Ascultă Radio România Reșița Live

Ruladă de ciocolată 

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Astăzi vă invit să de delectăm cu o ruladă de ciocolată așa cum se prepara pe vremuri.

Ruladă de ciocolată 

Articol editat de Radio Resita, 19 mai 2023, 09:28

Luăm pentru blat șase ouă, șase linguri de zahăr, două linguri de făină, încă două de cacao și o lingură de unt.

Prima dată preparăm blatul. Separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile le batem spumă tare și turnăm pe rând gălbenușurile. Batem ouăle, adăugăm zahărul treptat și făina cernută în ploaie. Când amestecul stă lipit de tel presărăm cacao cernută și omogenizăm amestecul. Putem folosi un robot de bucătărie, dar mie parcă îmi place mai mult bătut manual cu telul.

Ungem o tavă cu unt, o tapetăm cu făină și turnăm compoziția de ouă, zahăr, făină și cacao. Lovim tava de câteva ori de masă pentru ca respectiva compoziție să se niveleze. Introducem tava în cuptor la 200 de grade Celsius pentru cinci minute, reducem focul la 160 de grade și o mai lăsăm la copt pentru încă un sfert de oră. După acest timp scoatem aluatul și îl răsturnăm pe o țesătură deasă și umedă. Rulăm aluatul încet și cu atenție și îl lăsăm să se răcească.

Între timp preparăm crema din trei linguri de cacao, două de unt, câte 250 de grame de lapte praf  și de zahăr, zece sâmburi de nucă tocate mărunt, două linguri de esență de rom și jumătate de pahar de sirop de zahăr bine legat. Cernem laptele praf și cacao într-o cratiță mai mare. Amestecăm bine să se omogenizeze și să nu se cocoloșească atunci când turnăm siropul fierbinte.

Siropul îl facem dintr-o cană de zahăr și un pahar de apă. Siropul îl turnăm fierbinte peste lapte și cacao, amestecăm bine și îl îngroșăm la foc foarte mic. Tragem vasul de pe foc și adăugăm nucile tocate mărunt, două linguri de unt și parfumăm cu esența de rom. Lăsăm crema să se răcească, apoi derulăm aluatul. Pe acesta îl ungem cu cremă și îl rulăm la loc. Punem rulada pe un platou de servire și o îmbrăcăm cu restul de cremă. Se taie și se poate mânca.

Serviți cu poftă, dar nu uitați că prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. (Daniel Babun)

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă