Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească: purcel la tavă

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Rețetă românească: purcel la tavă

Articol editat de Valentina Adam, 8 octombrie 2023, 11:06

Am avut un eveniment și nu eram decis ce să pun pe masă la felul principal. Mă gândeam la curcan, gâscă, pește și nu eram decis. Într-o măcelărie mi-a sărit în ochi un purcel. Decizia a fost luată pe moment. Voi prepara purcel la tavă, o rețetă din Cartea de bucate a Siviei Jurcovan.

Purcelul era fără organe, dar asta nu m-a deranjat. L-am plasat într-o tavă cu picioarele îndoite sub el. Se sprijină pe picioare ca să nu se ardă sau să stea în sos. Sub burtă se pun bucăți curate de scândură care să mențină corpul drept. În gură se introduce un măr întreg.

Purcelul se unge din abundență cu untură topită. În tavă se toarnă o ceașcă de apă și o lingură de sare. Cuptorul se încinge la 220 de grade Celsius și se introduce tava pentru o oră.

Din când în când se stropește cu sosul format. Când este necesar se completează cu apă caldă ca să nu se ardă grăsimea.

Focul se reduce apoi la 170- 180 de grade Celsius și purcelul mai rămâne încă trei ore ca să se pătrundă bine în interior. Din când în când se stropește cu sos. Se controlează cu o scobitoare. Când intră ușor nu se mai pune sos din tavă.

Purcelul se unge cu grăsime topită pentru ca șoricul să devină crocant. După ce se scoate tava, purcelul se stropește cu rom, coniac sau vin parfumat.

Carnea se porționează cu foarfeca, iar capul rămâne întreg. La terminarea porționării se reconstituie purcelul pe un platou de servire.

Se servește cald cu măsline, gogoșari și ouă tari tăiate în sferturi. Garnitura este cea care vă face plăcere.

Este de prisos să vă spun reacția mesenilor la vederea platoului cu purcelul aburind, cu o culoare aurie, șoric crocant, carne fragedă și care degaja arome demne de un răsfăț aristocratic. Când se mănâncă rece se prepară un sos de hrean sau murături.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Rețetă europeană: Bragioli maltez
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 18 noiembrie 2024, 07:16

Rețetă europeană: Bragioli maltez

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița. Așa cum bine știți în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia...

Rețetă europeană: Bragioli maltez
Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 17 noiembrie 2024, 09:44

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de Duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Pui cu boia, ardei și iaurt
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 09:33

Pui cu boia, ardei și iaurt

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pui cu boia, ardei și iaurt
Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac