[AUDIO] ”Prietenul de la 20.20”, prof. Ovidiu Bădescu, de Ziua matematicii: e foarte important să avem o gândire matematică, nu doar să rezolvăm probleme
Articol editat de Cristina Corocan, 10 ianuarie 2022, 11:13 / actualizat: 10 ianuarie 2022, 16:46
Pe 10 ianuarie în România este sărbătorită Ziua Matematicii, potrivit unei legi adoptate în martie 2021 de Parlament. Potrivit expunerii de motive a actului normativ, pe 10 ianuarie 1906 s-a născut academicianul Grigore Constantin Moisil, personalitate care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării matematicii româneşti şi care a fost cel mai important pionier al informaticii în România şi unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai informaticii din lume. Ziua matematicii este o zi în care pasionaţi de cifre, raţionamente şi deducţii matematice, doresc să arate celor din jurul lor cât de frumoasă poate fi această materie.
Despre semnificația zilei, despre cum se mai prezintă legătura dintre profesor şi elev în această lume a teoremelor, rezultatelor exacte şi obiective am aflat în emisiunea ”Prietenul de la 20.20”, când invitat a fost chiar profu’ de mate’, reșițeanul Ovidiu Bădescu de la Colegiul Național Traian Lalescu Reșița:
De la radicali la integrale, matematica este o ”junglă” încâlcită de teoreme şi axiome. Asta ar spune cei care nu sunt atrași de matematică. Există însă oameni pentru care ştiinţele exacte sunt hobby și pentru care lumea numerelor, în care s-au infiltrat şi literele, pare că este un puzzle pe care îl pot rezolva foarte ușor.