Ascultă Radio România Reșița Live

27 noiembrie 1940: Nicolae Iorga e asasinat

„Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții. Greșelile nu se iartă, ci se repară”, mărturisea Nicolae Iorga, născut pe 5 iunie 1871 şi asasinat pe 27 noiembrie 1940 la Strejnic, județul Prahova, acum 84 de ani. Figură de legendă încă din timpul vieții, a câștigat, prin grandoare, odată cu trecerea timpului.

27 noiembrie 1940: Nicolae Iorga e asasinat

Articol editat de Anca Bălălău, 27 noiembrie 2024, 19:10

„Tatăl mieu era dintr’un neam de negustori români mai târziu boieriţi, din Botoşani, iar mama mea ieste fiica scriitoarei române Elena Draghici, nepoata de soră a cronicarului Manolachi Drăghici şi nepoata de fiică a lui Iordachi Drăghici, mare Vornic al Moldovei. Cu tot numele de Arghiropol, tatăl mamei mele, dintr’o familie venită din Rusia, din Basarabia, era fiul unei Micleste din Ţinutul Tartarei, rudă cu Mitropolitul Sofronie Miclescu la care a şi locuit într’un timp, şi cu Mitropolitul Calinic”, scria marele om de cultură.

A fost un copil precoce, un copil minune, un fenomen, devenind unul dintre cei mari mari oameni de cultură români. Iorga a fost istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român, rămânând cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filosof al istoriei.
Iorga devine în 1893, la numai 23 de ani, membru corespondent al Academiei Române.În 1894, la 24 de ani, obține prin concurs catedra de istorie la Universitatea din București.

Din 1911 este membru activ al Academiei Române.Începând din 1908 ține cursuri de vară la Vălenii de Munte, județul Prahova. Dotat cu o memorie extraordinară, cunoștea istoria universală și în special pe cea română în cele mai mici detalii. Nu este cu putință să-ți alegi un domeniu din istoria românilor fără să constați că Nicolae Iorga a trecut deja pe acolo și a tratat tema în mod fundamental.
În timpul regimului comunist opera sa istorică a fost în mod conștient ignorată, istoria României fiind contrafăcută în concordanță cu vederile regimului de către persoane aservite acestuia. Iorga a fost autor al unui număr uriaș de publicații, cel mai mare poligraf al românilor: circa 1250 de volume și 25 000 de articole.

Nicolae Iorga a fost fondatorul, din anul 1920 și director al Școlii Române din Paris („Fontenay-aux-Roses”). A editat și condus numeroase ziare și reviste: „Neamul românesc”, „Revista istorică”, „Revue Historique du Sud-Est-Européen”, „Floarea darurilor”.
De asemenea, a fost unul dintre doctrinarii sămănătorismului, a condus revista „Sămănătorul” în perioada 1905-1906.
A rămas o voce independentă a opoziției după ce Garda a instaurat Statul Național-Legionar, fiind în cele din urmă asasinat de un comandou legionar.

A fost găsit în dimineaţa zilei de 28 noiembrie, la orele 7 şi 15 minute, pe şoseaua Ploieşti-Strejnicu, la circa 1 km de Strejnicu, pe mirişte, la o distanţă de 15 m de şosea, unde a fost aruncat de criminali.

Nicolae Iorga, geniul reprezentativ al neamului românesc, a participat la zeci de congrese internaţionale de istorie a primit titlul de „Doctor honoris causa” al Universităţilor din Paris, Lyon, Strasbourg, Londra, Roma, Geneva, Bratislava, Alger şi a fost membru şi membru corespondent a zeci de Academii din Europa, Africa, America.
După aflarea veștii asasinării lui Nicolae Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

Ce a însemnat Nicolae Iorga?
Printre cei mai importanţi ctitori ai României Mari, Nicolae Iorga, atât prin activitatea sa înaintea Primului Război Mondial, cât şi în timpul acestuia, considerându-se „dator să vorbească”, să lumineze, a consolidat conştiinţa naţională, înainte de Primul Război Mondial, pregătindu-i pe români pentru marea jertfă din timpul acestuia, jertfă care a făcut posibilă Unirea din 1918.

A ţinut nenumărate conferinţe despre trecutul istoric, îndemnându-şi contemporanii să fie la înălţimea înaintaşilor; cu acelaşi scop a scris şi publicat zeci de volume; a creat, în anul 1908, Şcoala Naţională de Patriotism de la Vălenii de Munte, cu participanţi din toate teritoriile locuite de românii a întemeiat publicaţii istorice; a acţionat în Parlamentul României. Receptarea mesajului său a fost majoră, iar poporul a rămas cu credinţa că istoricul este unul din marii făuritori ai Unirii.

Pentru români Nicolae Iorga rămâne așa cum spunea George Călinescu, pentru rolul pe care l-a avut în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, un „Voltaire”, un părinte spiritual ce a scris și înfăptuit istoria neamului nostru.

Etichete:
La mulți ani, Maestre Victor Rebengiuc!
Poveşti de viaţă duminică, 9 februarie 2025, 15:38

La mulți ani, Maestre Victor Rebengiuc!

Împlinește 92 de ani , din care 67 în teatru și film, cu peste 50 de filme şi sute de roluri în teatru, fiind descris de Andrei...

La mulți ani, Maestre Victor Rebengiuc!
De la Reșița, La mulți Ani, Zolli Lovas!
Poveşti de viaţă vineri, 7 februarie 2025, 20:46

De la Reșița, La mulți Ani, Zolli Lovas!

Aniversatul zilei este un boem și un boier al spiritului. Răscolește și se lasă răscolit, iubește muzica vieții și este un filantrop-Zoltan...

De la Reșița, La mulți Ani, Zolli Lovas!
Sunetul muzicii Banatului de Munte, Sabin Pautza, împlinește 82 de ani!
Poveşti de viaţă vineri, 7 februarie 2025, 16:43

Sunetul muzicii Banatului de Munte, Sabin Pautza, împlinește 82 de ani!

Sunetul muzicii Banatului de Munte, Sabin Pautza, împlinește 82 de ani! Profesor universitar, doctor în muzică, primul în lume care a folosit...

Sunetul muzicii Banatului de Munte, Sabin Pautza, împlinește 82 de ani!
„Geo Bogza. Achitat“ versus „Geo Bogza. Neuitat“-117 ani de la naștere
Poveşti de viaţă joi, 6 februarie 2025, 17:00

„Geo Bogza. Achitat“ versus „Geo Bogza. Neuitat“-117 ani de la naștere

„Voi privi cele de toţi privite într-un fel nou. Peniţa îmi va sângera ca o gheară şi vârful ei va înroşi hârtia. De ce scriu? Ca să-i...

„Geo Bogza. Achitat“ versus „Geo Bogza. Neuitat“-117 ani de la naștere
Poveşti de viaţă miercuri, 5 februarie 2025, 06:27

Personalități bănățene: Gheorghe Jurma aniversare-80 de ani

De astăzi, optzecistul Gheorghe Jurma intră în galeria seniorilor din Cetate care domină prin erudiție și constanță viața culturală a...

Personalități bănățene: Gheorghe Jurma aniversare-80 de ani
Poveşti de viaţă luni, 3 februarie 2025, 18:23

Voci auzite la Radio România- Ștefan Iordache, 84 de ani de la naștere!

‘’Actorii sunt ca nişte copii. Se bucură când primesc premii, se bosumflă când sunt criticaţi, indiferent ce carieră ai în urma...

Voci auzite la Radio România- Ștefan Iordache, 84 de ani de la naștere!
Poveşti de viaţă luni, 3 februarie 2025, 16:58

Repere culturale bocșene la aniversare-Gabriela Șerban

Am putea numi, această săptămâna, ’’Săptămâna Vărsătorilor’’ din Banatul de Munte dacă vorbim doar de aniversata zilei, Gabriela...

Repere culturale bocșene la aniversare-Gabriela Șerban
Poveşti de viaţă sâmbătă, 1 februarie 2025, 06:00

I.L.Caragiale – 173 de ani de la naștere

„Caragiale, Caragiale, Dacă nu erai matale, Rămâneam tot… haimanale”, scria poetul Nichita Stănescu și am putea completa că dacă vrei...

I.L.Caragiale – 173 de ani de la naștere