Rețeta românească: Conopidă cu cartofi natur și carne de porc
Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar. Facem o scurtă incursiune în Maramureș, mai exact în Țara Lăpușului.
Articol editat de Radio Resita, 11 iunie 2023, 07:00 / actualizat: 11 iunie 2023, 10:29
În zona etnografică botezată Țara Lăpușului gastronomia tradițională cu influențe din bucătăria maghiară s-a păstrat de sute de ani datorită respectului pe care țăranii îl au pentru tradiție. În satele lăpușene, specialitatea casei a rămas „tocana”, adică mămăliga cu brânză de oi, clădită în straturi succesive și felii mici de slănină prăjită. Acest preparat mai poate fi servit ca mic dejun sau cu urdă, smântână sau caș de oaie feliat. Ciorbele, cunoscute sub numele de „zamă”, pregătite cu rântaș, smântână și carne de porc, afumătură sau cârnați fac deliciul meselor de zi cu zi.
Reteta
Pentru astăzi vă propun conopidă cu cartofi natur și carne de porc. Este un preparat simplu și consistent, perfect pentru prânz sau o cină.
Vom avea trebuință de:
– o conopidă
– zece cartofi de mărime medie
– jumătate de kg de carne de porc care să aibe și ceva grăsime pe ea
– o lingură de unt
– 100 de ml de smântână grasă
– boia
– doi căței de usturoi
– sare și piper după gust.
Punem să fiarbă un litru de lapte cu sare. Când clocotește adăugăm pentru maxim zece minute conopida la fiert. În acest timp curățăm cartofii și îi tăiem în sferturi.
Scoatem conopida și în locul ei punem cartofii la fiert până sunt gata. Într-o altă cratiță prăjim bine carnea tăiată în bucăți mai mici. La final asezonăm cu sare și piper. După ce cartofii s-au pătruns, scurgem apa, adaugăm untul, sarea, piperul şi amestecăm uşor.
Preparăm un sos din smântână, cei doi căței de usturoi curățați și zdrobiți și boiaua, dulce, iute sau afumată în funcție de preferințe. Amestecăm bucheţelele de conopidă cu cartofii și cu bucățile de carne prăjită. Deasupra turnăm sosul preparat.
Dacă avem plăcere radem și niște brânză grasă. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
(Daniel Babun)