Tort cu morcovi și unt brun
În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul cu morcovi cu unt brun este atât umed, fraged, dulce și delicios. Înghețată cu glazură de cremă de brânză, această rețetă este perfectă pentru Paști sau oricând dorești să impresionezi invitații.
Pentru prăjitura de morcovi foarte umedă, radeți morcovii proaspeți. Ei sunt mai aromați și mai umezi. Nu radeți morcovii prea fin. Folosiți partea cu găuri mai mari a răzătoarei.
Articol editat de Radio Resita, 2 mai 2024, 08:56 / actualizat: 3 mai 2024, 8:59
Sunt necesare pentru preparare:
– 10 linguri de unt nesărat
– două căni și jumătate de făină universală
– două lingurițe de bicarbonat de sodiu
– o jumătate de linguriță de sare fină
– o linguriță de scorțișoară măcinată
– jumătate de linguriță de nucșoară măcinată
– jumătate de linguriță de ghimbir măcinat
– două căni de zahăr brun deschis la culoare
– 3 ouă mari, la temperatura camerei
– o cană de sos de mere neîndulcit
– o linguriță de vanilie
– 3 căni de morcovi mărunțiți fin
– un sfert de cană de nuci sau de nuci pecan tocate mărunt.
Pentru glazura cu cremă de brânză se folosesc:
– 680 de gr de cremă de brânză sau mai bine de Marcarpone
– 227 de gr de unt nesarat
– o lingură de pastă sau extract de vanilie
– o linguriță de scorțișoară măcinata
– un sfert de linguriță de sare fină
– 625 de gr de zahăr pudră, cernut.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungeți bine două forme rotunde de tort de 20 de cm și tapetați fundul cu hârtie de copt.
Într-o tigaie medie pusă la foc potrivit, topește untul. Învârtind tigaia din când în când pentru ca untul să devină spumos și să dezvolte o aromă de nucă și încep să se formeze bucăți maro în partea de jos. Odată ce bucățile au culoarea chihlimbarului, se ia de pe foc și se toarnă într-un bol de amestecare. Lăsati să se răcească complet.
Într-un bol, amestecați făina, bicarbonatul de sodiu, sarea, scorțișoara, nucșoara și ghimbirul. Lăsați deoparte.
În untul rumenit, se amestecă zahărul brun, apoi ouăle. Se pune sosul de mere, vanilia și morcovii. Adăugați ingredientele uscate și amestecați până se omogenizează.
Împărțiți aluatul în mod egal în formele de tort pregătite. Coaceți la 170 de grade Celsius aproximativ 30 de minute. În primele 15 minute nu deschideți ușa cuptorului. Verificați coacerea cu testul scobitorii. După coacere lăsați să se răcească complet.
Tăiați fiecare strat de prăjitură în jumătate pentru patru straturi. Puneți straturile la frigider în timp ce faceți glazura.
În bolul unui mixer cu suport dotat cu accesoriul cu paletă, bateți crema de brânză, untul, vanilia, scorțișoara și sarea la viteză medie spre mare până când sunt cremoase și netede. Răzuiți părțile laterale și fundul vasului după cum este necesar. La viteza mica, adăugați treptat zaharul și bateți până devine cremos.
Puneți un strat de prăjitură cu partea tăiată în sus pe un suport de tort sau un platou. Întindeți aproximativ un sfert din glazură peste tot stratul de tort, împingând-o puțin peste margine. Repetați cu straturile rămase. Cu o spatulă întindeți uniform glazura rămasă pe toată prajitura, netezind marginile.
Serviți cu poftă și vă bucurați de această delicatesă, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.
Daniel Babun