Ascultă Radio România Reșița Live

Tashreebs

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Revin cu o nouă rețetă din Irak.

Tashreebs

Articol editat de Radio Resita, 10 ianuarie 2024, 08:16

Alimentele irakiene sunt similare bucătăriilor din țările învecinate, Turcia, Persia, Iran și Siria, iar mesele tipice constau în legume umplute, orez, iaurt și miel sau carne de vită, păsări de curte și fructe.
Multe mâncăruri irakiene sunt servite alături de orezul cu bob lung și diferite tipuri de pâine sau produse de patiserie. Bucătăria irakiană prezintă adesea sosuri și condimente puternice.
Bucătăria irakiană se concentrează în jurul a două alimente de bază, orez și carne. Majoritatea oamenilor care trăiesc în Irak sunt musulmani și preferă să nu mănânce carne de porc din motive religioase.
Bucătăria irakiană, ca și arta și cultura sa complicată, este o sumă a istoriei sale variate și bogate.

Tashreebs sau taghreeb, căci aceasta este rețeta de astăzi, a fost hrana săracilor din Irak. Se face o tocană simplă folosind tot ce este la îndemână, iar combinația aromată este apoi pusă peste pâinea rămasă pentru a face o masă ieftină, sățioasă și sănătoasă.

Preparatul se compune din următoarele ingrediente:
– un pui de 1,5 kg tăiat bucăți
– 3 linguri de ulei vegetal
– o ceapă tocata
– 4 căței tocați de usturoi
– două lingurițe de coriandru
– o linguriță de chimen și o alta de turmeric
– două căni de roșii fără semințe și tocate
– două căni de bulion de pui
– 2 cartofi mari curățați și tăiați în bucăți
– o cană de năut fiert
– sare și piper după gust
– lipie mai groasă sau orez
– opțional și dacă le găsiți două lime uscate.

Încingeți uleiul într-o oală mare la foc mediu spre mare. Lucrând în loturi rumeniți bucățile de pui pe toate părțile. Scoateți-le pe o farfurie și le lăsați deoparte.
Adăugați ceapa și usturoiul tocate în oală în care ați rumenit carnea. Căliți până când ceapa se înmoaie și este translucidă, 3 până la 4 minute. Se pune acum coriandru, chimen și turmeric și se mai gătește încă unul sau două minute.

Adăugați roșiile tocate și le gătiți timp de 4 sau 5 minute. Luați carnea de pui și o adăugați în vas. Amestecați ingredientele rămase, cu excepția pâinii și aduceți la fiert. Reduceți căldura la mediu spre mic și mai gătiți timp de 20 până la 30 de minute sau până când puiul este gătit și fraged.
Rupeți lipia în bucăți mari și tapetați fundul bolurilor de servire.

Puneți porții din tashreeb fierbinte în boluri peste pâine și serviți imediat.
Tashreeb este o modalitate excelentă de a folosi orice legume aveți în bucătărie. Încercați să adăugați morcovi tăiați, dovlecel, varză, fasole verde, dovleac sau vinete. Tashreeb este foarte bun pus peste orez basmati în loc de pâine.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(travelfoodatlas-com; whats4eats-com)

Etichete:
Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike