Rețeta românească: supă de gulii cu găluște de ficat de pasăre
Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Preparatul pe care vi-l prezint nu l-am întâlnit în oferta culinară a localurilor unde se servește și mâncare. L-am descoperit între rețetele publicate în 1989 de Maria Cristea Șoimu. Este o mâncare veche pentru că are puține ingrediente. Cu siguranță mulți au uitat de ea și se mai prepară doar la sate.
Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 13:23 / actualizat: 26 martie 2023, 11:07
Pentru astăzi am pregătit supă de gulii cu găluște de ficat de pasăre.
Avem nevoie de 5- 6 ficăței de pasăre, 5 gulii, un ou crud, trei linguri de făină, trei legături de pătrunjel, o crenguță de cimbru, trei fire de usturoi verde, o lingură de unt, o țelină cât un pumn, doi morcovi potriviți, și tot pentru potrivire de gust avem treabă cu sare și piper.
La început curățăm guliile, le tăiem în patru și merg la fiert împreună cu morcovii și țelina tăiate în fâșii groasse într-o oală cu apă caldă. Se leagă în mănunchi pătrunjelul, cimbru și firele de usturoi verde, dacă aveți și se pune și el la fiert.
Când legumele s-au fiert scotem mănunchiul de verdeață și-l aruncăm.
Supa o strecurăm, legumele se pasează și se pune piureul obținut din nou la fiert în supă, la foc ușor.
Când supa dă în clocot se pun găluștele de ficat. Acestea se fac în felul următor:
- ficățeii de pasăre se dau în clocot, se scurg și se trec prin mașina de tocat.
- amestecăm pasta obținută cu un gălbenuș crud, puțină verdeață tocată și cele trei linguri de făină.
- frecăm delicat amestecul cu jumătate din cantitatea de unt pentru a deveni cremos. Omogenizăm bine, sărăm și piperăm după gust.
Din amestec se fac găluște mici care se iau cu lingurița și se pun în supa caldă.
Acoperim oala cu un capac, reducem focul și se mai fierbe încă 20 de minute. În supă se adaugă restul de unt și o lingură de făină desfăcută în apă rece. Asta in cazul in care supa nu are suficientă consistență, nu se aseamănă cu un bulion.
Se servește caldă cu pâine prăjită.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
(Daniel Babun)