Ascultă Radio România Reșița Live

Tort cu căpșuni

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Tort cu căpșuni

Articol editat de Radio Resita, 30 mai 2024, 07:17

Așa cum v-am spus și săptămâna trecută haideți să profităm de perioada minunatelor căpșuni și să facem un tort.
Ingredientele folosite:
– două căni de căpșuni proaspete tăiate, plus mai multe pentru servire
– două căni și treisfert de făină universală
– două lingurițe și jumătate de praf de copt
– o linguriță și un sfert de sare, împărțită
– o cană și treisfert de zahăr tos
– un pachet de gelatină cu aromă de căpșuni
– 450 de gr de unt nesărat, înmuiat și împărțit
-4 ouă mari, la temperatura camerei
– treisfert de extract de vanilie, împărțit
– o cană de lapte integral, la temperatura camerei
– patru căni de zahăr pudră, cernut

La început se face piureul de căpșuni.
Puneți căpșunile într-un robot de bucătărie sau într-un blender și procesați până la omogenizare, aproximativ 30 de secunde. După ce opriți răzuiți părțile laterale ale bolului și puneți deoparte.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius, cu grătarul în poziție centrală. Ungeți două tavi rotunde pentru tort. Tapetați fundul cu hârtie de copt și puneți deoparte.
Se amestecă făina, praful de copt și o linguriță de sare într-un castron mediu.
Bateți zahărul granulat, gelatina și o cană de unt într-un mixer cu accesoriul cu paletă, la viteză medie, până devine ușor și pufos. Când opriți răzuiți părțile bolului.
Cu mixerul la viteză mică bateți bine ouăle, pe rând, după fiecare adăugare. Puneți și o jumătate de linguriță de vanilie și combinați.
Se amestecă laptele și jumătate de cană din piureul de căpșuni rezervat.
Cu mixerul la nivel minim adăugați alternativ amestecul de făină cu cel de lapte, praful de copt și se termină cu amestecul de făină, bătând după fiecare adăugare până când se combină.

Împărțiți într-un strat uniform aluatul de prăjitură în tăvile pregătite.
Se coace în cuptorul preîncălzit până când o scobitoare introdusă în centru iese curată, cam 28 de minute. Lăsați blaturile să se răcească în tavi 15 minute. Scoateți-le din tăvi și aruncați hârtia de copt. Se lasă să se răcească complet pe gratare, aproximativ o oră.
Între timp, puneți treisfert de cană din piureul de căpșuni rămas într-o cratiță mică. Aduceți la fiert la foc mediu, amestecând din când în când. Reduceți căldura la mediu spre mic. Amestecați ocazional, până când se reduce la un sfert de cană, aproximativ 15 minute. Se ia de pe foc și se transferă într-un castron mic, după care se da la frigider, neacoperit, până se răcește complet.
Odată ce s-au răcit, bateți restul de unt cu un sfert de linguriță de sare și un sfert de linguriță de vanilie într-un mixer prevăzut cu un accesoriu cu paletă, la viteză medie, aproximativ 3 minute.
Cu mixerul la mic, adăugați alternativ zahăr pudră și reducția de căpșuni răcită, bătând după fiecare adăugare până când se combină. Măriți viteza la medie și bateți până devine pufos, aproximativ încă un minut.
Puneți un strat de tort răcit pe o farfurie de servire sau pe un suport de prăjitură. Întindeți aproximativ o cană de glazură într-un strat uniform peste stratul de tort.

Acoperiți cu stratul de tort răcit rămas.
Întindeți uniform peste și pe părțile laterale ale prăjiturii restul de glazură. Ornați cu căpșuni proaspete suplimentare.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate. La bună reauzire!

Daniel Babun

(elgourmet.com)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe