Ascultă Radio România Reșița Live

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urma urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.

Tort cu lapte condensat

Articol editat de Radio Resita, 2 ianuarie 2025, 09:00 / actualizat: 17 ianuarie 2025, 9:49

Tort cu lapte condensat este dulcele de astăzi. Este o prăjitură cu lapte condensat fiind ideală pentru cei care vor să pregătească acasă un desert decent din ingrediente foarte simple și accesibile.

Pentru blat se folosesc:
– 300 de gr de făină de grâu
– 160 de gr de unt
– 3 linguri de whisky sau de vodkă
– o ceață de sare și apă cam 150 de ml.

Crema se face din:
– 200 de gr de unt
– o cutie cu lapte dulce condensat
– o lingură cu vârf de zahăr pudră.

Înainte de a face aluatul pentru prăjitură toate ingredientele trebuie să fie bine răcite. Cântăriți cantitatea necesară de făină și puneți-o la congelator timp de o oră. Pune uleiul și apă și le răciți.
Pentru a frământăa aluatul, este mai convenabil să folosiți un robot de bucătărie. Dar dacă nu există, vă puteți descurca și fără el. Puneți făina și sarea cernute în vasul robotului de bucătărie. Adăugați untul tăiat bucăți. Se malaxează bine totul, până apar firimituri. Dacă lucrați fără blender, radeți rapid untul pe răzătoarea grosieră și amestecați cu făina.

Se toarnă apa cu gheață și băutura. Frământă rapid aluatul. Este posibil să observați bucăți mici de unt în el, dar nu influențează produsul finit. Rulați aluatul ca un cilindru plin și împărțiți-l în 6 bucăți. Puneți-l pe o farfurie, înveliți-l în folie sau puneți-l într-o pungă și așezați-l în frigider pentru o oră.

Înainte de a coace așezați pe masă untul de la frigider destinat cremei. Ar trebui să ajungă la temperatura camerei. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
Scoateți fiecare bucată una câte una din frigider și întindeți-o subțire pe o bucată de hârtie pergament. Tăiați de-a rotundul unei farfurii sau a unui inel și coaceți-le până când se rumenesc.

În timp ce un blat se coace, pregătiți-l al doilea.
Stivuiți cu grijă prăjiturile finite. Puneți resturile de blat separat într-un castron. Dacă întindeți corect aluatul și îl coaceți în starea dorită, prăjiturile vor fi foarte flexibile și se vor transformă ușor în fulgi aerați.
Adăugați în castron laptele condensat, dar nu tot deodată.  Câteva linguri de fiecare dată este suficient. Bateți bine de fiecare dată. Veți obține o cremă aerisită.

Creați un tort clasic. Pentru a face acest lucru, luați un vas plat mare, o tavă de tort sau o bază specială din lemn sau carton. Aplică cremă. Așezați un blat pe el. În acest fel, tortul nu va pleca pe delături. Împărțiți vizual crema în 6 părți, 5 pentru asamblarea tortului și una pentru acoperire.
Se unge blatul cu cremă. Puneți al doilea strat de tort deasupra cremei. Repetați până când tortul este complet asamblat. Dacă vreți ca prăjitură să se înmoaie mai bine, lăsați-o o ora la temperatura camerei.
Ungeți părțile laterale cu cremă și deasupra și acoperiți cu firimiturile pregătite în prealabil. Puneți prăjitura la frigider pentru câteva ore, de preferat peste noapte.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.

Daniel Babun

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir