Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă: savarină

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urmă urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.

Rețetă: savarină

Articol editat de Radio Resita, 17 octombrie 2024, 07:18

Savarina pe care o propun astăzi nu este una individuală. Este o prăjitură în formă de inel care a fost înmuiată cu sirop aromat și apoi garnisită cu smântână și fructe. Aluatul pentru savarină este o cocă folosită la brioșe, dar cu mai puțină făină.
Rezultatul este o prăjitură ușoară și spongioasă, cu o aromă ușoară, de pâine, care este perfectă pentru a absorbi un sirop aromat. Va trebui să planificați prepararea, deoarece aluatul trebuie să crească aproape două ore. Utilizați orice fructe de sezon, cum ar fi cele de pădure, felii de kiwi, citrice decojite, piersici sau prune.

 Ingrediente necesare la preparare:

Pentru aluat:
– o cană și 2/3 de făină universală
– 10 linguri de apă caldă
– un pachet de drojdie uscată
– două linguri de zahăr
– jumătate de linguriță de sare
– două ouă mari și un gălbenuș de ou mare
– jumătate de cană de unt nesărat, topit și răcit
– spray de gătit sau puțin ulei de rapiță pentru o peliculă

Pentru sirop:
– jumătate de cană de sirop de cireșe sau rom auriu
– o cană de apă
– o jumătate de cană de zahăr

Pentru umplutura cu frișcă:
– două ceșți de smântână grasă pentru frișcă
– două linguri de zahăr
– o linguriță de extract de vanilie
– fructe asortate, fructe proaspete feliate, pentru decor.

Puneți două linguri de apă caldă într-un castron mic. Se presară drojdia, se lasă 5 minute să se dizolve și să devină spumoasă.
Combinați zahărul, sarea și încă 2 linguri de apă caldă în vasul unui robot cu suport prevăzut cu un cârlig de aluat. Se amestecă pentru a se dizolvă.
Adăugați făina și amestecați pentru a se combina.
Spargeți și puneți ouăle întregi și gălbenușul de ou, pe rând, amestecând de fiecare dată la viteză medie. Continuați să amestecăți până când aluatul este neted și ferm, aproximativ 5 minute.
Se pune și drojdia.
Adăugați încet câte o lingură de apă caldă și procesați la viteză mică. Amestecați până când aluatul devine mătăsos și elastic și se trage de pe marginea vasului. Acest lucru va dura aproximativ 15- 20 de minute.
Cu robotul la viteză mică, adăugați untul topit într-un flux lent și constant. Aluatul va fi mătăsos, curgător și elastic după aproximativ 3-4 minute.
Acoperiți vasul cu un prosop și lăsați-l într-un loc cald, ferit de curenți de aer până când își dublează volumul, aproximativ o oră.
Pregățiți o formă de 28 sau 30 de cm. Trebuie să fie o formă care lasă mijlocul gol. Se dă cu spray de gătit sau cu o peliculă fină de ulei de rapiță. În formă se pune aluatul. Rezervați-o într-un loc cald, ferit de curent și lăsăți să crească aproximativ o treime, cam 45 de minute. Între timp, preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
Coaceți până blatul devine auriu, aproximativ 20 de minute.
Scoateți forma din cuptor și reduceți căldura la 180-190 de grade Celsius. Întoarceți imediat tortul pe o foaie de copt și puneți-l din nou la cuptor timp de 15 minute pentru a se usuca. Se răcește complet pe un grătar.
Pentru a face siropul, combinăți apa, jumătate de cană de zahăr, sirop de cireșe sau rom auriu într-o cratiță mică la foc redus, amestecând constant până când zahărul se dizolvă. Se ia de pe foc.
Puneți savarina răcită în tava de copt cu inel detașabil.  Stropiți încet cu sirop peste blat, lăsându-l să absoarbă. Continuați să turnați lichidul peste prăjitură până când se absoarbe totul. Lăsați prăjitura să se odihnească 30 de minute în tavă.
Între timp, într-un castron mare, bateți smântâna tare cu două linguri de zahăr și cu extractul de vanilie până se formează vârfuri țări.
Turnați blatul înmuiat pe un platou de servire și umpleți centrul tortului cu frișcă.
Decorați cu ce fructe vă face plăcere.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm.

Daniel Babun

Etichete:
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată