Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Cricala

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețeta românească: Cricala

Articol editat de Radio Resita, 27 august 2023, 07:00

Cricala este un preparat pe bază de ceapă, cu ardei, roşii şi condimente, călite şi apoi fierte inăbuşit. Nu se știe care-i etimologia cuvântului. Este o rețetă de mâncare populară în Banat și Ardeal și mai este cunoscută sub numele de adimoacă. Oricum, este o mâncare foarte săţioasă şi cu un gust şi o aromă deosebite. Cricala seamănă cu tocana de ceapă care se gătește în alte zone, doar că este mult mai fină.

Se folosește:
– 800 de gr de carne de pui sau porc
– tot atâta ceapă
– două linguri de untură
– o lingură de pastă de gogoșari
– o linguriță de cremă de gulaș iute
– 4 sau 5 căței de usturoi
– o cană de vin alb
– câte o roșie și un ardei gras
– o linguriță cu vârf de boia
– pătrunjel tocat
– sare și piper proaspăt râșnit.

Carnea se tranșeză în bucăți potrivite care se rumenesc în untură. Nu se folosește ulei vegetal. După prăjire se scot bucățile de carne și se pun deoparte. Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se pune și ea la dinstuit în untura rămasă. Se adaugă și carnea prajita și usturoiul curățat și feliat fin. În cratiță ajunge și boiaua și se reglează gustul de sare și piper. Urmează și vinul și se amestecă ingredientele. Deasupra se așează feliile de roșii și ardei.

Vasul se acoperă și rămâne să se gătească la foc mic, aproximativ o oră. În acest interval de timp se scutură vasul de câteva ori. Nici într-un caz nu se amestecă cu ajutorul unei linguri de lemn.  La final se adaugă pasta de gogoșari și crema de gulaș. Mai rămâne la fiert încă un sfert de ceas, după care se stinge focul. Când trec cinci minute se presară frunzele de pătrunjel tocate semigrosier.

Cricala se servește cu piure de cartofi, sosul în care s-a gătit, brânză grasă de la stână și mămăligă. Cine vrea mai poate presăra în farfurie, peste sos, pătrunjel tocat fin.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Foto adygio.com

Etichete:
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton