Ascultă Radio România Reșița Live

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urma urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.

Tort cu lapte condensat

Articol editat de Radio Resita, 2 ianuarie 2025, 09:00 / actualizat: 3 ianuarie 2025, 9:59

Tort cu lapte condensat este dulcele de astăzi. Este o prăjitură cu lapte condensat fiind ideală pentru cei care vor să pregătească acasă un desert decent din ingrediente foarte simple și accesibile.

Pentru blat se folosesc:
– 300 de gr de făină de grâu
– 160 de gr de unt
– 3 linguri de whisky sau de vodkă
– o ceață de sare și apă cam 150 de ml.

Crema se face din:
– 200 de gr de unt
– o cutie cu lapte dulce condensat
– o lingură cu vârf de zahăr pudră.

Înainte de a face aluatul pentru prăjitură toate ingredientele trebuie să fie bine răcite. Cântăriți cantitatea necesară de făină și puneți-o la congelator timp de o oră. Pune uleiul și apă și le răciți.
Pentru a frământăa aluatul, este mai convenabil să folosiți un robot de bucătărie. Dar dacă nu există, vă puteți descurca și fără el. Puneți făina și sarea cernute în vasul robotului de bucătărie. Adăugați untul tăiat bucăți. Se malaxează bine totul, până apar firimituri. Dacă lucrați fără blender, radeți rapid untul pe răzătoarea grosieră și amestecați cu făina.

Se toarnă apa cu gheață și băutura. Frământă rapid aluatul. Este posibil să observați bucăți mici de unt în el, dar nu influențează produsul finit. Rulați aluatul ca un cilindru plin și împărțiți-l în 6 bucăți. Puneți-l pe o farfurie, înveliți-l în folie sau puneți-l într-o pungă și așezați-l în frigider pentru o oră.

Înainte de a coace așezați pe masă untul de la frigider destinat cremei. Ar trebui să ajungă la temperatura camerei. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
Scoateți fiecare bucată una câte una din frigider și întindeți-o subțire pe o bucată de hârtie pergament. Tăiați de-a rotundul unei farfurii sau a unui inel și coaceți-le până când se rumenesc.

În timp ce un blat se coace, pregătiți-l al doilea.
Stivuiți cu grijă prăjiturile finite. Puneți resturile de blat separat într-un castron. Dacă întindeți corect aluatul și îl coaceți în starea dorită, prăjiturile vor fi foarte flexibile și se vor transformă ușor în fulgi aerați.
Adăugați în castron laptele condensat, dar nu tot deodată.  Câteva linguri de fiecare dată este suficient. Bateți bine de fiecare dată. Veți obține o cremă aerisită.

Creați un tort clasic. Pentru a face acest lucru, luați un vas plat mare, o tavă de tort sau o bază specială din lemn sau carton. Aplică cremă. Așezați un blat pe el. În acest fel, tortul nu va pleca pe delături. Împărțiți vizual crema în 6 părți, 5 pentru asamblarea tortului și una pentru acoperire.
Se unge blatul cu cremă. Puneți al doilea strat de tort deasupra cremei. Repetați până când tortul este complet asamblat. Dacă vreți ca prăjitură să se înmoaie mai bine, lăsați-o o ora la temperatura camerei.
Ungeți părțile laterale cu cremă și deasupra și acoperiți cu firimiturile pregătite în prealabil. Puneți prăjitura la frigider pentru câteva ore, de preferat peste noapte.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.

Daniel Babun

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 19 decembrie 2024, 06:00

Tort sufleu cu piersici

Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a...

Tort sufleu cu piersici