Ascultă Radio România Reșița Live

Tort galez

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urmă urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.

Tort galez

Articol editat de Radio Resita, 21 noiembrie 2024, 07:30

Rețeta de astăzi a tortului galez este de la Asociația Galeză din Puerto Madryn, Patagonia.
Ingredientele cu care se lucrează:
Pentru crema de vanilie
– albuș de ou: 200 de gr
– zahăr: 300 de gr. Eu am folosit 250 de gr de zahăr de ștevie
– unt: 450 de gr
– vanilie pentru parfum.

La Macaron-urile se folosesc:
– făină de migdale: 130 gr
– zahăr pudră: 130 gr
– zahăr tos: 130 de gr
– albuș de ou: 120 de gr

Blatul Tortului galez se face cu:
– zahăr: 3 căni
– whisky sau cognac: o cană
– stafide: jumătate de cană
– cafea tare și îndulcită: o ceașcă
– unt: 200 de gr
– ouă: 4 bucăți
– scorțișoară, nucșoară, cuișoare, după gust
– făină auto- crescătoare: 4 căni
– lapte cald: jumătate de cană
– bicarbonat de sodiu: o linguriță
– sucul de la o jumătate de lămâie.

Începem cu blatul. Facem un zahăr caramel pe care îl stingem cu băutura pe care a ales-o fiecare. Lăsăm să se evapore alcoolul. Amestecăm până când caramelul se dizolvă, apoi adăugăm cafeaua și la final stafidele cu condimentele. Lăsăți acest preparat să se odihnească peste noapte. Adăugăm restul ingredientelor și coacem la cuptor la 210 grade Celsius. Punem o tavă cu apă și peste ea recipientul în care facem blatul. Coacem aproximativ o ora și jumătate. După acest timp, se înțeapă cu o scobitoare și se verifică dacă s-a făcut.

Procesăm crema.  Fierbem apă cu zahăr până devine un sirop. Albușurile se bat spumă cu un mixer, se reduce viteza aparatului și se adaugă siropul. Când ajunge la temperatura camerei adăugăm pe bucăți untul. La final, parfumăm cu vanilie.

Trecem la macaron-urile.  Facem un sirop cu zahăr tos. Batem albușurile spumă până se întăresc și adăugăm siropul. Când ajunge la temperatura camerei se amestecă cu făina de migdale și zahărul pudra, cu mișcări de jos în sus. Cu un poș, pe o farfurie formăm macaronu-uri. Lăsăți să stea cel puțin o jumătate de oră. Introducem la cuptor la 150 de grade Celsius până se coc.
Tăiem Tortul galez în formă de lingou, punem pe ele crema de vanilie, apoi macaronul și decorăm cu cireșe, capșuni, zmeură sau cu ce vă place.

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă