Ascultă Radio România Reșița Live

Rețete tradiționale de Crăciun în Europa

Crăciunul este cea mai frumoasă sărbătoare a anului în toate colțurile lumii.
Astăzi nu am nicio retetă de mâncare dar vă voi spune ce se află tradițional pe masa de Crăciun a locuitorilor țărilor europene.

Rețete tradiționale de Crăciun în Europa

Articol editat de Radio Resita, 25 decembrie 2023, 09:33

Fiecare țară are propriul mod de a sărbători, iar luna decembrie este învăluită în strălucire, luminițe, târguri și festivaluri, fețe zâmbitoare și arome deosebite în farfurii și în pahare.

În Europa, Crăciunul reprezintă cea mai mare sărbătoare a anului și este așteptată de cei mai mulți oameni, cele mai multe țări fiind creștine.
În Finlanda și alte țări nordice, în dimineața de Crăciun, se mănâncă o budincă din orez cu lapte, acoperită cu scorțișoară și unt, care ascunde și un premiu. Porția care conține și o migdală, câștigă un cadou.

În Irlanda și Regatul Unit tortul este nelipsit din case, iar sărbătorile de iarnă se întind până pe 6 ianuarie. Ca la noi. Curcanul este preparatul principal, alături de cartofi, preparate cu merișoare sau gâscă. În Irlanda se mai mănâncă și vită marinată câteva zile, gătită și presată, care este foarte bună atât rece, cât și caldă.
Desertul tradițional de Crăciun este ”Christmas Pudding”, care se prepara în 2 zile. În prima zi doar se amestecă ingredientele, apoi se gătesc la abur.

Franța are o bucătărie renumită în toată lumea. Brânzeturile sunt prezente peste tot, inclusiv sub formă de fondue sau raclette, iar în unele regiuni se pregătesc 13 deserturi.
Printre alte preparate nelipsite de pe mesele francezilor se numără terina de rață, gâsca la cuptor cu glazură de portocale și vin, tocană de vită cu vin și multe tipuri de sufleuri și preparate gratinate. Cartofii feliați, aranjați în straturi și gratinați cu sos de usturoi și brânză Gruyere sunt consumați pe toată întinderea Franței.

Italienii, un popor credincios, iubesc Crăciunul, Natale, cum îi spun ei. Față de majoritatea țărilor în care carnea de porc, vită sau pasăre sunt în topul preferințelor, italienii mănâncă mult pește și fructe de mare. În unele zone se mănâncă chiar 7 feluri de pește și fructe de mare, printre care cod, calamari, scoici, anghilă sau sardine. La desert, italienii pot servi „panforte”, o prăjitură cu multe fructe uscate și aromatul „panettone”.

În Spania, mâncărurile tipice de Craciun sunt curcanul umplut și friptura de miel. La desert, spaniolii servesc „turron”, dulciuri făcute cu miere, migdale și albușuri.

În țările Europei de Est, carnea și preparatele de porc, sarmalele, cozonacul și diferite prăjituri tronează pe masa de Crăciun.
Islandezii mănâncă de Crăciun „hangikjöt”. Preparatul conține pulpă de miel sau oaie afumată sau fiartă, tăiată în felii subțiri. Este servită pe pâine sau clătite de secară, cu cartofi în sos bechamel și mazăre.

Pe masă de Crăciun a grecilor se regăsește un preparat împrumutat din țările nordice, curcanul, care este umplut cu fructe de pădure și cu roșii. Grecii au deserturi numeroase și foarte îmbietoare pentru această ocazie.

Germanii sunt mari amatori de carne. Masă de Crăciun poate începe cu cârnați la grătar și diverse mezeluri și poate continuă cu o gască friptă sau umplută, servită cu legume picante și sosuri de fructe. „Christstollen” este deșertul tradițional, un cozonac cu fructe confiate, stafide, pastă de migdale și zahăr pudra.

În țară cantoanelor, Elveția, se consumă de Crăciun preparate din carne de curcan, somon afumat și foie gras. Dar preparatul tradițional este fondue. Deserturile tradiționale sunt tortul buturugă și „biberli”, o prăjitură cu miere și diverse condimente.

Belgienii servesc de obicei la masă de Crăciun friptură de curcan sau de gască. În ceea ce privește deserturile, sunt servite niște prăjituri care îl înfățișează pe Iisus bebeluș,  fursecuri din turtă dulce, dar și clătite din făină de hrișcă și miere.

Austriecii consumă în Ajunul Crăciunului preparate pe baza de peste, precum crapul în sos de bere. Masă de a două zi este îmbelșugată și include, printre altele, carne de cocoș cu varză roșie și cartofi. Biscuiți fragezi „kekse”, turtă dulce și  un tort cu ciocolată și gem de caise sunt servite de obicei la deșert.

În orice țară creștină sărbătoarea Crăciunului este minunată. 

Daniel Babun

 (kitchenshop.ro;travelator.ro)

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine