Tort cu mousse de dovleac
În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urmă urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.
Articol editat de Radio Resita, 7 noiembrie 2024, 09:11
Tort cu mousse de dovleac
Este o prăjitură de dovleac cu smântână, delicioasă, foarte ușor de preparat și care are o consistență cremoasă plăcută. Nici măcar nu trebuie să porniți cuptorul pentru a o găti.
Se folosesc la preparare:
– 500 de gr de dovleac decojit
– 400 de gr de smântână
-200 de gr de zahăr pudră
– 200 de gr de pișcoturi
– 90 de gr de unt
– o portocală
– 30 de gr de ciocolata
– tot 30 de gr de gelatina
– 120 de ml de apă fiartă
– 5 gr de zahăr vanilat sau scorțișoară măcinată.
Pentru un astfel de tort, încearcă să alegi un dovleac mai dulce.
Smântâna pentru acest tort este potrivită cu orice conținut de grăsime.
Pentru bază, luați care pișcoturi vă plac. Principalul lucru este este să poată fi ușor transformate în firimituri.
Cu o răzătoare fină, radeți coaja de pe portocală. Stoarceți sucul din aceeași portocală.
Tăiați dovleacul decojit în bucăți mici și puneți-l într-un castron. Adăugați coaja de portocale și sucul.
Pune vasul cu dovleac în cuptorul cu microunde și acoperă-l cu un capac de plastic. Gătiți dovleacul timp de 15-20 de minute la 800 W până se înmoaie. Opriți gătirea la fiecare 5 minute, scoateți cu grijă dovleacul din cuptorul cu microunde și amestecați.
Dovleacul poate fi preparat și în alt mod. De exemplu, îl puteți înveli în folie și îl dați la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 30-40 de minute, până se înmoaie.
În timp ce dovleacul se gătește, pregătiți baza de tort. Puneți pișcoturile în vasul unui robot de bucătărie sau în blender.
Măcinați în firimituri.
Topiți untul în cuptorul cu microunde la putere mică sau pe aragaz. Adăugați unt la firimituri și amestecați bine.
Concentrați-vă pe consistența bazei. Ar trebui să se formeze ușor într-un bulgăre, dar în același timp să rămână sfărâmicioasă.
Puneți o tavă cu inel cu diametrul de 20-24 cm. Presărați firimiturile și formați baza. Apăsați bine folosind un pahar sau doar mâna. Puneți la frigider pentru 15-20 de minute.
Hidratați gelatina cu apă și lăsați-o deoparte pentru a se umfla.
Dovleacul finit se face piure împreună cu sucul folosind un blender. Adăugați smântână și zahăr pudră în piureul de dovleac. Dacă doriți, puteți pune zahăr vanilat sau scorțișoară pentru aromă.
Amestecați bine până la omogenizare.
Încălziți ușor gelatina în baie de aburi până se dizolvă. Nu o aduceți la fierbere.
Se toarnă gelatina topită într-un jet subțire, amestecând constant cu un tel peste dovleac.
Turnați amestecul pe baza de prăjituri răcită. Puneți tortul la frigider până se întărește complet, aproximativ 3 sau 4 ore.
Când amestecul de dovleac s-a întărit, se decoreaza cu ciocolata rasă, dacă se dorește.
Scoateți cu grijă prăjitura cu mousse de dovleac din tavă. Tăiați tortul în porții.
O prăjitură ușor de făcut de cei cărora le place dovleacul.
Daniel Babun