Ascultă Radio România Reșița Live

Supă tradițională de gulaș

În fiecare zi de luni a săptămânii vă propun să degustăm o porție de mâncare din bucătăriile țărilor europene. Avem de lucru cu rețete noi, dar nu dăm uitării nici vechile preparate care au fost baza celor actuale. Fiecare bucătărie europeană are aromele și savorile sale specifice, dar să nu uităm că majoritatea s-au influențat unele pe altele. Gastronomia europeană a marcat, mai mult sau mai puțin, toate bucătăriile continentelor. Binențeles și bucatele europene au primit influențe de la alte țările pe care locuitorii vechiului continent le-au cucerit.

Supă tradițională de gulaș

Articol editat de Valentina Adam, 13 noiembrie 2023, 07:37

Timp de trei ediții, în fiecare luni de acum înainte, ne inspirăm din preparatele Ungariei. Bucătăria actuală maghiară nu prea are mare legătură cu cea a strămoșilor. Gastronomia maghiară a fost influențată de diferite epoci și evenimente istorice. În timpul domniei regelui Matyas, gastronomia maghiară a fost în perioada sa de glorie, iar datorită originii italiene a celei de-a doua soții, regina Beatrix, aceasta a adus cu ea arta gastronomică Renascentistă. Așa s-au importat fructele sudice, brânzeturile, mirodeniile exotice și usturoiul.

După domnia regelui Matyas, se înregistrează un declin în dezvoltarea gastronomiei. În secolul al XVI-lea au apărut două băuturi noi: vinul fiert și cafeaua. În secolul al XVII-lea, carnea, pâinea și vinul erau alimentele de bază ale epocii și a început cultivarea ardeilor, roșiilor și cartofilor. Tot atunci au apărut două noi produse ale plăcerii, ceaiul și ciocolata. Călătorii din secolul al XIX-lea au recomandat puiul cu boia de ardei și gulașul în lucrările lor. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu creșterea nivelului de trai, s-au îmbunătățit și obiceiurile nutriționale. După revoluția industrială, calitatea și valoarea nutritivă a alimentelor au scăzut. În plus, globalizarea are un efect negativ asupra gastronomiei, în urma căruia apar restaurantele fast-food, punând astfel în pericol păstrarea identității gastronomice maghiare.

Vă invit la o Supă tradițională de gulaș.
Este asemănătoare cu tradiționalul gulaș unguresc, dar are și unele diferențe. De fapt, gulașul diferă și la ei de la zonă la zonă și chiar de la familie la familie. Timp de trei- patru zile am fost la Budapesta și am comandat de fiecare dată și câte un gulaș. Nu am întâlnit două la fel. Fiecare promova o altă zonă.

Pentru preparare sunt necesare:
– 600 de gr de carne de vită
– 300 de gr de ceapă
– 2 morcovi mari
– un pastârnac mare
– o țelină mică
– 400 de gr de cartofi curățați
– o lingură de paprika dulce
– o linguriță de chimen măcinat
– două frunze de dafin
– o roșie
– 2 ardei
– 3 căței de usturoi
– două linguri de untură de porc
– ardei iute
–  frunze de pătrunjel și de țelină
– 2,5 l de apă, sare și piper proaspăt râșnit

Pentru găluște:
– un ou
– 80 de gr de făină
– o linguriță de sare

Pregătim găluștele. Amestecăm ingredientele și le frământăm. Pudrăm un blat de lucru cu făină și întindem aluatul. Trebuie făcute bastonașe cu grosimea de 1,5 cm. Tăiem bucăți cam de 2 cm, oblic, să aibe și aspect. Le pudrăm cu făină și pe ele și le lăsăm să se usuce.  

Tăiem ceapa și carnea în cuburi mici. Într-o oală cu fundul gros  punem untura la topit și când s-a înfierbântat călim în ea ceapa. Tragem recipientul deoparte, punem condimentele și amestecăm. Turnăm 1,5 l de apă și lăsăm la fiert. Când apa fierbe adăugăm carnea de vită. Armonizăm gustul cu sare și piper și presărăm chimenul.  Adăugăm usturoiul, roșiile tăiate cuburi, ardeii decojiți și foile de dafin.

Căpăcim oala și lăsăm la gătit în suc propriu timp de 90 de minute. Acum poposesc în vas și legumele. Completăm cu apă și mai lăsăm la fiert până când legumele s-au muiat.

Cu 10 minute înainte de finalizare scuturăm găluște de excesul de făină și le punem în oală. Când sunt fierte se ia oala de pe foc și se presară frunze tocate de pătrunjel și țelină. Serviți cu ce doriți.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.  

Daniel Babun

(gasztroutazas.infomersz.hunosalty.hu)

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine