Ascultă Radio România Reșița Live

Tort cu căpșuni

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Tort cu căpșuni

Articol editat de Radio Resita, 30 mai 2024, 07:17

Așa cum v-am spus și săptămâna trecută haideți să profităm de perioada minunatelor căpșuni și să facem un tort.
Ingredientele folosite:
– două căni de căpșuni proaspete tăiate, plus mai multe pentru servire
– două căni și treisfert de făină universală
– două lingurițe și jumătate de praf de copt
– o linguriță și un sfert de sare, împărțită
– o cană și treisfert de zahăr tos
– un pachet de gelatină cu aromă de căpșuni
– 450 de gr de unt nesărat, înmuiat și împărțit
-4 ouă mari, la temperatura camerei
– treisfert de extract de vanilie, împărțit
– o cană de lapte integral, la temperatura camerei
– patru căni de zahăr pudră, cernut

La început se face piureul de căpșuni.
Puneți căpșunile într-un robot de bucătărie sau într-un blender și procesați până la omogenizare, aproximativ 30 de secunde. După ce opriți răzuiți părțile laterale ale bolului și puneți deoparte.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius, cu grătarul în poziție centrală. Ungeți două tavi rotunde pentru tort. Tapetați fundul cu hârtie de copt și puneți deoparte.
Se amestecă făina, praful de copt și o linguriță de sare într-un castron mediu.
Bateți zahărul granulat, gelatina și o cană de unt într-un mixer cu accesoriul cu paletă, la viteză medie, până devine ușor și pufos. Când opriți răzuiți părțile bolului.
Cu mixerul la viteză mică bateți bine ouăle, pe rând, după fiecare adăugare. Puneți și o jumătate de linguriță de vanilie și combinați.
Se amestecă laptele și jumătate de cană din piureul de căpșuni rezervat.
Cu mixerul la nivel minim adăugați alternativ amestecul de făină cu cel de lapte, praful de copt și se termină cu amestecul de făină, bătând după fiecare adăugare până când se combină.

Împărțiți într-un strat uniform aluatul de prăjitură în tăvile pregătite.
Se coace în cuptorul preîncălzit până când o scobitoare introdusă în centru iese curată, cam 28 de minute. Lăsați blaturile să se răcească în tavi 15 minute. Scoateți-le din tăvi și aruncați hârtia de copt. Se lasă să se răcească complet pe gratare, aproximativ o oră.
Între timp, puneți treisfert de cană din piureul de căpșuni rămas într-o cratiță mică. Aduceți la fiert la foc mediu, amestecând din când în când. Reduceți căldura la mediu spre mic. Amestecați ocazional, până când se reduce la un sfert de cană, aproximativ 15 minute. Se ia de pe foc și se transferă într-un castron mic, după care se da la frigider, neacoperit, până se răcește complet.
Odată ce s-au răcit, bateți restul de unt cu un sfert de linguriță de sare și un sfert de linguriță de vanilie într-un mixer prevăzut cu un accesoriu cu paletă, la viteză medie, aproximativ 3 minute.
Cu mixerul la mic, adăugați alternativ zahăr pudră și reducția de căpșuni răcită, bătând după fiecare adăugare până când se combină. Măriți viteza la medie și bateți până devine pufos, aproximativ încă un minut.
Puneți un strat de tort răcit pe o farfurie de servire sau pe un suport de prăjitură. Întindeți aproximativ o cană de glazură într-un strat uniform peste stratul de tort.

Acoperiți cu stratul de tort răcit rămas.
Întindeți uniform peste și pe părțile laterale ale prăjiturii restul de glazură. Ornați cu căpșuni proaspete suplimentare.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate. La bună reauzire!

Daniel Babun

(elgourmet.com)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine