Tiramisu marca chef Massimo Botura
În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Articol editat de Radio Resita, 24 noiembrie 2023, 20:28
Cred că sunt puțini oameni care să nu fi gustat o prăjitură cremoasă lejeră și proaspătă. Tiramisu, care înseamnă ”trage-mă sus” este o prajitura autentică din peninsulă conform La Cucina Italiana.
Tiramisu ar putea fi numit și „tirame sù”, având în vedere că desertul are ca loc de naștere Treviso. Totul a început cu „sbatudin”, un desert sărac și energic făcut din gălbenuș de ou bătut cu zahăr, destinat în special copiilor, bătrânilor și convalescenților. La sfârșitul anilor 1960, actorul, regizorul și gastronomul Giuseppe Maffioli a publicat o carte, La cucina trevigiana, în care descria obiceiul venețian de a consuma zabaione împreună cu frișcă și biscuiți uscați numiți baicoli. Atunci patiserii din Treviso au lucrat pentru a scoate un desert cu adevărat special din acel „sbatudin”. Care va vedea lumina în 1970, după cum a mărturisit însuși Maffioli în primul număr al revistei Vin Veneto, pe care a fondat-o în anul 1981. Tot el a spus că prăjitura fost vandută pentru prima dată în restaurantul Alle Beccherie de un anume patiser pe nume Loly Linguanotto.
Pentru astăzi vă invit la un Tiramisu marca chef Massimo Botura, unul dintre cei mai apreciați și galonați bucătari de pe mapamond. De la el am aflat cum se prepară Tiramisu Limoncello.
Ca ingrediente pentru siropul de limoncello avem nevoie de:
– 3 căni de limoncello
– 3 cani treisfert de apa
– o cană de zahăr
– 9 linguri de suc de lămâie
Tiramisu îl preparăm din:
– 144 de pișcoturi
– 4 sau 5 cutii de brânză mascarpone
– 5 sau 6 lămâi
– o cană de limoncello
– 12 linguri de suc de lamaie
– 6 cești de smântână pentru frișcă
– o cană zahăr granulat
Pentru toping vom lua:
– 3 căni de smântână pentru frișcă
– între 6 și 9 linguri de zahăr pudră (în funcție de gustul fiecăruia)
– 3 lămâi cu coajă
La început pregătim siropul de limoncello. Într-o cratiță mică, amestecăm la foc mediu spre mic apa și zahărul până când se dizolvă. Luăm de pe foc și adăugăm limoncello și sucul de lămâie. Turnăm siropul într-un bol puțin adânc și lăsăm deoparte să se răcească puțin.
Trecem la Tiramisu. Într-un castron mare sau în bolul unui mixer cu platou amestecăm brânza mascarpone la viteză medie spre mică până se slăbește, aproximativ 30 de secunde. Păstrăm o cutie de mascarpone intactă.
Adăugăm lămâia crudă și amestecăm până se omogenizează. Turnăm acum limoncello și sucul de lămâie și mixăm până se omogenizează. Aveți grijă să nu bateți prea mult mascarpone pentru că e posibil să se taie, să devină apos. Lăsăm combinația deoparte.
Separat, într-un castron mare sau al unui mixer cu platou, batem smântâna grasă pentru frișcă și zahărul până se întărește.
Luăm aproximativ o treime din frișcă și o amestecăm cu brînza mascarpone mixată. Încorporăm cu grija și restul de friscă până se omogenizează.
Scufundăm pișcoturile pe rând timp de două secunde în sirop. Nu îi înecați prea mult în sirop pentru că trebuie să fie ușor crocanți.
Aranjăm fiecare pișcot într-o tigaie de 9 pe 13 cm. Toate pișcoturile trebuie să fie îndreptate în aceeași direcție, într-un singur strat. Tăiați marginile pentru a se potrivi.
Întindem jumătate din crema de mascarpone peste primul strat de pișcoturi și netezim blatul. Înmuiem pișcoturile rămase, pe rând, și le aranjăm la fel peste cremă. Întindem crema de mascarpone rămasă peste stratul superior de pișcoturi și netezim.
Acoperim vasul cu folie de prospețime și îl lăsăm la frigider peste noapte. Acoperiți cu frișcă suplimentară (dacă doriți) chiar înainte de servire.
Facem toppingul. Batem smântâna grasă și 2-3 linguri de zahăr pudră (în funcție de nivelul de dulceață dorit) într-un castron mare până se întărește.
Punem frișca într-un dispozitiv de ornat torturi cu vârf rotund și presăm frișca deasupra, în rânduri. Presărăm deasupra și coajă de lămâie.
Serviți cu poftă și vă bucurați de Limoncello Tiramisu, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate.
Doar ne-ndulcim, nu ne săturăm, să nu facem diabet sau să ne îngrășăm. La bună reauzire!
Daniel Babun
Foto telva.com