Tort de bezea
Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi vă propun un alt dulce magnific, Tort de bezea.
Pentru blat de bezea folosim:
– 140 de gr de albuş, cam 5 ouă
– 250 de gr de zahăr tos
Se bat albușurile simple o vreme după care se adaugă treptat zahărul. Se continuă baterea până se obține o bezea tare și lucioasă, care nu curge când întorci vasul și își ține forma pe tel.
Între timp luați două foi de copt și desenați pe ele conturul unei farfurii cu diametru de 20 cm. Desenați 6 astfel de cercuri și întoarceți foile cu fața în jos (nu vreți ca bezeaua să preia culoarea instrumentului de scris în timpul coacerii).
Articol editat de Radio Resita, 18 iulie 2024, 09:00
Preîncălziți cuptorul la 100 de grade Celsius.
Când bezeaua este gata puneți-o într-un poș mare cu duză simplă medie (duzele sunt rotunde, șprițurile au zimți). Puneți bezea pe cercurile desenate, astfel: umpleți complet două cercuri și nivelați suprafața. Pe celelalte patru cercuri puneți bezea ca să obțineți niște volane de circa 2,5 cm lățime. Umpleți înspre interior că să va asigurați că toate au același diametru. Ceea ce trebuie să obțineți la final este o cutie din bezea. Peste cercul plin de la bază puneți cercurile volan și un cerc plin capac. Se coc o oră și un sfert la 90 grade Celsius.
Se lasă să se răcească în cuptor.
Emil Frederic, cel care a creat Tortul de bezea în anii 1920, recomandă lipirea cercurilor cu bezea, mascarea și netezirea lor pe exterior, urmată de o uscare lentă la căldură joasă. A două zi se presară cu zahăr pudră și s-e introduce în cuptor ca să, citez din ceea ce scria Emil Frederic, ca să “prinză o culoare gălbuie”. Astăzi apreciem mai mult o bezea albă, imaculată, ca spuma laptelui.
În ziua în care doriți să serviți tortul umpleți cu frișcă și fructe de pădure, dacă vreți. Puneți pe masă imediat deoarece bezeaua se umezește repede și poate ceda. Cel mai sigur și simplu este să aveți gata pregătită frișcă bătută și fructele tăiate, să le țineți la rece și să le puneți în bezea exact înainte de a aduce la masă.
Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.
Daniel Babun