Rețetă românească: Limbă cu smântână
Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Articol editat de Valentina Adam, 5 noiembrie 2023, 09:35
Recomandarea de astăzi este un preparat din limbă.
Limba de vită, vițel sau porc, proaspătă sau afumată, o spalăm bine și o frecăm cu o perie, după care o fierbem pentru a putea îndepărta pielița care o acoperă.
Pentru a fi mai gustoasă se fierbe în apă cu zarzavat: morcov, pătrunjel, țelină, ceapă. Fierberea poate dura și două ore și jumătate. Apa în care a fost fiartă se poate folosi pentru supă de găluște sau pentru ciorbe, dacă i se adaugă două- trei foi de dafin. Limba se pune la fiert în apă rece cu sare. Fierberea se face la foc mic. Limba este fiartă dacă furculița intră ușor în ea și pielița se desprinde în fâșii. Limba are carne fragedă.
Vă invit să gătiți Limbă cu smântână.
Ne trebuie:
– 300 de gr de limbă fiartă
– 30 de gr de făină
– 30 de gr de unt sau 50 de ml de ulei vegetal
– jumătate de litru din supa strecurată în care a fiert limba
– 150 de ml de smântână de gătit
– o lingură de zeamă de lămâie
– sare sau concentrat de supă de legume.
Într-o cratiță de un litru încingem untul sau untdelemnul cu făină, cam un minut, numai cât să se încorporeze. Nu trebuie să se rumenească. Stingem cu jumătate din cantitatea de supă fierbinte. Amestecăm să se desfacă toate cocoloașele, dacă s-au format. Apoi adăugăm restul de supă.
Sosul format trebuie să aibe consistența unei smântâni mai subțiri. Dacă necesită mai adăugăm puțină supă.
Când a dat câteva clocote se ia de pe foc și imediat, cât este fierbinte, o amestecăm împreună cu smântâna. Acum se potrivește gustul cu concentrat de supă sau cu sare și se pune, dacă se dorește, zeamă de lămâie. Ajunge în sos și limba fiartă și tăiată în felii subțiri.
Se servește cu o garnitură de orez sau piure de cartofi.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
Daniel Babun
(rețetă din Cartea de bucate scrisă de Silvia Jurcovan)