Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Plăcinte mocănești

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.
Pe lângă celebra populaţie a moţilor, Munţii Apuseni cuprind şi o altă categorie de oameni denumiţi popular „mocani”. Sunt întâlniţi sub această denumire în mai multe zone ale ţării, dar în Apuseni au format un grup distinct care s-a delimitat în timp din multe puncte de vedere faţă de „moţi”. „Centrele” de odinoară ale acestei mocănimi sunt satele Lupşa şi Sălciua, unde aurul se exploata direct din apa râului.
Dacă în alte zone ale ţării mocanii sunt cunoscuţi ca oieri, în Apuseni, proximitatea resurselor minerale şi relieful tipic a făcut ca aceştia să fie mai degrabă crescători de vite. Mocănimea văii Arieşului se extinde la nord pe cursurile râurilor afluente ale Arieşului, în special pe valea râului Poşaga (valea Poşăgii) cuprinzând zona din jurul comunei Mărişel, aflată pe teritoriul judeţului Cluj, loc tradiţional de întâlnire estivală a mocanilor. De asemenea, un alt grup de mocani cuprinde zona Ampoi-Întregalde, situată, ca şi mocănimea Văii Arieşului, tot pe teritoriul judeţului Alba.
Ocupaţia principală ca ramură de agricultură a mocanilor a fost creşterea vitelor şi oieritul. Pentru astăzi m-am gândit să vă propun plăcinte mocănești. Plăcintele mocănești sunt moștenite din moși strămoși.
Pentru aluat ne trebuie:
– 500 de gr. de făina (plus o cană pentru înfăinat)
– un ou
– 250 de mililitri de apă călduță
– 100 de gr de unt sau untură dacă vă place mai mult
– sare
Pentru umplutură pregătim:
– 200 de gr de brânză de burduf
– 200 de gr de brânză telemea veche
– jumătate de legătură de mărar
– două ouă
– jumătate de litru de ulei pentru prăjit
Se cerne făina apoi se amestecă împreună cu sarea, oul, apa călduță și se frământă cinci minute doar atât cât să se omogenizeze bine toate ingredientele. Aluatul seamănă la consistență cu cel de tăiței. Bila de aluat se împarte în opt bucăți egale. Fiecare bucată se întinde pe suprafața de lucru bine înfăinată și se formează un cerc de aluat de aproximativ 20 de cm. Untul se topește și cu el se ung foile.  Se lasă cam zece minute să se închege untul pe foi, apoi se rulează fiecare foaie sul într-un melcișor. Fiecare melcișor se întinde  într-o foaie puțin mai mică. Înfăinați bine suprafața de lucru pentru că este posibil să iasă untul și să se lipească.
Între timp se prepară umplutura amestecând cele două feluri de brânza cu oul și cu cu mărarul. Umplutura se împarte în patru părți. Amestecul se întinde pe patru dintre foi și celelalte patru se așează deasupra, rulând și răsucind marginile astfel încât să se sigileze umplutura. Aluatul se înțeapă cu furculița. Uleiul se pune la încălzit și când s-a înfierbântat se așează pe rând plăcintele. Când prind o culoare aurie se întorc. Atunci când s-au preparat le scoatem pe hârtie absorbantă pentru îndepărtarea excesului de ulei. Se repetă operațiunea cu fiecare în parte și se pot servi. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețeta românească: Plăcinte mocănești

Articol editat de Radio Resita, 25 iunie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine