Tort galez
Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urmă urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.
Articol editat de Radio Resita, 21 noiembrie 2024, 07:30
Rețeta de astăzi a tortului galez este de la Asociația Galeză din Puerto Madryn, Patagonia.
Ingredientele cu care se lucrează:
Pentru crema de vanilie
– albuș de ou: 200 de gr
– zahăr: 300 de gr. Eu am folosit 250 de gr de zahăr de ștevie
– unt: 450 de gr
– vanilie pentru parfum.
La Macaron-urile se folosesc:
– făină de migdale: 130 gr
– zahăr pudră: 130 gr
– zahăr tos: 130 de gr
– albuș de ou: 120 de gr
Blatul Tortului galez se face cu:
– zahăr: 3 căni
– whisky sau cognac: o cană
– stafide: jumătate de cană
– cafea tare și îndulcită: o ceașcă
– unt: 200 de gr
– ouă: 4 bucăți
– scorțișoară, nucșoară, cuișoare, după gust
– făină auto- crescătoare: 4 căni
– lapte cald: jumătate de cană
– bicarbonat de sodiu: o linguriță
– sucul de la o jumătate de lămâie.
Începem cu blatul. Facem un zahăr caramel pe care îl stingem cu băutura pe care a ales-o fiecare. Lăsăm să se evapore alcoolul. Amestecăm până când caramelul se dizolvă, apoi adăugăm cafeaua și la final stafidele cu condimentele. Lăsăți acest preparat să se odihnească peste noapte. Adăugăm restul ingredientelor și coacem la cuptor la 210 grade Celsius. Punem o tavă cu apă și peste ea recipientul în care facem blatul. Coacem aproximativ o ora și jumătate. După acest timp, se înțeapă cu o scobitoare și se verifică dacă s-a făcut.
Procesăm crema. Fierbem apă cu zahăr până devine un sirop. Albușurile se bat spumă cu un mixer, se reduce viteza aparatului și se adaugă siropul. Când ajunge la temperatura camerei adăugăm pe bucăți untul. La final, parfumăm cu vanilie.
Trecem la macaron-urile. Facem un sirop cu zahăr tos. Batem albușurile spumă până se întăresc și adăugăm siropul. Când ajunge la temperatura camerei se amestecă cu făina de migdale și zahărul pudra, cu mișcări de jos în sus. Cu un poș, pe o farfurie formăm macaronu-uri. Lăsăți să stea cel puțin o jumătate de oră. Introducem la cuptor la 150 de grade Celsius până se coc.
Tăiem Tortul galez în formă de lingou, punem pe ele crema de vanilie, apoi macaronul și decorăm cu cireșe, capșuni, zmeură sau cu ce vă place.
Daniel Babun