Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta mediteraneeană: Caponata de vinete și ardei

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.

Rețeta mediteraneeană: Caponata de vinete și ardei

Articol editat de Valentina Adam, 27 aprilie 2023, 11:20

Istoria în sine despre cum a fost a descoperită și explicată lumii această dietă este fascinantă. Așa cum fascinat de ea a fost, în anii ’50, cercetătorul american Angel Keys.

Invitat în Italia la o conferință ONU dedicată alimentației, s-a întâmplat să asculte prezentarea unui profesor universitar de la Napoli. Conform datelor prezentate, incidența bolilor cardiovasculare în zona sa era sensibil mai redusă față de procentele înregistrate în Statele Unite. Constatarea respectivă l-a făcut pe Keys să revină nu peste mult timp la Napoli ca să studieze fenomenul. Pentru ca apoi, după contactul cu oamenii locului, să se stabilească în zonă. A mers apoi la Madrid, în Creta și alte locuri, unde observațiile inițiale i-au fost confirmate: alimentația “săracilor” de la Mediterana genera mult mai puține probleme cardiace decât cea din țările situate mai spre nord. Cercetările sale întinse pe mai mulți ani au luat iniţial forma unui studiu publicat sub titlul Seven Countries Studies: un studiu comparativ al dietei din Finlanda, Japonia, Grecia, Italia, Olanda, Statele Unite și Iugoslavia. A fost prima concluzie care a lansat la scară internațională dieta mediteraneană: procentul mult mai mic de mortalitate cauzat de cardiopatia ischemică a populației de la Mediterana, am citit în smartliving.ro.

Caponata de vinete și ardei este rețeta de astăzi așa cum se prepară în Sicilia și pe care am descoperit-o în Cuciaio.it.

Mâncarea aceasta este un amestec bogat de legume care au culori și arome tipic mediteraneene, cu o  notă dulce-acrișoară inconfundabilă. Caponata de astăzi se poate consuma foarte bine și rece, ca  aperitiv  sau  garnitură.

Rețeta pentru caponata de vinete și ardei este una dintre numeroasele versiuni ale acestui delicios fel de mâncare tipic siciliană. Compoziția caponatei variază în funcție de provinciile insulei în care este preparată. Și ca întotdeauna când vine vorba de tradiție, fiecare familie își păstrează rețeta preferată. Cu toate acestea, numitorul comun este nota dulce-acrișoară, la care nu se poate renunța și care conferă preparatului o aromă unică.

Sunt vinete prăjite, conform tradiției, înainte de a le adăuga în tigaia în care ardeii au fost înăbușiți câteva minute în sos. 

Pentru a găti Caponata de vinete și ardei avem treabă cu două vinete, un ardei roșu și unul galben, o ceapă, două- trei tije de Apio, 100 de grame de măsline verzi fără sâmburi, două linguri  de capere mici sărate. Mai avem nevoie de două linguri de stafide, o lingură de semințe de pin, 200 de grame de piure de roșii, 40 de grame de zahăr, puțin oțet, șase frunze de busuioc, ulei de măsline extra virgin, sare și piper proaspăt măcinat.

Pentru a găti Caponata de vinete și ardei, începeți să pregătiți legumele necesare. Spălați vinetele, tăiați-le cubulețe, puneți-le într-o strecurătoare și sărați-le ușor. Lăsați-le în pace o jumătate de ceas. Între timp spălăm ardeii, îndepărtăm semințele și nervurile și îi tăiem în bucăți mici. Punem și ardeii deoparte.

După jumătate de oră de odihnă, stoarcem bine vinetele, le usucăm și le prăjim în ulei foarte încins. Când sunt aurii, le scoatem cu o paletă cu sită și le lăsăm să se usuce pe hârtie absorbantă de bucătărie.

Luăm o cratiță suficient de mare, punem câteva linguri de ulei să se încingă și călim ceapa și tijele de Apio tăiate rondele subțiri.

Gătim câteva minute apoi adaugăm caperele, maslinele tăiate în jumătate, stafidele și semințele de pin. Amestecăm totul și după câteva minute turnăm oțetul, piureul de roșii și zahărul.

Amestecăm bine dar delicat, condimentăm cu sare și piper și punem și busuiocul.

Acum adaugăm ardeii pe care-i lăsăm cinci minute să se gătească. După aceea punem și vinetele pe care le-am prăjit și mai continuăm gătirea încă 15- 20 de minute. Oțetul ar trebui să se fi evaporat complet.

Lăsați caponata de vinete și ardei să se odihnească înainte de servire. Mâncarea este mult mai gustoasă dacă o pregătiți cu o zi înainte, pentru că aromele vor avea timp să se amestece perfect și succesul va fi asigurat. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă