Ribollita toscana cu fasole
Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Rețetele mediteraneene includ alimente vibrante care sunt bogate în legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și grăsimi sănătoase, adică uleiul de măsline. Se pune accent pe ingredientele pe bază de plante, iar aceste mâncăruri ușoare și sănătoase vă vor face să vă simțiți foarte bine.
Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.
Articol editat de Radio Resita, 23 noiembrie 2024, 07:30
Ribollita toscana cu fasole este preparatul mediteraneean de astăzi de la Radio Reșița.
Ne trebuie:
– fasole cannellini: 250 de gr
– varză kale: 100 de gr
– spanac: 100 de gr
– ceapă: o bucată
– usturoi: un cățel
– ulei de măsline extravirgin
– sare, piper
-ciabatta.
Aceasta este o rețetă de post.
Cum procedați: se toarnă apă peste fasole și se lasă peste noapte, apoi se clătește, se adaugă un litru de apă proaspătă, se presară sare după gust și se fierbe până se înmoaie. Dacă folosiți fasole la conservă nu trebuie lăsată peste noapte la hidratat.
Tăiați ceapa și zdrobiți cățeii de usturoi, apoi prăjiți într-o tigaie în ulei de măsline până se rumenesc.
Tăiați varza kale și spanacul, adăugați-le în tigaie și gătiți până se înmoaie. Puneți fasolea și lichidul în tigaia cu legume. Sărați și piperați. Adăugați apă dacă consistența este groasă, după care aduceți la fiert.
Luați de pe foc, acoperiți și lăsați să se răcească.
A doua zi, împarțiți ciabatta în felii de aproximativ 3 cm grosime. Se usucă la cuptor la 90 de grade Celsius, fără ca să devină maro auriu. Adăugați ciabatta în oală. Se amestecă, se stropește cu ulei de măsline, se pune la foc mic spre mediu. Amestecați până când ciabatta a absorbit suficient lichid pentru a îngroșa supa. Serviți Ribollita fierbinte.
Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!
Daniel Babun
Foto Pinterest