Ascultă Radio România Reșița Live

Tochitură de porc

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Pentru că este perioada în care sacrificăm porcul și ne bucurăm de tot ce preparăm din grăsun vă propun Tochitura de porc. Este un preparat tradițional extrem de iubit de români, extrem de gustos și ușor de făcut. Pregătiți tochitura și puneți și de o mămăligă și veți aduce zâmbetul pe buzele tuturor celor de la masă.

Tochitură de porc

Articol editat de Radio Resita, 10 decembrie 2023, 07:00

Ingrediente de folos sunt:
– 600 de gr de carne de porc
– 300 de gr de cârnați afumați
– 50 de gr de telemea de oaie
– 4 linguri de pastă de roșii
– 3 linguri de ulei
– 5 căței de usturoi
– o ceapă
– sare, piper și cimbru după gust

O tochitură ca la carte se servește alături de o mămăligă fierbinte, dar și cu un ochi de ou deasupra. Așadar, când tochitura de porc este aproape gata, puteți pregăti mămăliga și ouăle prăjite.

Taiați carnea de porc bucăți, nici prea mari dar nici prea mici și puneți-o la prăjit în uleiul încins în prealabil. După un sfert de oră, timp în care ați amestecat din când în când cu o lingură de lemn, pentru a vă asigura că nu se va arde, puteți adăuga cârnații tăiați rondele. Reglați gustul cu sare și piper.

Când cârnații sunt prăjiți, puneți și pasta de roșii împreună cu cimbrul și usturoiul mărunțit și lăsați-le să se pătrundă bine.
După ce carnea s-a făcut și a luat deja aromele de la condimente, puteți lua tochitura de pe foc. Radeți deasupra telemea de oaie și puneți o porție zdravănă în fiecare farfurie, lângă o bucată de mămăligă vârtoasă și un ochi de ou.

Pentru fiecare porție de mămăligă trebuie să folosiți:
– o cană de apă
– 4 linguri de mălai, de preferabil să nu fie scos grisul din el
– o lingură de unt
– puțină sare.

Puneți apa la fiert, untul și sarea după gust. Presărați în ploaie mălaiul, amestecând cu spor cu un tel și dați focul la mic. Lăsați mămăliga să fiarbă, învârtind din când în când lingura de lemn în ea. Câteodată, ca să fie mai cremoasă pun cât fierbe și smântână.

Mămăliga se prepară într-un ceaun de tuci.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe