Ascultă Radio România Reșița Live

Rețete din Sarajevo

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.
Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.

Rețete din Sarajevo

Articol editat de Radio Resita, 17 iunie 2024, 07:35 / actualizat: 18 iunie 2024, 7:38

Mâncarea din Bosnia și Herțegovina este o fuziune a aromelor mediteraneene, din Orientul Mijlociu și din estul Europei și reflectă istoria și moștenirea culturală unică a Bosniei și Herțegovinei. Ingredientele proaspete, din surse regionale, cum ar fi carnea, legumele și produsele lactate, sunt frecvent utilizate în bucătăria locală. Bucătăria bosniacă include, de asemenea, o varietate de produse lactate, cum ar fi iaurt, brânză și smântână, precum și o gamă largă de fructe și legume proaspete. În afară de mâncărurile tradiționale, Bosnia și Herțegovina este bine cunoscută pentru cultura sa puternică a cafelei, cafeaua în stil turcesc fiind o băutură populară
De câte ori trec prin Bosnia și Herțegovina văd la vânzare covoare moi și frumos țesute, vase din aramă făcute manual, legume și fructe mari foarte gustoase și minumate mâncăruri preparate la rotisor, în care mielul este rege. Gusturi apetisante și fantastice. Preparate la rotisor ca acolo nu am mâncat niciunde și în plus sunt ieftine.
Să vă spun câteva bunătăți:

Cevapi
Este un fel de mâncare foarte popular în Bosnia și Herțegovina, precum și în alte țări balcanice, precum Serbia și Croația. La noi se numesc mititei. Felul de mâncare constă din carne tocată la grătar, care de obicei este făcută dintr-o  combinație de carne de vită, miel și porc și este asezonată cu sare, piper, usturoi și uneori cu ceapă. Cevapi este o mâncare stradală foarte populară, care este adesea servită la standuri de fast-food sau piețe în aer liber. Este și un fel de mâncare obișnuit în restaurante și este de obicei servit cu o parte de ceapă tocată, ardei iute și o salată verde, roșii și castraveți.

Burek
În Sarajevo și în toată Bosnia și Herțegovina, burek-ul este o masă foarte apreciată. Aluatul Phyllo este folosit pentru a crea straturi din acest produs de patiserie savuros, care sunt apoi umplute cu o varietate de ingrediente precum carne, brânză, spanac sau cartofi. Burek poate fi consumat ca o mâncare de dimineață, o gustare sau o masă completă.
Burek-ul este servit în mod obișnuit în Sarajevo în porții mici, care sunt tăiate în triunghiuri sau pătrate și vin frecvent cu un sos de iaurt.

Klepe
În Sarajevo, klepe este adesea servit cu un bulion aromat făcut cu carne, legume și condimente, cum ar fi frunze de dafin, ceapă și boabe de piper. Bulionul este uneori îngroșat cu smântână, dându-i o textură cremoasă și o aromă acidulată. Klepe se servește în boluri, cu bulionul turnat peste ele și deasupra cu smântână.
Pe de altă parte, ingredientele pentru klepe includ făină, apă și, ocazional, ouă. Aluatul este aplatizat subțire și tăiat în cercuri mici. Fiecare cerc este apoi umplut. Klepe este apoi gătit bine, fiind fiert în apă cu sare. Gustos, foarte gustos.

Bosanski Lonac
Acesta este unul dintre mâncărurile tradiționale din Bosnia și Herțegovina, pe care îl veți aprecia cu siguranță dacă sunteți unul dintre oamenii cărora le place să mănânce carne. Această tocană este de obicei făcută cu o varietate de carne, cum ar fi cea de vită, miel și pui și legume precum ceapa, morcovi, cartofi și ardei. Numele „Bosanski Lonac” înseamnă „oală bosniacă”, deoarece tocana este gătită în mod tradițional într-o oală mare și grea, la foc deschis. Bosanski Lonac este adesea servit ca fel principal cu pâine și este, de asemenea, un fel de mâncare popular pentru ocazii speciale, cum ar fi nunți și întruniri de familie. Este o tocană consistentă și sățioasă și o modalitate excelentă de a folosi resturile de carne și legume.

Tufahije
Nu pot rata să menționez Tufahije în lista de delicatese. Acest desert este unul dintre preferatele localnicilor. Acest îndrăgit desert tradițional bosniac se găsește în mod obișnuit în Sarajevo. Multe cafenele și restaurante din Sarajevo includ Tufahije în meniurile lor și este, de asemenea, un desert popular de făcut acasă pentru ocazii speciale, cum ar fi nunți și sărbători. Este un desert bogat și aromat care arată dragostea regiunii pentru dulciuri și fructe de sezon.

Acum o să vă surprind cu o băutură foarte interesantă, care este populară în Bosnia. Boza este făcută din boabe fermentate de porumb sau grâu și sunt îndulcite cu zahăr sau miere. Este o băutură groasă, cremoasă, cu gust ușor acrișor și cu conținut scăzut de alcool. Este servit rece și este o băutură populară în timpul lunilor de iarnă.

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană: Bragioli maltez
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 18 noiembrie 2024, 07:16

Rețetă europeană: Bragioli maltez

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița. Așa cum bine știți în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia...

Rețetă europeană: Bragioli maltez
Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 17 noiembrie 2024, 09:44

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de Duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Pui cu boia, ardei și iaurt
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 09:33

Pui cu boia, ardei și iaurt

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pui cu boia, ardei și iaurt
Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac