari activi ai Armatei Române, mercenari în Congo în timpul concediului de creştere a...

Anchetă MApN: militari activi ai Armatei Române, mercenari în Congo în timpul concediului de creştere a copilului
Naţional miercuri, 2 aprilie 2025, 11:09

Dosarul Mineriadei din 1990, retrimis în judecată

Lista inculpaților îi include pe Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Sârbu Adrian şi Miron Cozma. Articol...

Dosarul Mineriadei din 1990, retrimis în judecată
Naţional vineri, 28 martie 2025, 07:38

Polițele de asigurare obligatorie a locuinței achiziționate online pot fi achitate și în numerar

Polițele de asigurare obligatorie a locuinței achiziționate online pot fi achitate și în numerar Polițele de asigurare obligatorie a locuinței...

Polițele de asigurare obligatorie a locuinței achiziționate online pot fi achitate și în numerar