Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unor mâncăruri bune și a unui vin de calitate.
Articol editat de Radio Resita, 29 decembrie 2024, 06:00 / actualizat: 29 decembrie 2024, 10:03
Supă de dovlecel
Toți cei care au încercat pentru prima dată această supă au făcut ipoteze diferite din ce este făcută, majoritatea spuneau că este supă cu ciuperci, dar prea puțini și-au putut imagina că este supă făcută din dovlecel.
Vă recomand cu căldură să faceți această supă, pentru care vă trebuie:
– 5 dovlecei
– un litru de bulion de pui
– 200 de ml de smântână
– două linguri de ulei vegetal
– 2 căței de usturoi
– o ceapă
– câte un cartof și un morcov mari sau doi mici
– sare și piper.
Se încălzește ulei vegetal într-o cratiță și se prăjește usturoiul și ceapa. Se toacă dovleceii, cartofii, morcovii și se pun în cratiță.
Amestecând din când în când fierbeți timp de 7 minute.
Adăugați bulionul de pui și gătiți până legumele sunt fierte.
Încălziți smântâna. Aceasta trebuie să fie cu cel 20% grăsime. Se amestecă legumele cu un blender până devin ca un piure.
Adăugați smântâna fierbinte în tigaia cu legume până la consistența dorită, încălziți, amestecând. Cam asta este.
Între timp, prăjiți crutoane într-o tigaie uscată ca acompaniament pentru supa delicioasă.
Cartofi cu carne tocată și roșii la cuptor. Este un fel de mâncare consistent și gustos.
Se iau:
-300 de gr de carne tocată
– 6 cartofi
– 4 roșii
– 100 de gr de brânză tare
– 4 linguri de smântână
– 4 căței de usturoi
– 50 de ml de apă
– ierburi de Provence, sare și piper, după gust.
Puneți carnea tocată într-un bol adânc, adăugați sare și piper și amestecați bine. Adaugați și usturoi tocat. Usturoiul poate fi și trecut printr-o presă de usturoi.
Curățați cartofii și tăiați-i felii subțiri. Presărați sare, piper și ierburi provensale după gust. Adăugați două linguri de smântână. Se amestecă toate ingredientele.
Puneți cartofii într-o tavă de copt și nivelați-i. Adăugați carnea tocată într-un strat uniform deasupra cartofilor.
Tăiați roșiile în felii și puneți-le peste carnea tocată. Presărați sare, piper și ierburi de Provence.
Se mai diluează câteva linguri de smântână cu apă fiartă și se distribuie uniform deasupra roșiilor.
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius și gătiți timp de 45 de minute, apoi scoateți tigaia și radeți brânză tare deasupra.
Folosind o spatulă, împărțiți în farfurii și serviți.
Ne îndulcim cu clătitele de ciocolată cu kefir. Acestea sunt un fel de desert pentru gurmanzii adevărați.
Se folosesc la preparat următoarele:
– 200 de gr de făină
– 3 ouă
– 400 de ml de kefir
– 3 linguri de cacao pudră
– o lingură bună de unt
– o lingură cu vârf și încă o jumătate de zahăr
– o linguriță de zahăr vanilat
– jumătate de linguriță de praf de copt pentru aluat
– tot atâta sare fină.
Țineți pentru o oră kefirul și ouăle la temperatura bucătăriei. În acest timp, alimentele se vor încălzi la temperatura camerei. Topiți untul într-o cratiță mică și răciți-l puțin.
Spargeți ouăle într-un castron mare, adăugați zahăr tos și zahăr vanilat, puțină sare și amestecați cu un mixer.
Nu este necesar să bateți ouăle până când se formează o spumă groasă. Se toarnă kefir și se amestecă din nou.
Cerneți făina, pudra de cacao și praful de copt. Se amestecă cu ingrediente lichide, se toarnă jumătate din unt și se amestecă cu mixerul până se omogenizează.
Încingeți o tigaie la foc mare timp de două minute. Setați focul la mediu-mare și ungeți fundul tigăii cu ulei. Se toarnă o porție din aluat și se întinde pe fund, înclinând tavă în diferite direcții ca să se acopere uniform.
Coaceți clătitele. Marginile ar trebui să devină maro, iar suprafața să fie mată. Separați cu grijă marginile clătitei de părțile laterale ale cratiței și întoarceți-o pe cealaltă parte. Dacă știți și sunt sigur de asta, aruncați clătita în sus pentru a se întoarce pe cealaltă parte. Coaceți clătita pentru încă 40-50 de secunde.
Puneți clătitele terminate pe o farfurie. Ungeți fiecare clătită fierbinte cu untul rămas pentru a preveni uscarea lor. Aveți grijă deosebită să ungeți marginile clătitelor.
Serviți clătitele de ciocolată cu o lingură de înghețată cremoasă și fructe de pădure.
Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți!
Daniel Babun