Ascultă Radio România Reșița Live

Tochitură de porc

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Pentru că este perioada în care sacrificăm porcul și ne bucurăm de tot ce preparăm din grăsun vă propun Tochitura de porc. Este un preparat tradițional extrem de iubit de români, extrem de gustos și ușor de făcut. Pregătiți tochitura și puneți și de o mămăligă și veți aduce zâmbetul pe buzele tuturor celor de la masă.

Tochitură de porc

Articol editat de Radio Resita, 10 decembrie 2023, 07:00

Ingrediente de folos sunt:
– 600 de gr de carne de porc
– 300 de gr de cârnați afumați
– 50 de gr de telemea de oaie
– 4 linguri de pastă de roșii
– 3 linguri de ulei
– 5 căței de usturoi
– o ceapă
– sare, piper și cimbru după gust

O tochitură ca la carte se servește alături de o mămăligă fierbinte, dar și cu un ochi de ou deasupra. Așadar, când tochitura de porc este aproape gata, puteți pregăti mămăliga și ouăle prăjite.

Taiați carnea de porc bucăți, nici prea mari dar nici prea mici și puneți-o la prăjit în uleiul încins în prealabil. După un sfert de oră, timp în care ați amestecat din când în când cu o lingură de lemn, pentru a vă asigura că nu se va arde, puteți adăuga cârnații tăiați rondele. Reglați gustul cu sare și piper.

Când cârnații sunt prăjiți, puneți și pasta de roșii împreună cu cimbrul și usturoiul mărunțit și lăsați-le să se pătrundă bine.
După ce carnea s-a făcut și a luat deja aromele de la condimente, puteți lua tochitura de pe foc. Radeți deasupra telemea de oaie și puneți o porție zdravănă în fiecare farfurie, lângă o bucată de mămăligă vârtoasă și un ochi de ou.

Pentru fiecare porție de mămăligă trebuie să folosiți:
– o cană de apă
– 4 linguri de mălai, de preferabil să nu fie scos grisul din el
– o lingură de unt
– puțină sare.

Puneți apa la fiert, untul și sarea după gust. Presărați în ploaie mălaiul, amestecând cu spor cu un tel și dați focul la mic. Lăsați mămăliga să fiarbă, învârtind din când în când lingura de lemn în ea. Câteodată, ca să fie mai cremoasă pun cât fierbe și smântână.

Mămăliga se prepară într-un ceaun de tuci.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine