Ascultă Radio România Reșița Live

Ribollita toscana cu fasole

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Rețetele mediteraneene includ alimente vibrante care sunt bogate în legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și grăsimi sănătoase, adică uleiul de măsline. Se pune accent pe ingredientele pe bază de plante, iar aceste mâncăruri ușoare și sănătoase vă vor face să vă simțiți foarte bine.
Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.

Ribollita toscana cu fasole

Articol editat de Radio Resita, 23 noiembrie 2024, 07:30

Ribollita toscana cu fasole este preparatul mediteraneean de astăzi de la Radio Reșița.
Ne trebuie:
– fasole cannellini: 250 de gr
– varză kale: 100 de gr
– spanac: 100 de gr
– ceapă: o bucată
– usturoi: un cățel
– ulei de măsline extravirgin
– sare, piper
-ciabatta.

Aceasta este o rețetă de post.
Cum procedați: se toarnă apă peste fasole și se lasă peste noapte, apoi se clătește, se adaugă un litru de apă proaspătă, se presară sare după gust și se fierbe până se înmoaie. Dacă folosiți fasole la conservă nu trebuie lăsată peste noapte la hidratat.
Tăiați ceapa și zdrobiți cățeii de usturoi, apoi prăjiți într-o tigaie în ulei de măsline până se rumenesc.
Tăiați varza kale și spanacul, adăugați-le în tigaie și gătiți până se înmoaie. Puneți fasolea și lichidul în tigaia cu legume. Sărați și piperați. Adăugați apă dacă consistența  este groasă, după care aduceți la fiert.
Luați de pe foc, acoperiți și lăsați să se răcească.
A doua zi, împarțiți ciabatta în felii de aproximativ 3 cm grosime. Se usucă la cuptor la 90 de grade Celsius, fără ca să devină maro auriu. Adăugați ciabatta în oală. Se amestecă, se stropește cu ulei de măsline, se pune la foc mic spre mediu. Amestecați până când ciabatta a absorbit suficient lichid pentru a îngroșa supa. Serviți Ribollita fierbinte.
Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!

Daniel Babun

Foto Pinterest

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă