Ascultă Radio România Reșița Live

Tradiții culinare italiene

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate. În cultura italiană, prânzul este adesea considerat cea mai importantă masă a zilei.

Tradiții culinare italiene

Articol editat de Radio Resita, 11 august 2024, 10:41

Să vorbim despre caracteristicile culinare ale regiunilor italiene.

Valle d’Aosta
Numele reprezintă aspectul perfect pentru vremea calda. Localnicii preferă mâncăruri calde și consiste, precum pâinea, fontina, supe de legume cu unt sau fondue de branză. Un alt lucru de remarcat sunt delicatesele cărnii condimentate cu carbonada și bucățile de carne marinate în vin roșu.

Type=N, Mode=P, DE=None

Piemon
Începând din 1960, piemontezii s-au bucurat de un ritual pentru cina de duminică. Serveau un aperitiv copios, care de multe ori era și primul fel sau fel principal. La al doilea fel aveau brânzeturi, iar la desert fructe și vin roșu. Dacă aveau paste, predominau gnocchi cu ierburi aromatice, leguminoase, Ricotta și carne marinată în vin Barolo.

Lombardia
În Lombardia se folosea diferite orezuri pentru a pregăti risotto. Spre exemplu: orez alb de la Milano, tigaie de sufleu de  risotto-ul Carthusian de la Pavia, dulciuri și caramele. În bulionul de la Lomellina se gătea salamul de Mantua și leguminoasele de la Brescia. Preparatele din carne erau ossobuco, cassoeula, cotlet milanez, rostin sau  porumbel Cremonese. La final, adăugați biscuiți amaretti de la Saronno sau Paradiso la Sbrisolona.

Liguria
Regiunea oferă mâncăruri atent preparate și delicate, cu note aromatice dulci. Pentru aperitive, leguminoasele și carnea sunt marinate și combinate cu focaccia genoveză. Pesto este un condiment obligatoriu și peștele, alături de lasagnetă coaptă. Ierburile de anason și feniculul sunt predominante în deserturi, de la turtă la canestrelli.

Trentino Alto Adige
Aici Polenta, sau mămăliga este în prim plan. Este făcută din porumb, cartofi, hrișcă și se mănâncă alături de o garnitură de budincă neagră, cârnați, carne de capră, căprioară. Nu lipsec de pe masă găluștele.
Desertul este energic, cu o preponderență din fructe, ștrudel și prăjitură de morcovi.

Friuli Venezia Giulia
Prima parte a festinului prezintă un desert delicios din găluște de făină de fistic, zahăr și fructe. Cialzons sunt ravioli din brânză, gem și ciocolată.  Zahărul este folosit și la  lasagna albă, alternând cu straturi de semințe de mac. Felul principal este cotechino de porc umplut cu napi violet.

Veneto
Protagonist al duminicii în Veneto este polenta sau mămăliga, prăjită la grătar și însoțită de sosuri grase de carne de pui, vită, șuncă sau pește. Se mai mănâncă organe de rață, în stilul Vicenza, în stilul venețian, în stilul Cappuccina, în stilul Treviso. Pentru garnituri se folosește  un număr mare de frunze de ridichii sau fasole.

Emilia Romagna
Este o regiune cunoscută pentru bucătăria bună, convivialitate și ospitalitate și este marchată de triumful prânzului de duminică. Se începe cu aperitive de tigelle, piadina sau gnocco prăjite cu mezeluri locale. Pregătesc și lasagna Majestății Sale, primul fel este în bulion: tortellini, agnolotti, cappelletti, cappellacci, passatelli.  

Toscana
Duminicile toscane sunt rustice și gustoase. Crostinii cu paté de ficat este un aperitiv indispensabil, cu mezeluri  Colonnata, supe acquapazza din ribollita, servite ca alternativă la cunoscuta supă de roșii. Mai se mănâncă pappardelle, cu ragù de mistreț, porc sau iepure. Aluatul se servește sub formă de croissant. Prânzul poate fi încheiat doar după ce biscuiții cantucci, brigidini, cavallucci sau gogoșile au alături vin Santo.

Lazio
Aici vă bucurați de un gust de Ariccia porchetta. Veți găsi o triada de ingrediente (carbonara/gricia/amatricana), gătite în trei gnocchi, rigatoni, cannelloni, paste cu năut. Popular este și preparatul gătit din coadă de bou, burtă de vită și organe. Delicioase sunt și garniturile: flori de dovlecei umplute, anghinare în stil Giudia, cicoare cu hamsii.

Umbria
În primul rând, arta gătitului este glorificată cu un catalog lung de mezeluri, carne și felii, combinate cu brânză pecorino și caciotta. Savurați primele feluri: trufe cu paste stringozzi, umbrichelli sau ciriole. Carnea este prăjită și gătită în miere parfumată și gustoasă.

Marche
Duminica primul fel este un bulion, iar al doilea este bogat în  carne, însoțită de ierburi sălbatice sotate. Un preparat foarte reprezentativ este pasticciata Pesaro, adică vițel aromat cu slănină, vin, pastă de roșii sau tocană cu scorțișoară.

Molise
Ricotta, scamorza, stracciate și soppressata, ventricina și cârnații proveniți din creșterea oilor și a porcilor. O mâncare tipică pentru ocaziile festive este miere dulce cu carne prăjită și brânză pecorino. Mierea se servește cu paste, fusilli sau macaroane.

Campania
Locuitorii din regiunea care are capitala la Napoli nu uită să facă prânzul din calzone, panzerotti și pizzelle. Alții continuă cu pizza, scarola, casatiello, sartù de orez, paste (spaghete, vermicelli, bucatini, lasagna). Există o selecție de mere și brânzeturi, așa că pot alege cea mai bună aromă de trandafiri, bezele și capere. Desertul sigur face fericit,  pastiera sau ababà.

Puglia
Duminica meniurile din Apulia sunt vii și gustoase. Aperitivele sunt variate: hamsii prăjite, midii arracanate, cardoncelli la cuptor, sau tradiționalul calzone umplut cu hamsii, ricotta, stafide, ceapă, măsline. Începeți cu orecchiette tipice, gătite în casă și condimentate la perfecțiune cu napi, ricotta tare, ciuperci, leguminoase, pește. Pentru a două parte, continuăm cu fructe de mare și frigărui de organe.

Sicilia
Vara, micul dejun este compus din granita de cafea și brioche. La prânz, aperitive cu trandafiri, gustări, capere și caponata de leguminoase. Favorite sunt și pastele stropite generos cu brânză ricotta. Tonul se consumă în orice fel: proaspăt sau file, dacă se obține cu bottarga, ventresca,  musciame, afumate sau uscate. Peștele-spadă este originea unor desfătări celebre în stil Messina.


Cam asta este despre mâncărurile de duminică din unele regiuni italiene. Pe unele le-am preparat și v-am spus și dumneavoastră rețetele. Pe altele vi le voi prezenta în viitor.
Nu uitați, gătitul este libertate, libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, libertatea de a greși și de a încerca din nou.
Să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto wikipedia.com

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Carne de vită în stil finlandez Lihakastike
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 27 octombrie 2024, 10:52

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 26 octombrie 2024, 09:17

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 21 octombrie 2024, 09:00

Rețetă europeană: Spundră de porc

Mâncărurile ucrainene sunt cunoscute pentru varietatea și calitățile lor gustative. Bucătăria ucraineană include sute de rețete: borș și...

Rețetă europeană: Spundră de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 20 octombrie 2024, 11:30

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez

Friptură de vită cu legume la cuptor este felul central al prânzului de duminică. Se ia un kg de carne de vită și ulei vegetal pentru prăjit....

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez