Ascultă Radio România Reșița Live

Tochitură de porc

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Pentru că este perioada în care sacrificăm porcul și ne bucurăm de tot ce preparăm din grăsun vă propun Tochitura de porc. Este un preparat tradițional extrem de iubit de români, extrem de gustos și ușor de făcut. Pregătiți tochitura și puneți și de o mămăligă și veți aduce zâmbetul pe buzele tuturor celor de la masă.

Tochitură de porc

Articol editat de Radio Resita, 10 decembrie 2023, 07:00

Ingrediente de folos sunt:
– 600 de gr de carne de porc
– 300 de gr de cârnați afumați
– 50 de gr de telemea de oaie
– 4 linguri de pastă de roșii
– 3 linguri de ulei
– 5 căței de usturoi
– o ceapă
– sare, piper și cimbru după gust

O tochitură ca la carte se servește alături de o mămăligă fierbinte, dar și cu un ochi de ou deasupra. Așadar, când tochitura de porc este aproape gata, puteți pregăti mămăliga și ouăle prăjite.

Taiați carnea de porc bucăți, nici prea mari dar nici prea mici și puneți-o la prăjit în uleiul încins în prealabil. După un sfert de oră, timp în care ați amestecat din când în când cu o lingură de lemn, pentru a vă asigura că nu se va arde, puteți adăuga cârnații tăiați rondele. Reglați gustul cu sare și piper.

Când cârnații sunt prăjiți, puneți și pasta de roșii împreună cu cimbrul și usturoiul mărunțit și lăsați-le să se pătrundă bine.
După ce carnea s-a făcut și a luat deja aromele de la condimente, puteți lua tochitura de pe foc. Radeți deasupra telemea de oaie și puneți o porție zdravănă în fiecare farfurie, lângă o bucată de mămăligă vârtoasă și un ochi de ou.

Pentru fiecare porție de mămăligă trebuie să folosiți:
– o cană de apă
– 4 linguri de mălai, de preferabil să nu fie scos grisul din el
– o lingură de unt
– puțină sare.

Puneți apa la fiert, untul și sarea după gust. Presărați în ploaie mălaiul, amestecând cu spor cu un tel și dați focul la mic. Lăsați mămăliga să fiarbă, învârtind din când în când lingura de lemn în ea. Câteodată, ca să fie mai cremoasă pun cât fierbe și smântână.

Mămăliga se prepară într-un ceaun de tuci.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Pește gratinat mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean
Tort sufleu cu piersici
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 19 decembrie 2024, 06:00

Tort sufleu cu piersici

Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a...

Tort sufleu cu piersici
Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 18 decembrie 2024, 05:00

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes
Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 17 decembrie 2024, 07:00

Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland

Marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a descoperi  rețete deosebit de...

Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 decembrie 2024, 06:08

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 06:03

Orez sicilian de conopidă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Dieta mediteraneană...

Orez sicilian de conopidă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 decembrie 2024, 06:00

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 decembrie 2024, 06:33

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână