[FOTO] In memoriam: Martin Luther King sau asasinarea unui VIS!
În istorie rămâne un simbol, Martin Luther King jr. sau asasinarea unui Vis… acel Vis al oricărui cetăţean al lumii şi promovat de unul dintre semenii noştri născut să fie Lider.
Articol editat de Radio Resita, 3 aprilie 2021, 20:41 / actualizat: 7 aprilie 2021, 9:54
Într-o lume în care moartea survine tot mai mult prin pandemie sau atentate, în toate colţurile mai apropiate sau mai îndepărtate ale lumii, se cuvine să ne amintim astăzi la împlinirea celor 53 de ani de la asasinarea unui simbol al umanităţii Martin Luther King jr.: 4 aprilie 1968 sau asasinarea unui Vis… acel vis al oricărui cetăţean al lumii şi promovat de unul dintre semenii noştri născut să fie Lider.
Pastorul baptist Martin Luther King jr. şi-a dedicat întreaga viaţă pentru drepturile populaţiei de culoare din Statele Unite ale Americii, visul său s-a împlinit peste decenii când un preşedinte de culoare a însemnat împlinirea visului american.
Întrebarea, din păcate, este de-a dreptul hamletiană: a fi sau a nu fi, după 53 de ani, actual Visul Pastorului american?
Astăzi asasinatele sunt împotriva celor fără vină, astăzi nu culoarea, vârsta, etnia sau cetăţenia sunt cele vizate, astăzi se moare în spaţii atipice, acolo unde sunt oameni care aparţin oricăror din cele enumerate, oameni care se află-oare-în locul şi momentul nepotrivit, ţinte vii în faţa asasinilor fără chip, fără credinţă, fără un…VIS.
Terorismul ucide Visul unei omeniri aflată într-un maraton spre o altă căutare de sine… cancelariile lumii sunt taxate cu sângele nevinovat ale victimelor pe caldarâmul unei istorii şi isterii care nu mai are nici un Vis.
Avem nevoie de un Vis în faţa căruia nici un kamikaze să nu poată ucide, aşa cum spunea Martin Luther King:
„Trebuie să construim stăvilare de curaj pentru a opri şuvoaiele de frică. Trebuie să învăţăm să trăim împreună ca fraţii, ori să pierim împreună ca nişte proşti. Omule nu uita, oricine ai fi, eşti cineva! Dacă nu poţi zbura, fugi. Dacă nu poţi fugi, mergi. Dacă nu poţi merge, târăşte-te. Orice ai face, trebuie să mergi înainte”, mărturisea un simbol al luptei pentru libertate al întregi omeniri, Martin Luther King, cel care a plătit visul său cu viaţa pe 4 aprilie 1968 în Memphis, în S.U.A.
Era cazat în camera 306 a Motelului Lorraine din Memphis. La ora 6:01 p.m., în 4 aprilie, 1968, în timp ce acesta se găsea pe balconul camerei sale de la etajul al doilea al motelului, s-a auzit un foc de armă. Alarmat, Ralph Abernathy, militant din anturajul său, a pătruns în cameră și l-a găsit pe King întins pe balcon, împușcat în obrazul drept. Glontele îi spărsese maxilarul, după care a pătruns prin măduva spinării, oprindu-se în umăr.
Transportat imediat la spitalul St. Joseph, medicii nu au putut decât să constate decesul acestuia la 7:05 p.m. Deși în vârstă de doar 39 de ani, la autopsie medicii au constatat că avea inima unei persoane de 60 de ani, posibil datorită stresului din ultimii 10 ani de luptă pentru drepturile civile ale populației de culoare.
„Vă spun astăzi, prieteni, că, în ciuda dificultăţilor de azi şi de mâine, am un vis. Am un vis, şi anume că într-o bună zi această naţiune se va ridica şi va trăi conform adevăratului sens al credinţelor sale. Această credinţă mă va motiva să scot din muntele disperării o piatră a speranţei. Această credinţă ne va motiva să lucrăm împreună, să ne rugăm împreună, să ne luptăm împreună, să ne ridicăm împreună pentru cauza libertăţii, în conştiinţa că într-o bună zi vom fi liberi”.
În semn de recunoaștere a întregii sale activități în slujba populației de culoare, pentru combaterea discriminării rasiale prin proteste pașnice, în 14 octombrie 1964, Martin Luther King a primit premiul Nobel pentru pace, devenind cel mai tânăr laureat al acestuia.
În discursul rostit cu această ocazie, l-a menționat pe Gandhi în calitate de pionier al luptei cu mijloace pașnice contra inechităților sociale.
De altfel, l-a avut pe Gandhi drept model de-a lungul întregii sale vieți, și se pare că exemplul acestuia i-a inspirat anumite principii morale.
În istorie rămâne un simbol, Martin Luther King jr. sau asasinarea unui Vis… acel Vis al oricărui cetăţean al lumii şi promovat de unul dintre semenii noştri născut să fie Lider.
Epilog:„Vieţile noastre se încheie în ziua când rămânem tăcuţi în privinţa lucrurilor care contează”.Martin Luther King
Anca Bica Bălălău
Nota redacţiei:
Date personale:
Michael King jr.
Născut 15 ianuarie 1929,Atlanta, SUA
Decedat la 4 aprilie 1968 (39 de ani),Memphis, Tennessee, SUA
Înmormântat la National Historic Site
Părinți: Martin Luther King, Sr. Și Alberta Williams King
Frați și surori: Christine King Farris
Alfred Daniel Williams king
Căsătorit cu Coretta Scott King (18 iunie 1953–4 aprilie 1968)
Copii:Yolanda King, Martin Luther King III, Dexter Scott King, Bernice King
A fost influențat de Reinhold Niebuhr, Howard Thurman, Walter Rauschenbusch, Henry David Thoreau și de Mahatma Gandhi.
A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1964.
Sursa: Wikipedia