Ascultă Radio România Reșița Live

Tort galez

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urmă urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.

Tort galez

Articol editat de Radio Resita, 21 noiembrie 2024, 07:30

Rețeta de astăzi a tortului galez este de la Asociația Galeză din Puerto Madryn, Patagonia.
Ingredientele cu care se lucrează:
Pentru crema de vanilie
– albuș de ou: 200 de gr
– zahăr: 300 de gr. Eu am folosit 250 de gr de zahăr de ștevie
– unt: 450 de gr
– vanilie pentru parfum.

La Macaron-urile se folosesc:
– făină de migdale: 130 gr
– zahăr pudră: 130 gr
– zahăr tos: 130 de gr
– albuș de ou: 120 de gr

Blatul Tortului galez se face cu:
– zahăr: 3 căni
– whisky sau cognac: o cană
– stafide: jumătate de cană
– cafea tare și îndulcită: o ceașcă
– unt: 200 de gr
– ouă: 4 bucăți
– scorțișoară, nucșoară, cuișoare, după gust
– făină auto- crescătoare: 4 căni
– lapte cald: jumătate de cană
– bicarbonat de sodiu: o linguriță
– sucul de la o jumătate de lămâie.

Începem cu blatul. Facem un zahăr caramel pe care îl stingem cu băutura pe care a ales-o fiecare. Lăsăm să se evapore alcoolul. Amestecăm până când caramelul se dizolvă, apoi adăugăm cafeaua și la final stafidele cu condimentele. Lăsăți acest preparat să se odihnească peste noapte. Adăugăm restul ingredientelor și coacem la cuptor la 210 grade Celsius. Punem o tavă cu apă și peste ea recipientul în care facem blatul. Coacem aproximativ o ora și jumătate. După acest timp, se înțeapă cu o scobitoare și se verifică dacă s-a făcut.

Procesăm crema.  Fierbem apă cu zahăr până devine un sirop. Albușurile se bat spumă cu un mixer, se reduce viteza aparatului și se adaugă siropul. Când ajunge la temperatura camerei adăugăm pe bucăți untul. La final, parfumăm cu vanilie.

Trecem la macaron-urile.  Facem un sirop cu zahăr tos. Batem albușurile spumă până se întăresc și adăugăm siropul. Când ajunge la temperatura camerei se amestecă cu făina de migdale și zahărul pudra, cu mișcări de jos în sus. Cu un poș, pe o farfurie formăm macaronu-uri. Lăsăți să stea cel puțin o jumătate de oră. Introducem la cuptor la 150 de grade Celsius până se coc.
Tăiem Tortul galez în formă de lingou, punem pe ele crema de vanilie, apoi macaronul și decorăm cu cireșe, capșuni, zmeură sau cu ce vă place.

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean