Ascultă Radio România Reșița Live

Rosto

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.

Rosto

Articol editat de Valentina Adam, 4 noiembrie 2023, 09:19 / actualizat: 5 noiembrie 2023, 9:24

Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Rosto este unul dintre cele mai răspândite feluri de mâncare din Gibraltar și este prezent în aproape fiecare bucătărie. Este simplu, versatil și pur și simplu delicios.
Sincer, nu mă așteptam să fie așa de bun. Ingredientele sunt foarte comune.
Am citit mai multe rețete, majoritatea asemănătoare, înainte de a mă hotărî pe cea pe care o propun. Rețeta poate fi făcută și folosind carne de pui sau porc în loc de carne de vită. Pentru carnea de vită am folosit mușchiul bun și fraged.

Ingredientele folosite sunt:

– 500 de gr de carne de vită tăiată cuburi
– două linguri de ulei de măsline
– o ceapă tocată
– 2 căței de usturoi tocati
– 2 morcovi feliați subțire
– 400 de gr de sos de roșii
– jumătate de cană de bulion de vită
– jumătate de cană de vin alb
– o lingură de pastă de tomate
– 200 de gr de paste penne
– parmezan ras, sare și piper după preferințe

Asezonăm carnea de vită cu sare și piper.
Încălzim uleiul într-o tigaie la foc mediu și adaugăm carnea de vită pe care o rumenim pe toate părțile la foc mediu spre mic. O scoatem din tigaie cu o pensetă de bucătărie și o rezervăm.

Dăm focul la mediu și adăugăm ceapa tocată pe care o procesăm termic până devine translucidă. Adăugăm acum usturoiul și morcovii și călim preț de câteva minute. Turnăm sosul de roșii, bulionul de vita, vinul alb și pasta de tomate. Amestecăm bine și gătim la foc mediu spre mic timp de zece minute. Adăugăm carnea de vită rezervată și continuăm să gătim până când morcovii sunt copți.

Între timp fierbem pennele până devin al-dente. Scurgem apa și adăugăm pastele în tigaia cu sos, amestecând bine. Mai gătim timp de încă 3 minute. După ce am oprit focul presărăm parmezanul ras.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(marga.org)

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco