Ascultă Radio România Reșița Live

Tort Vasilopita

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Astăzi vă propun o rețetă delicioasă de tort grecesc de Revelion. Tortul poartă frumosul nume de Vasilopita și este infuzat cu arome de portocale și garnisit cu o glazură groasă și lucioasă de zahăr cu parfum de vanilie.

Tort Vasilopita

Articol editat de Radio Resita, 28 decembrie 2023, 09:55

Luăm următoarele ingrediente:
– 375 de gr de unt
– 600 de gr de zahăr
– 6 ouă (împărțite în gălbenușuri și albușuri)
– coaja rasă de la două portocale
– o jumătate de cană de suc de portocale
– 200 de gr de iaurt, strecurat
– o linguriță de extract de vanilie
– 750 de gr de făină cernută auto-crescătoare
– puțină sare.

Pentru glazură:
– 450 de gr de zahăr pudră
– 5 linguri de apă fierbinte sau de lapte
– două linguri de extract de vanilie.

Ca să preparăm Vasilopita întâi trebuie să separăm gălbenușuri de albușuri. Punem albușurile în vasul robotului de bucătărie și adăugăm un praf de sare. Este absolut necesar ca vasul și accesoriile să fie curate și fără apă. Albușurile se bat spuma până când amestecul este foarte gros și lucios și se formeaza un vârf lung la ridicarea telului. Punem amestecul într-un bol și lăsăm deoparte.

Curățăm vasul robotului și punem în el untul și zahărul. Folosind cârligul cu palete batem până când untul devine cremos și pufos ca frișca, cam 20 de minute. Adăugăm gălbenușurile, pe rând, în timp ce amestecăm, lăsând timp ca fiecare să fie încorporat, înainte de a-l adăuga pe următorul. Turnăm sucul de portocale, extractul de vanilie, coaja de portocală, iaurtul și se amestecăm.
Scoatem vasul din robot și adăugăm 1/3 din făina cernută și amestecăm cu o spatulă. Adăugați 1/3 din albușuri și amestecăm cu mișcări circulare ușoare de jos în sus.

Repetăm cu restul de făină și albușuri și amestecăm la fel până când toate ingredientele sunt combinate.

Pentru a coace Vasilopita, preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius, folosind atât elementele de încălzire de sus, cât și de jos.
Acum este timpul să pregătim tava de copt. Alegem o formă de tort antiaderentă de 30 sau 35 de cm în diametru. Ungem cu unt forma și o pudrăm cu puțină făină. Tapetăm și cu hârtie de copt. Turnăm compoziția și o întindem uniform cu spatula.

Puneți tava de prăjitură în cuptorul preîncălzit, pe al treilea grătar inferior, reducem căldura la 175 de grade Celsius și coacem aproximativ 60 de minute, până când blatul este frumos colorat și gătit. Să nu deschideți cuptorul în primele 30 de minute de coacere, deoarece Vasilopita se va prăbuși. Verificați prin testul scobitorii dacă blatul este gata. Dacă iese curat, atunci prajitura este gata. O lăsăm să se răcească complet și o răsturnăm pe o farfurie. Atenție, dacă nu este rece se va rupe.
Folosind o a doua farfurie o răsturnăm din nou, astfel încât partea de sus a tortului să fie deasupra. Înfășurăm o monedă în folie de aluminiu și o lipim de tort. Răsturnăm tortul pe un platou de servire cu fundul prăjiturii în sus. Având o suprafață complet plană, glazura va arăta mult mai bine.

Pregătim glazura pentru tortul grecesc Vasilopita de Anul Nou. Într-un castron mare adăugăm toate ingredientele și amestecăm cu o spatulă până când glazura este netedă și lucioasă. Dacă este necesar, mai adăugăm puțină apă fierbinte. Glazura trebuie să aibă o consistență asemănătoare unui lipici, dar să fie perfect netedă atunci când se amestecă cu spatula. Acoperim Vasilopita cu glazură și uniformizăm cu o spatulă plată. Nu uitați să sculptați numărul anului deasupra glazurii sau să folosiți niște migdale prăjite pentru a modela cifrele.

Serviți cu poftă și vă bucurați de deliciosul și aromatul tort Vasilopita.

Daniel Babun

(mygreekdish.com)

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir