Tochitură de porc
Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Pentru că este perioada în care sacrificăm porcul și ne bucurăm de tot ce preparăm din grăsun vă propun Tochitura de porc. Este un preparat tradițional extrem de iubit de români, extrem de gustos și ușor de făcut. Pregătiți tochitura și puneți și de o mămăligă și veți aduce zâmbetul pe buzele tuturor celor de la masă.
Articol editat de Radio Resita, 10 decembrie 2023, 07:00
Ingrediente de folos sunt:
– 600 de gr de carne de porc
– 300 de gr de cârnați afumați
– 50 de gr de telemea de oaie
– 4 linguri de pastă de roșii
– 3 linguri de ulei
– 5 căței de usturoi
– o ceapă
– sare, piper și cimbru după gust
O tochitură ca la carte se servește alături de o mămăligă fierbinte, dar și cu un ochi de ou deasupra. Așadar, când tochitura de porc este aproape gata, puteți pregăti mămăliga și ouăle prăjite.
Taiați carnea de porc bucăți, nici prea mari dar nici prea mici și puneți-o la prăjit în uleiul încins în prealabil. După un sfert de oră, timp în care ați amestecat din când în când cu o lingură de lemn, pentru a vă asigura că nu se va arde, puteți adăuga cârnații tăiați rondele. Reglați gustul cu sare și piper.
Când cârnații sunt prăjiți, puneți și pasta de roșii împreună cu cimbrul și usturoiul mărunțit și lăsați-le să se pătrundă bine.
După ce carnea s-a făcut și a luat deja aromele de la condimente, puteți lua tochitura de pe foc. Radeți deasupra telemea de oaie și puneți o porție zdravănă în fiecare farfurie, lângă o bucată de mămăligă vârtoasă și un ochi de ou.
Pentru fiecare porție de mămăligă trebuie să folosiți:
– o cană de apă
– 4 linguri de mălai, de preferabil să nu fie scos grisul din el
– o lingură de unt
– puțină sare.
Puneți apa la fiert, untul și sarea după gust. Presărați în ploaie mălaiul, amestecând cu spor cu un tel și dați focul la mic. Lăsați mămăliga să fiarbă, învârtind din când în când lingura de lemn în ea. Câteodată, ca să fie mai cremoasă pun cât fierbe și smântână.
Mămăliga se prepară într-un ceaun de tuci.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
Daniel Babun