Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă românească: Creier de vită cu smântână

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar. Creierul de vită este un preparat foarte apreciat în bucătăriile restaurantelor din Italia, Franța, Spania, America de Nord și de Sud, nordul Africii și în alte țări. La noi în ultimul timp, creierul și-a câștigat recunoașterea gurmanzilor fiind tot mai apreciat. Consumând creier de vită sprijinim sănătatea generala a creierului nostru, ne aduce bună dispozitie și accelerează viteza de procesare a creierului uman. Dacă mâncăm regulat creier de vită pompăm în organism progesteron, pregnenolon și testosteron, acesti hormoni asociați tinereții. Din creier de vită se pot face unele mâncăruri deosebit de gustoase și elegante, cum ar fi creier pane, creier gratinat, creier cu sos de unt, sufleu de creier. Eu vă propun pentru astăzi creier de vită cu smântână.

Rețetă românească: Creier de vită cu smântână

Articol editat de Valentina Adam, 2 mai 2023, 12:02

Pentru patru persoane avem nevoie de 800 de grame de creier, 250 de grame de smântână grasă, 100 de grame de unt, două cepe mari, două linguri rase de făină, 500- 600 de mililitri de bulion din oase de vită, un sfert de linguriță de boia, verdeață, sare și piper. Punem creierul într-un vas cu apă rece și îl spălăm. După aceea îl curățăm de pielițe. Aruncăm apa din vasul unde am spălat creierul, completăm cu un litru de apă rece și punem creierul la fiert pentru 20- 25 de minute. În apă presărăm sare și puțin oțet alb. După ce a fiert îl scurgem de apă și îl lăsăm să se răcească. Împărțim untul în jumătate și îl punem într-o cratiță la foc domol. După ce s-a topit așezăm ceapa tocată mărunt și o călim puțin având grijă să nu își schimbe culoarea. Presărăm boiaua și stingem cu supa groasă de oase. Până când începe să clocotească ne ocupăm de făină pe care o frecăm cu restul de unt având grijă să nu se formeze inesteticele cocoloașe. Turnăm făina cu untul în cratița care fierbe și amestecăm bine. Reglăm gustul cu sare și piper proaspăt râșnit.
Luăm o altă cratiță și punem în ea creierul răcit și tăiat cuburi. Cu ajutorul unei site strecurăm sosul peste creier, adăugăm smântâna, amestecăm delicat și mai lăsăm să fiarbă cam cinci minute. Stingem focul și după alte cinci minute punem frunze tocate de mărar, pătrunjel sau leuștean. Se servește cu garnitură de piure de cartofi. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano