Ascultă Radio România Reșița Live

Rețete din Roma

Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.
De acum vom colinda capitatele țărilor din Europa. Astăzi vă spun câteva dintre bunătățile ce se manâncă în Cetatea Eternă. În Roma sunt enorm de multe preparate și practic se poate realiza câte o rubrică în fiecare dimineață cel puțin un an de zile.

Rețete din Roma

Articol editat de Radio Resita, 3 iunie 2024, 16:24

Se consideră că Roma a fost fondată la 21 aprilie 753 î.Hr. de Romulus. O serie de războaie și cuceriri au dus la întemeierea Imperiului Roman în anul 27 î.Hr. În anul 395 a fost împărțit în două părți: Imperiul Roman de Apus, care a dispărut în 476, și Imperiul Roman de Răsărit, care a durat până în 1453. Roma a devenit din nou centrul lumii în timpul Renașterii: între anii 1440 și prima jumătate a anilor 1500. A fost un adevărat focar de talente precum Michelangelo și Rafael. Lucrările din acea perioadă includ noua Bazilica Sf. Petru și Capela Sixtină. Din păcate, mai multe clădiri renascentiste au fost demolate în anii 1900 în cei douăzeci de ani de fascism, comandate ca parte a revoluției urbanistice a lui Benito Mussolini. După al Doilea Război Mondial, Roma a devenit capitala Republicii Italiene în 1946 și a început să înflorească din nou.
Roma, cu istoria ei milenară, monumentele grandioase și cultura de neegalat, este un loc care încântă vizitatorii din întreaga lume. Străzile Orașului Etern sunt un labirint de atmosfere unice cărora nu le poți rezista. Dar printre minunile arhitecturale și artistice, se numără și o altă dimensiune a Romei care cucerește inimile celor care o vizitează: bucătăria sa extraordinară.
Este o sărbătoare pentru simțuri, o călătorie prin secole de istorie culinară. Este redescoperirea rețetelor transmise din generație în generație, arta de a transforma ingrediente simple în preparate extraordinare care spun povestea acestui oraș extraordinar.

O vizită la Roma este incompletă fără a te scufunda în artele culinare locale. Fiecare bucată de mâncăruri tipice romane dezvăluie sufletul orașului. Aceste feluri de mâncare sunt ferestre deschise către istorie.
Spaghetti Carbonara este unul dintre cele mai cunoscute preparate romane. Rețeta sa tradițională include ouă, brânză pecorino romano, guanciale, adică o șuncă de porc lăsată la maturat timp de 6 luni și condimentată cu sare, piper si mirodenii. Secretul gustului său constă în sosul cremos. Guanciale adaugă o notă sărată formatului de paste: spaghete sau rigatoni. Acest preparat este o încântare a gustului și reprezintă tradiția autentică a Capitalei Italiei.

Cacio e Pepe. Tonnarellii sunt gătiți al dente și asezonați cu brânză pecorino Romano și mult piper negru proaspăt măcinat. Adăugarea apei în care s-au gătit pastele ajută la crearea unei creme netede, aromate, care învăluie pastele. Acesta este un exemplu perfect de bucătărie romană care sporește calitatea ingredientelor de bază.

Suppli sunt aperitive prăjite, o adevărată delicatesă stradală. Orezul este gătit cu sos de carne, acoperit cu brânză pecorino, apoi rulat în jurul unui cub de mozzarella. Crochetele rezultate se prăjesc până devin aurii și crocante. Rezultatul este o combinație gustoasă de arome și texturi.

Abbacchio alla Romana. Preparatul este o adevărată sărbătoare pentru iubitorii de carne. Mielul tânăr se gătește cu ierburi, usturoi și vin alb până când devine fraged și suculent. Aroma de miel este inconfundabilă și acesta este un preparat bogat și învăluitor care se consuma mai ales în perioada Paștelui. Abbacchio este servit cu cartofi copți.

Pizza Romana, cunoscută în toată lumea și care își are locul special în inimile oamenilor. Blatul este subțire și crocant, iar  toppingurile sunt variate și gustoase. Există multe variante de pizza romană. Savurarea unei felii dintr-un cuptor tradițional este o satisfacție pentru orice gurmand.
Puține sunt capitalele Europei care și-au păstrat identitatea culinară precum Roma.  

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană: Bragioli maltez
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 18 noiembrie 2024, 07:16

Rețetă europeană: Bragioli maltez

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița. Așa cum bine știți în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia...

Rețetă europeană: Bragioli maltez
Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 17 noiembrie 2024, 09:44

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de Duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Pui cu boia, ardei și iaurt
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 09:33

Pui cu boia, ardei și iaurt

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pui cu boia, ardei și iaurt
Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac