[FOTO] În exclusivitate pentru Radio România Reşiţa, Avram Iancu,final de Jurnal de călătorie
”Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea fericită”,mărturisea marele român Avram Iancu și pornind de la crezul său, ajungem în zilele noastre la un alt român care-i închină Crăișorului Munților un Vis împlinit, bibliotecarul Avram Iancu,contemporanul și campionul nostru. Cunoscut pentru performanța de a traversa înotând Canalul Mânecii, a reușit să străbată înot cei 2.860 de kilometri, fără costum de neopren, de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră. Startul oficial în această provocare dificilă a fost dat pe 20 iunie la Donauschingen, în Munții Pădurea Neagră, iar sosirea a fost în Portul Sulina, interval în care Iancu a străbătut zece țări și patru capitale europene.
Echipa Radio România Reșița a fost alături de Avram Iancu, Crăișorul Dunării și de regizorul reșițean Sabin Dorohoi împreună cu echipa sa, realizând un jurnal de călătorie pentru toți conaționalii noștri care îi susțin, chiar și când a fost nominalizat de către 2017 World Open Water Swimming în competiția MAN OF THE YEAR Award.
Încheiem acest Jurnal de călătorie după ce am aflat câștigătorul, Antonio Argüelles, din Mexic care, în 2017 a reuşit să traverseze Strâmtoarea Cook din Noua Zeelandă şi strâmtoarea Canalul de Nord care desparte Anglia de Irlanda.
Articol editat de Radio Resita, 2 ianuarie 2018, 21:48
“La cei 58 de ani ai săi, cu această izbândă, îşi trece în palmares toate cele 7 mari strâmtori ale lumii. Felicitări, Antonio!”,a scris Crăișorul Dunării, Avram Iancu, pe pagina sa de socializare.
Așadar începem să scriem ultima filă de jurnal, în primele zile ale anului 2018, alături de cel ce reprezintă ADN-ul românesc în marile competiții ale lumii, Avram Iancu.
Ne-ați adus Dunărea acasă pe brațe, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră și vă mulțumim.Am început acel Jurnal de călătorie alături de dumneavoastră, ne-am văzut la Moldoova-Nouă, fiindcă ați intrat în țară prin Caraș-Severin, am încercat să unim oamenii printr-un vot în urma nominalizării domniei voastre. Felicitări, ne-ați dat o lecție de patriotism:
„Vă mulțumesc tare mult. Așa este și eu m-am bucurat făcând ceea ce am făcut. E un mod al meu de-a mă exprima, de a transmite mesaje, de a contribui cu ce pot la bunul mers al societății, dar mai ales la recâștigarea încrederii în noi.Vă mulțumesc foarte mult pentru sprijinul acordat în votul acesta internațional pentru desemnarea Omului Anului în lume la înot în ape deschise.”
Faceți parte din ADN-ul românesc, l-ați înobilat prin performanțele realizate.Pentru noi sunteți Marele Campion și pentru europeni, a câștigat un sportiv din Mexic.
„Așa este, un mexican… eu am avut mari temeri de la început îmi exprimam neîncrederea în această situație nu numai pentru faptul că este o figură foarte importantă în ănotul în ape deschise, dar face parte dintr-un popor foarte numeros, 130.000.000 de compatrioți a avut în spate, doar capitala Mexicului are mai multă populație decât întreaga noastră țară.Așa că eu nu o văd ca pe o înfrângere, dimpotrivă este o victorie a compatrioților noștri, pentru că eu sunt convins că raportat la numărul de locuitori al celor două țări, românii s-au comportat mult mai bine au adus un sprijin mult mai mare decât au făcut-o mexicanii per total.”
Aveți vre-o umbră de regret?
„Există o oarecare umbră de regret în sensul că m-am trezit în mijlocul unei competiții, în mijlocul unui proces electoral fără să știu că voi ajunge și fără să vreau să ajung.Bineînțeles că înfrângere în sensul acesta lasă anumite urme, dar nu de netrecut, pentru că știam exact cum este situația și știu că este ceva ca la Eurovision în care țările mici sunt dezavantajate… există multă, multă doză de subiectivism în ceea ce privește votul. Marele câștig este că am și o mare bucurie pentru că până la urmă nominalizarea în sine în elita înotului în ape deschise la nivel mondial e cu totul îmbucurător pentru mine și a fost și o Premieră pentru România. Deci, haideți să vedem partea plină a paharului. Cam acesta este regretul că am fost lansat într-o bătălie fără ca eu să-mi doresc să intru în ea.”
Practic nu a depins exclusiv de dumneavoastră.În ceea ce a depins exclusiv de domnia voastră ați ieșit Învingător.Ați creat un frumos precedent, ați unit românii. Simțiți iubirea conaționalilor?
„Sigur că da.Și mesajele românilor transmise după ce s-a anunțat rezultatul votului au fost extraordinare și confirmă faptul că ne-am unit atât cât ne-am unit în jurul a ceva frumos. Pe mai departe îmi doresc să fie sănătate și să ne mai aducem aminte de forța ADN-ului românesc prin acțiunile pe care le vom face în acest an”.
Aveți ceva pregătit în Anul Centenarului?
„Pregătit nu, dar cu siguranță, am mai spus-o, îmi doresc să fiu sănătos și cu siguranță sper eu să vă surprind atât pe dumneavoastră cât și pe familia și compatrioții mei.”
O întrebare aparte-de la ce vârstă ați conștientizat ce nume istoric și frumos aveți, Avram Iancu ?
„De când eram copil am conștientizat că port un nume extraordinar, dar o dată cu înaintarea în vârstă am și simțit o mai mare responsabilitate a acestui nume. E clar este o povară a unui nume, ar fi păcat pentru oricine să poarte un nume istoric și să-l necinstească.Mă bucur că reușesc cel puțin să nu fiu un… Epigon.”
De la Crăișorul Munților la Crăișorul Dunării, ați lăsat noblețea și ați sporit-o peste numele de Avram Iancu și vă mulțumim în numele echipei Radio România Reșița, dar și a ascultătorilor noștri. Aveți un gând acum la început de An Nou, pentru fiecare dintre ei?
„Vă mulțumesc pentru sprijin, iar gândurile mele se îndreaptă în mod firesc, intrăm într-o perioadă a noilor începuturi, a celor mai bune intenții și doar aș dorii cât mai multe dintre aceste bune intenții să se transforme în realitate. Dar pentru că suntem într-un an cu totul și cu totul deosebit, 100 de ani de la Marea Unire, aș zice să fim într-adevăr mai uniți, să trăim mai mult acest spirit al unității naționale pentru a ne manifesta bucuria aceasta imensă ce ne-a adus-o Unirea.”
Forța stă în unirea noastră a celor din ziua de astăzi pentru a cinsti memoria strămoșilor noștri.
„Așa este !”
Vă mulțumim, multă sănătate, mult spor și rămânem împreună. Aveți în Radio România Reșița un partener și un prieten devotat.
„Vă mulțumesc foarte, foarte mult pentru sprijin și pentru cuvintele frumoase.”
Avram Iancu a predat întregii lumi o lecție de sportivitate, patriotism și voință. Prin Crăișorul Dunării ADN-ul românesc a pus o amprentă istorică pe valurile fluviului de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, ne-a adus Dunărea pe brațe, Acasă!
Anca Bica Bălălău