Supă tradițională de gulaș
În fiecare zi de luni a săptămânii vă propun să degustăm o porție de mâncare din bucătăriile țărilor europene. Avem de lucru cu rețete noi, dar nu dăm uitării nici vechile preparate care au fost baza celor actuale. Fiecare bucătărie europeană are aromele și savorile sale specifice, dar să nu uităm că majoritatea s-au influențat unele pe altele. Gastronomia europeană a marcat, mai mult sau mai puțin, toate bucătăriile continentelor. Binențeles și bucatele europene au primit influențe de la alte țările pe care locuitorii vechiului continent le-au cucerit.
Articol editat de Valentina Adam, 13 noiembrie 2023, 07:37
Timp de trei ediții, în fiecare luni de acum înainte, ne inspirăm din preparatele Ungariei. Bucătăria actuală maghiară nu prea are mare legătură cu cea a strămoșilor. Gastronomia maghiară a fost influențată de diferite epoci și evenimente istorice. În timpul domniei regelui Matyas, gastronomia maghiară a fost în perioada sa de glorie, iar datorită originii italiene a celei de-a doua soții, regina Beatrix, aceasta a adus cu ea arta gastronomică Renascentistă. Așa s-au importat fructele sudice, brânzeturile, mirodeniile exotice și usturoiul.
După domnia regelui Matyas, se înregistrează un declin în dezvoltarea gastronomiei. În secolul al XVI-lea au apărut două băuturi noi: vinul fiert și cafeaua. În secolul al XVII-lea, carnea, pâinea și vinul erau alimentele de bază ale epocii și a început cultivarea ardeilor, roșiilor și cartofilor. Tot atunci au apărut două noi produse ale plăcerii, ceaiul și ciocolata. Călătorii din secolul al XIX-lea au recomandat puiul cu boia de ardei și gulașul în lucrările lor. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu creșterea nivelului de trai, s-au îmbunătățit și obiceiurile nutriționale. După revoluția industrială, calitatea și valoarea nutritivă a alimentelor au scăzut. În plus, globalizarea are un efect negativ asupra gastronomiei, în urma căruia apar restaurantele fast-food, punând astfel în pericol păstrarea identității gastronomice maghiare.
Vă invit la o Supă tradițională de gulaș.
Este asemănătoare cu tradiționalul gulaș unguresc, dar are și unele diferențe. De fapt, gulașul diferă și la ei de la zonă la zonă și chiar de la familie la familie. Timp de trei- patru zile am fost la Budapesta și am comandat de fiecare dată și câte un gulaș. Nu am întâlnit două la fel. Fiecare promova o altă zonă.
Pentru preparare sunt necesare:
– 600 de gr de carne de vită
– 300 de gr de ceapă
– 2 morcovi mari
– un pastârnac mare
– o țelină mică
– 400 de gr de cartofi curățați
– o lingură de paprika dulce
– o linguriță de chimen măcinat
– două frunze de dafin
– o roșie
– 2 ardei
– 3 căței de usturoi
– două linguri de untură de porc
– ardei iute
– frunze de pătrunjel și de țelină
– 2,5 l de apă, sare și piper proaspăt râșnit
Pentru găluște:
– un ou
– 80 de gr de făină
– o linguriță de sare
Pregătim găluștele. Amestecăm ingredientele și le frământăm. Pudrăm un blat de lucru cu făină și întindem aluatul. Trebuie făcute bastonașe cu grosimea de 1,5 cm. Tăiem bucăți cam de 2 cm, oblic, să aibe și aspect. Le pudrăm cu făină și pe ele și le lăsăm să se usuce.
Tăiem ceapa și carnea în cuburi mici. Într-o oală cu fundul gros punem untura la topit și când s-a înfierbântat călim în ea ceapa. Tragem recipientul deoparte, punem condimentele și amestecăm. Turnăm 1,5 l de apă și lăsăm la fiert. Când apa fierbe adăugăm carnea de vită. Armonizăm gustul cu sare și piper și presărăm chimenul. Adăugăm usturoiul, roșiile tăiate cuburi, ardeii decojiți și foile de dafin.
Căpăcim oala și lăsăm la gătit în suc propriu timp de 90 de minute. Acum poposesc în vas și legumele. Completăm cu apă și mai lăsăm la fiert până când legumele s-au muiat.
Cu 10 minute înainte de finalizare scuturăm găluște de excesul de făină și le punem în oală. Când sunt fierte se ia oala de pe foc și se presară frunze tocate de pătrunjel și țelină. Serviți cu ce doriți.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
Daniel Babun