Ascultă Radio România Reșița Live

Tocană de vită și fasole neagră cu piper

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală. Astăzi descoperim scena gastronomică din provincia canadiană Alberta. Ea este una înfloritoare fiind susținută de bucătari de top și artiști locali care dau valoare mâncărurilor.
Cele mai multe conversații despre mâncare din Alberta încep cu carnea de vită din motive întemeiate. Provincia are cu peste două milioane de vite mai multe decât oamenii care locuiesc acolo. Este și cunoscută pentru că produce carnea de vită de cea mai înaltă calitate de pe planetă.
Agricultura din Alberta produce totul, de la miere la hamei, brânză artizanală, ferme pomicole și culturi de fructe de pădure precum zmeura, afine, căpșuni și saskatoons, legume de toate felurile, semințe și cereale. Restaurantele din Calgary și Edmonton se aprovizionează din ferme care furnizează carne proaspătă.
O discuție despre mâncarea provinciei ia în considerare multitudinea de influențe culturale. Mâncărurile descendenților italieni, germani, ucraineeni, asiatici, englezi, norvegieni și finlandezi se adaugă amestecului culinar.

Tocană de vită și fasole neagră cu piper

Articol editat de Valentina Adam, 17 octombrie 2023, 21:14

Tocană de vită și fasole neagră cu piper este preparatul ales spre a vi-l prezenta.
Luăm:
– 700 de gr de carne de vită tăiată în cuburi mai mari
– două linguri de făină
– 30 de ml de ulei de rapiță
– 3 cepe albe tăiate cubulețe
– 4 morcovi medii tăiați la fel
– 2 căței de usturoi, tocati
– două linguri de pastă de tomate
– două cești de bulion de vită
– două căni de vin roșu sec
– două foi de dafin
– o cutie de fasole neagră, scursă și clătită sau alt tip de fasole sau linte
– pătrunjel proaspăt tocat
– sare și piper negru măcinat grosier.

Tamponați carnea de vită cu prosoape de hârtie și frecționați-o bine cu sare și piper negru. Trageți-o ușor în făină și scuturați excesul.
Într-o oală mare cu fundul gros încingeți la foc mediu spre mare o lingură de ulei de rapiță. Se rumenește jumătate din carnea de vită și se transferă pe o farfurie. Adăugați uleiul rămas în oală și rumeniți restul de carne de vită. Scoateți carnea de vită din oală și lăsați-o deoparte.
Adăugați ceapa, morcovii și usturoiul în oală și gătiți până ceapa devine translucidă. Răzuiți fundul pentru a preveni arderea. Amestecați pasta de roșii și continuați să gătiți încă un minut.

Deglasați cu bulion și vin roșu, răzuind fundul. Adăugați carne de vită prăjită, frunzele de dafin și după gust piper negru măcinat.
Se readuce la fierbere, după care se reduce focul și se acoperă cu un capac. Gătiți aproximativ o oră și 30 de minute sau până caâd carnea este foarte fragedă, amestecând ocazional.
Odată ce carnea este fragedă, adăugați fasolea fiartă și fierbeți încă 10- 15 minute, amestecând des.

Îndepărtați frunzele de dafin. Asezonați după gust cu sare și piper negru. Serviți alături de cartofi sau orez.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană: Bragioli maltez
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 18 noiembrie 2024, 07:16

Rețetă europeană: Bragioli maltez

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița. Așa cum bine știți în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia...

Rețetă europeană: Bragioli maltez
Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 17 noiembrie 2024, 09:44

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de Duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Pui cu boia, ardei și iaurt
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 09:33

Pui cu boia, ardei și iaurt

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pui cu boia, ardei și iaurt
Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac