Tocană islandeză de pește
În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Articol editat de Valentina Adam, 29 octombrie 2023, 08:37
Italienii susțin că la mesele săptămânale trebuie să fie de cel puțin 2-3 ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Inima, oasele, creierul, vederea, mușchii, totul devine mai puternic datorită peștelui. Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea peștele face minuni.
Sper ca și rețeta de astăzi să o încercați și să vă bucurați de o masă plină de arome și savori.
Rețeta de astăzi este o tocană islandeză de pește.
Consiliul Național de Sănătate din Islanda recomandă să se consume cel puțin 300 de gr de pește sau fructe de mare de cel puțin două-trei ori pe săptămână. Peștele gras este indicat de forul de sănătate al insulei. Când spun pește gras, mă refer în principal la somon, halibut și hering. Macroul și sardinele sunt, de asemenea, clasificate ca pește gras. Întotdeauna s-a pus accent pe consumul de ulei de pește deoarece este bogat în vitamina D și acizi grași Omega-3. Se poate spune că uleiul de pește este singurul supliment alimentar de care beneficiază oamenii de toate vârstele și nu în ultimul rând consumul de ulei de pește este important pentru sportivi.
Pentru tocana de astăzi avem de lucru cu:
– 500 de gr de cod sau eglefin
– 500 de gr de cartofi
– o ceapă
– unt
– 3 linguri de făină
– un cub de supă de pește
– lapte, piper alb, sare și curry.
Am inceput prin a fierbe cartofii în coajă. Am tăiat peștele în bucăți și l-am pus într-o altă oală cu apă rece.
Când cartofii s-au fiert i-am curățat și tăiat în sferturi. Am tocat mărunt ceapa.
Am luat o tigaie în care am pus untul și am înmuiat ușor ceapa, nu am rumenit-o. Am adăugat curry-ul și am lăsat să fiarbă puțin, apoi am adăugat făina și am amestecat bine. Am stins cu lapte.
Focul l-am redus la minim, am turnat laptele în oală și am amestecat bine, dar cu delicatețe. Am asezonat cu sare și piper și am sfărâmat cubul de supă de pește. A rămas la foc mic. Acum a venit rândul să poposească în oală bucățile de cod și cartofii tăiați în sferturi.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
Daniel Babun