Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Literatura germană din sud-estul Europei – un fenomen de nestopat în Banatul de Munte

[AUDIO-FOTO] Literatura germană din sud-estul Europei – un fenomen de nestopat în Banatul de Munte

Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 aprilie 2016, 16:30 / actualizat: 31 mai 2016, 11:53

IMG_7924Cât de importantă este organizarea unui astfel de eveniment în acest spaţiu am aflat de la Edith Guip Cobilanschi din Timişoara şi Hans Dama din Viena, Austria:

 

IMG_7933

 

IMG_7935Acest eveniment este un bun instrument cu ajutorul căruia ne putem pune la punct cu literatura germană din România, mai ales că în mare parte nu este tradusă şi este hilar că nu toată lumea poate avea acces la ea, deşi s-a dezvoltat foarte bine lângă noi„, spune decanul de vârstă al scriitorilor de expresie germană din România, Joachim Wittstock:

 

IMG_7908Cert este că literatura germană din România a devenit un fenomen propriu acestui spaţiu, un adevărat curent cultural de nestopat şi de o importanţă deosebită„, susţine Karl Koenig reprezentantul Ministerului culturii, la Reşiţa:

Manifestările din program vor continua mâine de la ora 10 şi 30 de minute la Galeria Centrului social Frederic Ozanam din Reşiţa şi luni, 18 aprilie de la ora 10 la Liceul Teoretic Diaconovici-Tietz, unde ieri a debutat această a 26-a ediţiei a Zilelor Literaturii Germane în Banatul de Munte.

IMG_7946Reamintim că, în urma incidentului survenit în cadrul festivităţii de deschidere, prin colapsarea bruscă în urma unui stop cardiorespirator a unuia din cei mai prestigioşi lectori ai Banatului de Munte, Waldemar Gunter Koenig, anunţăm decesul acestuia şi trecerea sa în veşnicie în după-amiaza zilei de sâmbătă, 16 aprilie la vârsta de 76 de ani. A slujit etniei germane din Banatul de Munte, a fost unul dintre cei mai valoroşi colaboratori ai Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa şi a contribuit activ peste două decenii şi jumătate la promovarea entităţii culturale germane din acest spaţiu. Funeraliile vor avea loc luni, 18 aprilie în municipiul Lugoj, oraş natal al defunctului.

Dumnezeu să-l aibă în pază Sa!

***

[UPDATE] Cea mai veche şcoală din Reşiţa – gazda unicului eveniment de gen din România 

Oameni de cultură de expresie germană din Austria, Germania, Slovenia şi România şi-au dat întâlnire în acest sfârşit de săptămână pentru a 26-a oară la Reşiţa în cadrul unui eveniment literar unic în România şi de marcă pentru literatura de expresie germană.

Ediţia de anul acesta a debutat sub semnul incertitudinii, fiind umbrită în prima zi de un incident nedorit. Unul dintre lectori a suferit un accident cardio-vascular şi a fost nevoie de intervenţia cadrelor medicale şi transportul acestuia la spital. Acţiunea de început a continuat după o scurtă pauză, însă literaţii prezenţi au fost mai reţinuţi ca de-obicei, conferind astfel o notă tristă unui eveniment care se vroia o bornă marcatoare în istoria culturii germane de pe aceste meleaguri, mai ales că pentru prima dată în cei 26 de ani de când datează acest ciclu de manifestări, acţiunile au fost organizate la cea mai veche şcoală din Reşiţa, astăzi sediul Liceului Teoretic „Diaconovici-Tietz” sau Bastilia, cum este cunoscută unitatea de învăţământ de cei ai locului.

Prelegerile şi prezentările de carte vor continua mâine şi duminică, 17 aprilie la Biblioteca germană „Alexander Tietz” din Reşiţa, începând cu ora 10.00. Accesul publicului este liber.

Joi, 14 aprilie:

Deschiderea festivă a ediţiei de anul acesta va avea loc vineri, 15 aprilie, la ora 16.00 în Sala „Rolf Bossert” a Liceului Teoretic „Diaconovici Tietz”. Organizatorul principal al evenimentului, Erwin Josef Ţigla spune că este pentru prima dată în decursul celor 26 de ediţii, ca acest ciclu de manifestări să îşi deschidă porţile la această instituţie de învăţământ. Aici va avea loc şi prezentarea cărţii „Reşiţa literară” semnată de Gheorghe Jurma. De la ora 19.00 în Sala de festivităţi „Jean Monnet” se va juca spectacolul de teatru „Piesă fără evrei”, în limba germană, susţinut de Laboratorul de Teatru din Bucureşti în colaborare cu Forumul Cultural Austriac din capitală. În prima zi vor mai lectura din creaţiile lor autorii: Dagmar Dusil din Bamberg, Germania, Annemarie Podlipny-Hehn din Timişoara, Hans Dama din Viena, Austria, Beatrice Ungar din Sibiu şi Alwine Diana Ivănescu şi Mihaela Şandor de la Universitatea de Vest din Timişoara.

Prelegerile şi prezentările de carte vor continua sâmbătă, 16 aprilie şi duminică, 17 aprilie la Biblioteca germană „Alexander Tietz” din Reşiţa, începând cu ora 10.00.   

O nouă ediţie a Zilelor Literaturii Germane la Reşiţa, se va desfăşura în mai multe locaţii din municipiul de pe Bârzava, dar şi din judeţul Caraş-Severin în intervalul 15 – 18 aprilie. Manifestările singurului eveniment de gen din România cuprind lansări şi prezentări de carte, lecturi publice, vernisaje de artă plastică şi fotografie şi concerte de muzică clasică. La numeroasele activităţi înscrise în program vor lua parte atât scriitori din România, dar şi invitaţi din străinătate, precum Austria, Slovenia şi Germania, spune Erwin Josef Tigla, principalul promotor al culturii germane din sud-vestul României:

Ediţia de anul acesta va debuta vineri, 15 aprilie în recent înfiinţata sală „Rolf Bossert” din cadrul Liceului Teoretic „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa şi va reuni din nou în municipiul de pe Bârzava nume mari ale literaturii de expresie germană din România şi de peste hotare:

Reamintim că, punctul forte al acestei ediţii, îl constituie prezenţa autorei şi traducătoarei octogenare, Nora Iuga din Bucureşti, prezentă pentru a 11-a oară în cadrul singurului eveniment de gen din România, precum şi a decanului de vârstă al literaturii de expresie germană din ţara noastră, Joachim Wittstock din Sibiu:

Evenimentul „Zilele literaturii germane la Reşiţa” este posibil şi anul acetsa cu sprijinul financiar acordat de Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”, Departamentul pentru Relaţii Interetnice din Bucureşti şi alte persoane publice şi private.

(Hardy Cvoica)

Gheorghe Dinică, cel mai iubit actor de roluri negative!
Poveşti de viaţă miercuri, 1 ianuarie 2025, 12:00

Gheorghe Dinică, cel mai iubit actor de roluri negative!

„Considerați cultura ca un mesaj de extremă importanță! (…) suntem, încă, aici” spunea în 2021 dirijorul Italian al Concertului...

Gheorghe Dinică, cel mai iubit actor de roluri negative!
Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, împlineşte 70 de ani!
Poveşti de viaţă miercuri, 1 ianuarie 2025, 10:38

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, împlineşte 70 de ani!

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, s-a născut acum 70 de ani la 1 ianuarie 1955, în localitatea Sântioana, judeţul Cluj....

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, împlineşte 70 de ani!
Marea artă europeană marcată pe 29 decembrie prin Rilke, Tarkovski şi Şuşară!
Poveşti de viaţă duminică, 29 decembrie 2024, 19:33

Marea artă europeană marcată pe 29 decembrie prin Rilke, Tarkovski şi Şuşară!

O zi care este sub semnul oamenilor de cultură, 29 decembrie, o zi ce ne aduce revelația mărturisirii artistice sub semnătura Rainer Maria Rilke,...

Marea artă europeană marcată pe 29 decembrie prin Rilke, Tarkovski şi Şuşară!
Serghei Esenin – un cântec poetic, neterminat!
Poveşti de viaţă sâmbătă, 28 decembrie 2024, 20:25

Serghei Esenin – un cântec poetic, neterminat!

L-am asemuit cumva cu Nicolae Labiș, sau cu Paul Celan, o aripă ce și-a căutat trupul izgonit din Rai… Un vers din poesia unei lumi care l-a...

Serghei Esenin – un cântec poetic, neterminat!
Poveşti de viaţă joi, 26 decembrie 2024, 08:00

Radu Stanca, un om de poveste și o poveste de om!

Personalitate complexă a culturii naționale, Radu Stanca s-a născut într-o zi de 5 martie 1920, în Sebeş şi a plecat în Cer pe 26 decembrie...

Radu Stanca, un om de poveste și o poveste de om!
Poveşti de viaţă vineri, 20 decembrie 2024, 15:00

Civilizația aducerii aminte-Monica Lovinescu,un secol și un an!

Un secol și un an de la nașterea doamnei Monica Lovinescu, cea mai rafinată voce de la Radio Europa Liberă. Provine dintr-o apreciată familie de...

Civilizația aducerii aminte-Monica Lovinescu,un secol și un an!
Poveşti de viaţă vineri, 20 decembrie 2024, 14:59

Magicianul Marian Râlea împlinește 67 de ani!

Actor de forță, sensibilitate și magie, Marian Râlea împlinește astăzi 67 de ani. Artistul poartă gena ardelenească fiind născut la Turda,...

Magicianul Marian Râlea împlinește 67 de ani!
Poveşti de viaţă luni, 16 decembrie 2024, 13:19

Campania umanitară ”Muzică pentru Viață” schimbă finalul poveștilor triste

O știam de ceva timp, ne întâlneam matematic și săptămânal pe stradă, ne salutam zâmbind și câteodată ne făceam și câte un compliment....

Campania umanitară ”Muzică pentru Viață” schimbă finalul poveștilor triste