Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: supă de gulii cu găluște de ficat de pasăre

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Preparatul pe care vi-l prezint nu l-am întâlnit în oferta culinară a localurilor unde se servește și mâncare. L-am descoperit între rețetele publicate în 1989 de Maria Cristea Șoimu. Este o mâncare veche pentru că are puține ingrediente. Cu siguranță mulți au uitat de ea și se mai prepară doar la sate.

Rețeta românească: supă de gulii cu găluște de ficat de pasăre

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 13:23 / actualizat: 26 martie 2023, 11:07

Pentru astăzi am pregătit supă de gulii cu găluște de ficat de pasăre.

Avem nevoie de 5- 6 ficăței de pasăre, 5 gulii, un ou crud, trei linguri de făină, trei legături de pătrunjel, o crenguță de cimbru, trei fire de usturoi verde, o lingură de unt, o țelină cât un pumn, doi morcovi potriviți, și tot pentru potrivire de gust avem treabă cu sare și piper.

La început curățăm guliile, le tăiem în patru și merg la fiert împreună cu morcovii și țelina tăiate în fâșii groasse într-o oală cu apă caldă. Se leagă în mănunchi pătrunjelul, cimbru și firele de usturoi verde, dacă aveți și se pune și el la fiert.

Când legumele s-au fiert scotem mănunchiul de verdeață și-l aruncăm.

Supa o strecurăm, legumele se pasează și se pune piureul obținut din nou la fiert în supă, la foc ușor.

Când supa dă în clocot se pun găluștele de ficat. Acestea se fac în felul următor:

  • ficățeii de pasăre se dau în clocot, se scurg și se trec prin mașina de tocat.
  • amestecăm pasta obținută cu un gălbenuș crud, puțină verdeață tocată și cele trei linguri de făină.
  • frecăm delicat amestecul cu jumătate din cantitatea de unt pentru a deveni cremos. Omogenizăm bine, sărăm și piperăm după gust.

Din amestec se fac găluște mici care se iau cu lingurița și se pun în supa caldă.

Acoperim oala cu un capac, reducem focul și se mai fierbe încă 20 de minute. În supă se adaugă restul de unt și o lingură de făină desfăcută în apă rece. Asta in cazul in care supa nu are suficientă consistență, nu se aseamănă cu un bulion.

Se servește caldă cu pâine prăjită.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 27 octombrie 2024, 10:52

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane
Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 26 octombrie 2024, 09:17

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată
Rețetă europeană: Spundră de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 21 octombrie 2024, 09:00

Rețetă europeană: Spundră de porc

Mâncărurile ucrainene sunt cunoscute pentru varietatea și calitățile lor gustative. Bucătăria ucraineană include sute de rețete: borș și...

Rețetă europeană: Spundră de porc
Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 20 octombrie 2024, 11:30

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez

Friptură de vită cu legume la cuptor este felul central al prânzului de duminică. Se ia un kg de carne de vită și ulei vegetal pentru prăjit....

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 18 octombrie 2024, 07:22

Rețetă: Paella Marinara

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Rețetă: Paella Marinara
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 17 octombrie 2024, 07:18

Rețetă: savarină

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Rețetă: savarină
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 16 octombrie 2024, 07:05

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 15 octombrie 2024, 07:02

Rețetă: pui și cârnați Gumbo

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă: pui și cârnați Gumbo