Ascultă Radio România Reșița Live

Yuvarlakia Egglemon

Rețeta mediteraneeană de astăzi vine din însorita Elada. Bucătăria grecească este în principal mediteraneană. În toată Grecia, de pe continent pe insule, obiceiurile alimentare, mâncărurile clasice și rețetele tradiționale sunt onorate de greci.
Grecii apreciază carnea bună. Miei și capreele sunt la loc de cinste și întotdeauna dau rețete de calitate excelentă. Laptele, iaurtul și untul sunt și ele de bază pentru prepararea bunătăților. Nu uităm de brânza Feta, Dodoni, brânza afumată Metsovone. Pe țărmurile Mediteranei peștele, fructele de mare, lămâile și măslinele cuceresc pe oricine se așează la masă. Nu uităm nici vinurile cu rădăcini de la vechii greci. Ele sunt nelipsite de pe mesele din taverne.
Pentru astăzi aduc un omagiu unei mâncăruri din carne de vită, Yuvarlakia Egglemon.
La preparare se folosesc:
– 500 de gr de carne de vită
– un ou
– o ceapă medie, rasă sau tocată foarte fin
– un morcov ras fin
– ulei de măsline
– o ceașcă de orez
– jumătate de legătură de mărar și pătrunjel, tocate
– sare și piper măcinat proaspăt.

Yuvarlakia Egglemon

Articol editat de Valentina Adam, 3 august 2024, 08:18

Pentru supă
– 4 linguri de ulei de măsline
– un morcov tăiat în pătrățele
– o țelină mică, tăiată la fel
– tot așa se procedează și cu un cartof
– un praz, tocat
– 1,5 litri de apa fierbinte
– două ouă
– două lămâi
– o lingură de făină de porumb
– puțin mărar tocat
– piper măcinat proaspăt.

Pregătiți orezul clătindu-l în câteva ape și lăsându-l la hidratat în multă apă rece. Într-un castron se pune carnea tocată, oul, orezul preparat, ceapa, morcovul, uleiul de măsline, ierburile, sare și piper. Ingredientele se frământă foarte bine până când carnea tocată își schimbă culoarea și devine albă. Formați bile mici de dimensiunea unei nuci și așezați-le pe o tavă și coaceți-le în cuptor.
Pentru supă
Curățați și tăiați cu un cuțit ascuțit toate legumele în bucăți mici. Se încinge uleiul de măsline într-o cratiță și se călesc legumele timp de 3 minute. Se toarnă apa și se lasă să fiarbă liniștit jumătate de ceas. Puneți sare și piper ca să reglați gustul. Reduceți focul la minim ca să scadă apa prin fierbere.
Se prepară și un sos.
Într-un bol se dizolvă  făina de porumb cu sucul de lămâie. Într-un alt bol, bate-ți albușurile spumă. Adăugați gălbenușurile și continuați să bateți.
Supa se toarnă într-un castron, se pun și respectivele chiftele, iar peste ele se pune sos.
Bucurați-vă și descoperiți gustul și aroma preparatului Yuvarlakia Egglemon!

Daniel Babun

(argiro.gr)

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 1 septembrie 2024, 10:33

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 31 august 2024, 10:24

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană a...

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 28 august 2024, 09:00

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara
 Rețetă europeană – Croissani
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 26 august 2024, 09:30

 Rețetă europeană – Croissani

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe bătrânul continent. Muntenegru este o destinație uluitoare...

 Rețetă europeană – Croissani
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 25 august 2024, 10:00

Cotlete de porc Al Pastor

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Cotlete de porc Al Pastor
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 24 august 2024, 10:44

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un...

Enchilada de vită la cuptor
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 14 august 2024, 07:01

Rețetă: orez cu fasole și năut

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă: orez cu fasole și năut
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 13 august 2024, 07:01

Rețetă: empanada columbiană din carne

Așa cum am procedat în fiecare zi de marți din săptămână traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă: empanada columbiană din carne