Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească – Dresală

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Rețetă românească – Dresală

Articol editat de Radio Resita, 28 mai 2023, 11:19

Țara Dornelor este așezată la est de cumpăna apelor, cam la mijlocul uriașei adâncituri ce separă grupa de nord a Carpaților Orientali de cea centrală. Adâncitura este urmarită de un drum transversal mult bătătorit ce leagă Podișul Someșan al Transilvaniei de cel al Sucevei și Fălticenilor din nordul Moldovei.
Aceste meleaguri te întâmpină cu aerul proaspăt al munților care străjuiesc depresiunea Dornelor: Suhard, Giumalău, Călimani și Bistriței și acompaniază cu simfonia unică a izvoarelor cristaline și a râurilor repezi ale Bistriței și Dornei.

Legendele locului amintesc de povestea Dorinei, frumoasa fiică de păstor, care a fost ucisă, din greșeală, de Dragoș Vodă, întemeietorul Moldovei, în timp ce se afla la vânătoare. Copleșit de remușcări, acesta a înmormântat-o pe Dorina pe valea râului unde și-a găsit sfârșitul, iar râul a primit numele frumoasei fete. Astfel, Dorina a însuflețit, prin destinul ei tragic, acest ținut.

În Țara Dornelor se pot cumpăra primele produse montane atestate și certificate din Bucovina, și asta pentru că în zonă încă se practică un mod tradițional de creștere a animalelor și, inclusiv, de procesare a materiei prime.

Șvaițerul, cașcavalul, cașcavalul afumat, brânza frământată și telemeaua sunt produsele care cuceresc cele mai exigente gusturi pentru că procesarea laptelui se face cu simț de răspundere pentru a obține cele mai bune produse a căror calitate face diferența.

Regiunea este locul perfect unde să vă ospătați în tihnă cu bunătăți bucovinene, cum sunt: hribii sau gălbiorii cu smântână, balmoșul gătit la buturugă, delicioșii tocinei cu smântână, dulcețurile aromate de fragi, zmeură sau afine, culese din pădure, sau păstrăvul afumat în cobză de brad.

Cu siguranţă vă întrebaţi ce este aceea dresală.

Ei bine, este o ciorbă, însă în Bucovina ciorbele se acresc cu borș sau lapte acrd, dar și cu jântuială- un zer gros stors din caș sau urdă. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu graiul locului termenul dresală este unul străin.

Păstrăvul de nuc cum se spune acolo, iar în Banat bureți de fag, sunt ciuperci care cresc pe copacii, începând din primăvară până în luna octombrie. Chiar dacă pare uşor de găsit, păstrăvul e scump la vedere, uneori bucovinenii străbătând kilometrii întregi pentru a găsi d-un borş. Ciupercile cresc una deasupra celeilalte, au pălăria reniformă (adică a unui rinichi) de culoare albă sau crem acoperită cu scuame maro închis care desenează semicercuri pe suprafaţa pălăriei. Poate ajunge la dimensiuni foarte mari, 50 cm în diametru, o singură ciupercă poate cântării şi la 600-700 g, dar exemplarele mici au doar câţiva centimetri.

Rețetă

Pentru patru porţii este nevoie de 700 de gr de bureţi, un ou, zarzavat în funcţie de cât de groasă se vrea a fi ciorba din care se folosește ardei, roşii, morcov, ceapă şi pătrunjel, toate tocate, 800 de gr de smântână, jântuială sau borş acru,  leuştean, hasmaţuchi și sare.

Bureţii păstrăvi se pun la fiert, se ia spuma, după care se adaugă zarzavatul. Când legumele sunt fierte se acreşte cu jântuială,  iese mai gustoasă faţă de cea preparată cu borş. În funcţie de gust, se mai lasă să dea un clocot-două şi se opreşte focul.

Smântâna se amestecă cu oul şi se toarnă în deresală. Deasupra se pune leuştean tocat şi hasmaţuchi. Se serveşte rece, vara fiind o adevărată plăcere culinară.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

(taradornelor.ro,lumeasatului.ro)

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă