Ascultă Radio România Reșița Live

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urma urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.

Tort leneș cu miere și smântână

Articol editat de Radio Resita, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână este dulcele de bucătărie.
Pentru blat se utilizează:
– 140 de gr de miere
– 130 de gr de unt
– 3 ouă
– 100 de gr de zahăr
– 200 de gr de făină
– o linguriță de bicarbonat de sodiu
– un varf de cuțit de sare.

Pentru crema este nevoie de:
– 400 de gr de smântână cu 25% grăsime
– 500 de ml de cremă de patiserie cu 33% grăsime
– o linguriță de zahăr vanilat
– o lingură de zahăr pudră.

Într-o cratiță combinați untul, mierea și zahărul.
Se pune pe foc și se încălzește până când untul este complet topit și zahărul este dizolvat.
Adăugați bicarbonat de sodiu și continuați încălzirea, amestecând energic. Masa va crește în volum de 3 ori și va începe să se întunece.
Când amestecul capătă o culoare frumoasă aurie și o aromă de caramel, luați cratița de pe foc și răciți-o timp de 10-15 minute.

Porniți cuptorul pentru a se preîncălzi la 180 de grade Celsius.
Cu ajutorul unui tel, bateți ouăle în amestecul de miere, pe rând. Apoi se adăugă făina și frământați aluatul. Când acesta este finit va fi lichid și va curge din spatulă într-un flux neted și strălucitor.
Acoperiți o tavă cu foaie de copt și turnați aluatul acolo. Folosind o spatulă, întindeți uniform pe toată suprafața.
Coaceți tortul la 180 de grade timp de 10-12 minute.
Puteți folosi o formă cu diametrul de 19 cm pentru a decupa baza pentru tort.
Tăiați restul prăjiturii în bucăți neuniforme. Lăsați câteva fâșii de tort pentru firimituri.

Combinați smântâna, zahărul pudră și crema într-un bol, apoi bateți până se formează vârfuri moi. Rezervați două linguri pentru decor.

Așezați inelul de patiserie pe vas în jurul bazei tortului. Umpleți alternativ forma cu bucăți de tort și smântână. Ultima ar trebui să fie crema. Folosiți o spatulă pentru a netezi partea de sus. Puneți tava de tort la frigider pentru cel puțin trei ore, de preferință ar fi peste noapte.
La rece, tortul s-a stabilizat și s-a înmuiat și inelul poate fi îndepărtat.
Într-un blender măcinați blatul rămas în firimituri. Presărați blatul și părțile laterale ale prăjiturii cu firimituri. Dacă doriți, puteți folosi fructe sau fructe de pădure și frunze de mentă pentru decorare.
Prăjitura își păstreaza bine forma atunci când se taie.

Tort leneș cu miere și smântână este moderat de dulce, aromat și gustos.

Daniel Babun

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton