Rețeta românească: tocană de porc cu varza călită
Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.
Articol editat de Radio Resita, 3 septembrie 2023, 07:00 / actualizat: 3 septembrie 2023, 8:54
Varza călită secuiască cu carne de porc Székelygulyás, așa cum se gătește în zona Harghita- Covasna, este foarte gustoasă și se pregatește ușor. Cei mai mulți dintre cei care trăiesc în zona secuiască au convingerea ca este o mancare autohtonă, dar în realitatea aceasta este o reteta ce a trecut granița Ungariei, având chiar o poveste. Poetul Petofi Sandor a ajuns târziu în restaurantul lui Székely Josef și i-a cerut acestuia sa îi dea să mănânce ce mai are prin bucătărie. Așa s-au întâlnit tocana de porc și varza călită în farfuria poetului. Încântat peste măsură de ce a mâncat a revenit în restaurnatul lui Székely și a cerut întotdeauna să i se pregătească acel gulaș cu varză realizat special pentru el Székelygulyás. Mâncarea este foarte populară nu doar în Transilvania, dar și în Ungaria, Slovacia sau Germania.
Varza murată avem grija să o gustăm înainte. Daca este foarte sărata o lasam la desărat în apă. Un alt ingredient de bază al acestui preparat este paprika, fără de care nici nu se poate imagina această varză călită. Aroma, culoarea și gustul final sunt puternic influențate de boia.
Pentru că se face ușor, este o retetă gustoasă, cu ingrediente la îndemâna oricui, vă invit să o încercați.
Ne trebuie:
– un kg de carne de porc
– tot atâta varză murată
– musai două linguri de untură
– două cepe medii
– doi căței de usturoi
– două linguri de paprika
– o liguriță de pudră de chimen
– până la două lingurițe de cimbru uscat
– piper proaspăt râșnit
– cam 800 de ml de apă.
Cantitatea de varză și carne trebuie să fie egală, așa că vom cântări și după aceea porționăm bucățile de carne în cuburi de marime medie. Tocăm ceapa mărunt.
Taiem varza fideluță și o lăsăm să se scurga printr-o sită.
Într-un vas de tuci topim untura și punem bucățile de carne.
Când acestea încep să sfârâie adăugăm ceapa tocată și usturoiul. Când și acestea s-au dinstuit asezonăm cu piper proaspăt măcinat, cimbru uscat și chimen pudră. Se poate folosi și semințe de chimen.
Adăugăm apoi paprika și amestecăm. Punem varza peste carne, amestecăm și după două- trei minute turnam 800 de ml de apă caldă. Acoperim cu un capac și dam focul la mic pentru 45 de minute. Dacă folosiți un vas bun din fontă nu mai trebuie amestecat.
După ce a trecut timpul verificăm lichidul. Dacă este necesar mai completăm. Lăsăm capacul întredeschis și mai lăsăm pe foc încă jumătate de ceas.
Gustăm după acest interval de timp și mai reglăm gustul. Se servește cu pâine proaspătă și smântână.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
(Daniel Babun)