Ascultă Radio România Reșița Live

Tashreebs

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Revin cu o nouă rețetă din Irak.

Tashreebs

Articol editat de Radio Resita, 10 ianuarie 2024, 08:16

Alimentele irakiene sunt similare bucătăriilor din țările învecinate, Turcia, Persia, Iran și Siria, iar mesele tipice constau în legume umplute, orez, iaurt și miel sau carne de vită, păsări de curte și fructe.
Multe mâncăruri irakiene sunt servite alături de orezul cu bob lung și diferite tipuri de pâine sau produse de patiserie. Bucătăria irakiană prezintă adesea sosuri și condimente puternice.
Bucătăria irakiană se concentrează în jurul a două alimente de bază, orez și carne. Majoritatea oamenilor care trăiesc în Irak sunt musulmani și preferă să nu mănânce carne de porc din motive religioase.
Bucătăria irakiană, ca și arta și cultura sa complicată, este o sumă a istoriei sale variate și bogate.

Tashreebs sau taghreeb, căci aceasta este rețeta de astăzi, a fost hrana săracilor din Irak. Se face o tocană simplă folosind tot ce este la îndemână, iar combinația aromată este apoi pusă peste pâinea rămasă pentru a face o masă ieftină, sățioasă și sănătoasă.

Preparatul se compune din următoarele ingrediente:
– un pui de 1,5 kg tăiat bucăți
– 3 linguri de ulei vegetal
– o ceapă tocata
– 4 căței tocați de usturoi
– două lingurițe de coriandru
– o linguriță de chimen și o alta de turmeric
– două căni de roșii fără semințe și tocate
– două căni de bulion de pui
– 2 cartofi mari curățați și tăiați în bucăți
– o cană de năut fiert
– sare și piper după gust
– lipie mai groasă sau orez
– opțional și dacă le găsiți două lime uscate.

Încingeți uleiul într-o oală mare la foc mediu spre mare. Lucrând în loturi rumeniți bucățile de pui pe toate părțile. Scoateți-le pe o farfurie și le lăsați deoparte.
Adăugați ceapa și usturoiul tocate în oală în care ați rumenit carnea. Căliți până când ceapa se înmoaie și este translucidă, 3 până la 4 minute. Se pune acum coriandru, chimen și turmeric și se mai gătește încă unul sau două minute.

Adăugați roșiile tocate și le gătiți timp de 4 sau 5 minute. Luați carnea de pui și o adăugați în vas. Amestecați ingredientele rămase, cu excepția pâinii și aduceți la fiert. Reduceți căldura la mediu spre mic și mai gătiți timp de 20 până la 30 de minute sau până când puiul este gătit și fraged.
Rupeți lipia în bucăți mari și tapetați fundul bolurilor de servire.

Puneți porții din tashreeb fierbinte în boluri peste pâine și serviți imediat.
Tashreeb este o modalitate excelentă de a folosi orice legume aveți în bucătărie. Încercați să adăugați morcovi tăiați, dovlecel, varză, fasole verde, dovleac sau vinete. Tashreeb este foarte bun pus peste orez basmati în loc de pâine.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(travelfoodatlas-com; whats4eats-com)

Etichete:
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare