Ruladă de ciocolată
În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Astăzi vă invit să de delectăm cu o ruladă de ciocolată așa cum se prepara pe vremuri.
Articol editat de Radio Resita, 19 mai 2023, 09:28
Luăm pentru blat șase ouă, șase linguri de zahăr, două linguri de făină, încă două de cacao și o lingură de unt.
Prima dată preparăm blatul. Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem spumă tare și turnăm pe rând gălbenușurile. Batem ouăle, adăugăm zahărul treptat și făina cernută în ploaie. Când amestecul stă lipit de tel presărăm cacao cernută și omogenizăm amestecul. Putem folosi un robot de bucătărie, dar mie parcă îmi place mai mult bătut manual cu telul.
Ungem o tavă cu unt, o tapetăm cu făină și turnăm compoziția de ouă, zahăr, făină și cacao. Lovim tava de câteva ori de masă pentru ca respectiva compoziție să se niveleze. Introducem tava în cuptor la 200 de grade Celsius pentru cinci minute, reducem focul la 160 de grade și o mai lăsăm la copt pentru încă un sfert de oră. După acest timp scoatem aluatul și îl răsturnăm pe o țesătură deasă și umedă. Rulăm aluatul încet și cu atenție și îl lăsăm să se răcească.
Între timp preparăm crema din trei linguri de cacao, două de unt, câte 250 de grame de lapte praf și de zahăr, zece sâmburi de nucă tocate mărunt, două linguri de esență de rom și jumătate de pahar de sirop de zahăr bine legat. Cernem laptele praf și cacao într-o cratiță mai mare. Amestecăm bine să se omogenizeze și să nu se cocoloșească atunci când turnăm siropul fierbinte.
Siropul îl facem dintr-o cană de zahăr și un pahar de apă. Siropul îl turnăm fierbinte peste lapte și cacao, amestecăm bine și îl îngroșăm la foc foarte mic. Tragem vasul de pe foc și adăugăm nucile tocate mărunt, două linguri de unt și parfumăm cu esența de rom. Lăsăm crema să se răcească, apoi derulăm aluatul. Pe acesta îl ungem cu cremă și îl rulăm la loc. Punem rulada pe un platou de servire și o îmbrăcăm cu restul de cremă. Se taie și se poate mânca.
Serviți cu poftă, dar nu uitați că prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. (Daniel Babun)