Varză călită cu afumătură
Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Articol editat de Radio Resita, 14 ianuarie 2024, 11:36
Numai când ne gândim la mirosul de varză călită și gustul dulce-acrișor pare să ne cucerească papilele gustative. Indiferent de anotimp, varza călită este un preparat pe placul tuturor.
Vă invit să gătiți pentru masa de duminică Varză călită cu afumătură.
Ingrediente de trebuință:
– o varză mare murată sau două mai mici
– 1,5 kg de afumătură
– 4 linguri de untură
– o ceapă
– un morcov
– un ardei gras roșu
– o cană de Passata de roșii
– boia de ardei dulce și iute
– o linguriță de cimbru uscat
– sare și piper după gust.
Într-o cratiță încăpătoare punem untura la încins, apoi călim ceapa mărunțită, până când aceasta devine translucidă și începe să se rumenească pe margini. Punem morcovul și ardeiul gras și amestecăm cu lingura de lemn.
Când legumele s-au înmuiat, este momentul să adaugăm și afumătura tăiată bucăți. Amestecăm delicat și ne îmbătăm de aromele care învăluie bucătăria.
Imediat ce afumătura se rumenește și devine ușor crocantă, înnobilăm compoziția cu Passata. Amestecăm mai repede cu lingura de lemn pentru a omogeniza compoziția.
Lăsăm Passata în pace ca să fiarbă. Între timp, luăm varza. Ar fi bine să fie lăsată la desărat într-o oală cu apă rece. După aceea o scurgem bine și o tăiem fideluță, de dimensiune medie, pentru a-și păstra savoarea. Când dă în clocot Passata punem deasupra varza acră.
Adăugăm o ceașcă de apă fierbinte peste varză și amestecăm vârtos cu lingura de lemn. Dăm focul mic și punem un capac, apoi lăsăm totul să fiarbă preț de câteva ore, până când varza devine fragedă. Aveți grijă să amestecați din când în când, pentru a nu se prinde de oală. Dacă scade prea repede apa în timpul gătirii mai completăm cu apă caldă.
Când este aproape gata, reglăm gustul cu sare, piper, boia și cimbru uscat și amestecăm bine. Atenție la sare pentru că și varza este sărată. Foarte posibil nici să nu trebuiască sare.
Odată ce varza s-a înmuiat o dăm la cuptor fără capac și o mai lăsăm 20- 30 de minute, să se rumenească frumos pe deasupra. În acest timp preparăm o mămăligă sau coleșă, cum vreți să-i spuneți. Când este gata răsturnăm mămăliga pe un fund de lemn și o servim cu varza călită și afumătură, însoțite de ardei iute. Un ospăț românesc traditional.
Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!
Daniel Babun