Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: supă de gulii cu găluște de ficat de pasăre

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Preparatul pe care vi-l prezint nu l-am întâlnit în oferta culinară a localurilor unde se servește și mâncare. L-am descoperit între rețetele publicate în 1989 de Maria Cristea Șoimu. Este o mâncare veche pentru că are puține ingrediente. Cu siguranță mulți au uitat de ea și se mai prepară doar la sate.

Rețeta românească: supă de gulii cu găluște de ficat de pasăre

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 13:23 / actualizat: 26 martie 2023, 11:07

Pentru astăzi am pregătit supă de gulii cu găluște de ficat de pasăre.

Avem nevoie de 5- 6 ficăței de pasăre, 5 gulii, un ou crud, trei linguri de făină, trei legături de pătrunjel, o crenguță de cimbru, trei fire de usturoi verde, o lingură de unt, o țelină cât un pumn, doi morcovi potriviți, și tot pentru potrivire de gust avem treabă cu sare și piper.

La început curățăm guliile, le tăiem în patru și merg la fiert împreună cu morcovii și țelina tăiate în fâșii groasse într-o oală cu apă caldă. Se leagă în mănunchi pătrunjelul, cimbru și firele de usturoi verde, dacă aveți și se pune și el la fiert.

Când legumele s-au fiert scotem mănunchiul de verdeață și-l aruncăm.

Supa o strecurăm, legumele se pasează și se pune piureul obținut din nou la fiert în supă, la foc ușor.

Când supa dă în clocot se pun găluștele de ficat. Acestea se fac în felul următor:

  • ficățeii de pasăre se dau în clocot, se scurg și se trec prin mașina de tocat.
  • amestecăm pasta obținută cu un gălbenuș crud, puțină verdeață tocată și cele trei linguri de făină.
  • frecăm delicat amestecul cu jumătate din cantitatea de unt pentru a deveni cremos. Omogenizăm bine, sărăm și piperăm după gust.

Din amestec se fac găluște mici care se iau cu lingurița și se pun în supa caldă.

Acoperim oala cu un capac, reducem focul și se mai fierbe încă 20 de minute. În supă se adaugă restul de unt și o lingură de făină desfăcută în apă rece. Asta in cazul in care supa nu are suficientă consistență, nu se aseamănă cu un bulion.

Se servește caldă cu pâine prăjită.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă