Ascultă Radio România Reșița Live

Tocană de vită și fasole neagră cu piper

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală. Astăzi descoperim scena gastronomică din provincia canadiană Alberta. Ea este una înfloritoare fiind susținută de bucătari de top și artiști locali care dau valoare mâncărurilor.
Cele mai multe conversații despre mâncare din Alberta încep cu carnea de vită din motive întemeiate. Provincia are cu peste două milioane de vite mai multe decât oamenii care locuiesc acolo. Este și cunoscută pentru că produce carnea de vită de cea mai înaltă calitate de pe planetă.
Agricultura din Alberta produce totul, de la miere la hamei, brânză artizanală, ferme pomicole și culturi de fructe de pădure precum zmeura, afine, căpșuni și saskatoons, legume de toate felurile, semințe și cereale. Restaurantele din Calgary și Edmonton se aprovizionează din ferme care furnizează carne proaspătă.
O discuție despre mâncarea provinciei ia în considerare multitudinea de influențe culturale. Mâncărurile descendenților italieni, germani, ucraineeni, asiatici, englezi, norvegieni și finlandezi se adaugă amestecului culinar.

Tocană de vită și fasole neagră cu piper

Articol editat de Valentina Adam, 17 octombrie 2023, 21:14

Tocană de vită și fasole neagră cu piper este preparatul ales spre a vi-l prezenta.
Luăm:
– 700 de gr de carne de vită tăiată în cuburi mai mari
– două linguri de făină
– 30 de ml de ulei de rapiță
– 3 cepe albe tăiate cubulețe
– 4 morcovi medii tăiați la fel
– 2 căței de usturoi, tocati
– două linguri de pastă de tomate
– două cești de bulion de vită
– două căni de vin roșu sec
– două foi de dafin
– o cutie de fasole neagră, scursă și clătită sau alt tip de fasole sau linte
– pătrunjel proaspăt tocat
– sare și piper negru măcinat grosier.

Tamponați carnea de vită cu prosoape de hârtie și frecționați-o bine cu sare și piper negru. Trageți-o ușor în făină și scuturați excesul.
Într-o oală mare cu fundul gros încingeți la foc mediu spre mare o lingură de ulei de rapiță. Se rumenește jumătate din carnea de vită și se transferă pe o farfurie. Adăugați uleiul rămas în oală și rumeniți restul de carne de vită. Scoateți carnea de vită din oală și lăsați-o deoparte.
Adăugați ceapa, morcovii și usturoiul în oală și gătiți până ceapa devine translucidă. Răzuiți fundul pentru a preveni arderea. Amestecați pasta de roșii și continuați să gătiți încă un minut.

Deglasați cu bulion și vin roșu, răzuind fundul. Adăugați carne de vită prăjită, frunzele de dafin și după gust piper negru măcinat.
Se readuce la fierbere, după care se reduce focul și se acoperă cu un capac. Gătiți aproximativ o oră și 30 de minute sau până caâd carnea este foarte fragedă, amestecând ocazional.
Odată ce carnea este fragedă, adăugați fasolea fiartă și fierbeți încă 10- 15 minute, amestecând des.

Îndepărtați frunzele de dafin. Asezonați după gust cu sare și piper negru. Serviți alături de cartofi sau orez.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine