Tort leneș cu miere și smântână
Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urma urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.
Articol editat de Radio Resita, 9 ianuarie 2025, 07:35
Tort leneș cu miere și smântână este dulcele de bucătărie.
Pentru blat se utilizează:
– 140 de gr de miere
– 130 de gr de unt
– 3 ouă
– 100 de gr de zahăr
– 200 de gr de făină
– o linguriță de bicarbonat de sodiu
– un varf de cuțit de sare.
Pentru crema este nevoie de:
– 400 de gr de smântână cu 25% grăsime
– 500 de ml de cremă de patiserie cu 33% grăsime
– o linguriță de zahăr vanilat
– o lingură de zahăr pudră.
Într-o cratiță combinați untul, mierea și zahărul.
Se pune pe foc și se încălzește până când untul este complet topit și zahărul este dizolvat.
Adăugați bicarbonat de sodiu și continuați încălzirea, amestecând energic. Masa va crește în volum de 3 ori și va începe să se întunece.
Când amestecul capătă o culoare frumoasă aurie și o aromă de caramel, luați cratița de pe foc și răciți-o timp de 10-15 minute.
Porniți cuptorul pentru a se preîncălzi la 180 de grade Celsius.
Cu ajutorul unui tel, bateți ouăle în amestecul de miere, pe rând. Apoi se adăugă făina și frământați aluatul. Când acesta este finit va fi lichid și va curge din spatulă într-un flux neted și strălucitor.
Acoperiți o tavă cu foaie de copt și turnați aluatul acolo. Folosind o spatulă, întindeți uniform pe toată suprafața.
Coaceți tortul la 180 de grade timp de 10-12 minute.
Puteți folosi o formă cu diametrul de 19 cm pentru a decupa baza pentru tort.
Tăiați restul prăjiturii în bucăți neuniforme. Lăsați câteva fâșii de tort pentru firimituri.
Combinați smântâna, zahărul pudră și crema într-un bol, apoi bateți până se formează vârfuri moi. Rezervați două linguri pentru decor.
Așezați inelul de patiserie pe vas în jurul bazei tortului. Umpleți alternativ forma cu bucăți de tort și smântână. Ultima ar trebui să fie crema. Folosiți o spatulă pentru a netezi partea de sus. Puneți tava de tort la frigider pentru cel puțin trei ore, de preferință ar fi peste noapte.
La rece, tortul s-a stabilizat și s-a înmuiat și inelul poate fi îndepărtat.
Într-un blender măcinați blatul rămas în firimituri. Presărați blatul și părțile laterale ale prăjiturii cu firimituri. Dacă doriți, puteți folosi fructe sau fructe de pădure și frunze de mentă pentru decorare.
Prăjitura își păstreaza bine forma atunci când se taie.
Tort leneș cu miere și smântână este moderat de dulce, aromat și gustos.
Daniel Babun