Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească: purcel la tavă

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Rețetă românească: purcel la tavă

Articol editat de Valentina Adam, 8 octombrie 2023, 11:06

Am avut un eveniment și nu eram decis ce să pun pe masă la felul principal. Mă gândeam la curcan, gâscă, pește și nu eram decis. Într-o măcelărie mi-a sărit în ochi un purcel. Decizia a fost luată pe moment. Voi prepara purcel la tavă, o rețetă din Cartea de bucate a Siviei Jurcovan.

Purcelul era fără organe, dar asta nu m-a deranjat. L-am plasat într-o tavă cu picioarele îndoite sub el. Se sprijină pe picioare ca să nu se ardă sau să stea în sos. Sub burtă se pun bucăți curate de scândură care să mențină corpul drept. În gură se introduce un măr întreg.

Purcelul se unge din abundență cu untură topită. În tavă se toarnă o ceașcă de apă și o lingură de sare. Cuptorul se încinge la 220 de grade Celsius și se introduce tava pentru o oră.

Din când în când se stropește cu sosul format. Când este necesar se completează cu apă caldă ca să nu se ardă grăsimea.

Focul se reduce apoi la 170- 180 de grade Celsius și purcelul mai rămâne încă trei ore ca să se pătrundă bine în interior. Din când în când se stropește cu sos. Se controlează cu o scobitoare. Când intră ușor nu se mai pune sos din tavă.

Purcelul se unge cu grăsime topită pentru ca șoricul să devină crocant. După ce se scoate tava, purcelul se stropește cu rom, coniac sau vin parfumat.

Carnea se porționează cu foarfeca, iar capul rămâne întreg. La terminarea porționării se reconstituie purcelul pe un platou de servire.

Se servește cald cu măsline, gogoșari și ouă tari tăiate în sferturi. Garnitura este cea care vă face plăcere.

Este de prisos să vă spun reacția mesenilor la vederea platoului cu purcelul aburind, cu o culoare aurie, șoric crocant, carne fragedă și care degaja arome demne de un răsfăț aristocratic. Când se mănâncă rece se prepară un sos de hrean sau murături.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco