Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Conopidă cu cartofi natur și carne de porc

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar. Facem o scurtă incursiune în Maramureș, mai exact în Țara Lăpușului.

Rețeta românească: Conopidă cu cartofi natur și carne de porc

Articol editat de Radio Resita, 11 iunie 2023, 07:00 / actualizat: 11 iunie 2023, 10:29

În zona etnografică botezată Țara Lăpușului gastronomia tradițională cu influențe din bucătăria maghiară s-a păstrat de sute de ani datorită respectului pe care țăranii îl au pentru tradiție. În satele lăpușene, specialitatea casei a rămas  „tocana”, adică mămăliga cu brânză de oi, clădită în straturi succesive și felii mici de slănină prăjită. Acest preparat mai poate fi servit ca mic dejun sau cu urdă, smântână sau caș de oaie feliat. Ciorbele, cunoscute sub numele de „zamă”, pregătite cu rântaș, smântână și carne de porc, afumătură sau cârnați fac deliciul meselor de zi cu zi.

Reteta

Pentru astăzi vă propun conopidă cu cartofi natur și carne de porc. Este un preparat simplu și consistent, perfect pentru prânz sau o cină.

Vom avea trebuință de:
– o conopidă
– zece cartofi de mărime medie
– jumătate de kg de carne de porc care să aibe și ceva grăsime pe ea
– o lingură de unt
– 100 de ml de smântână grasă
– boia
– doi căței de usturoi
– sare și piper după gust.

Punem să fiarbă un litru de lapte cu sare. Când clocotește adăugăm pentru maxim zece minute conopida la fiert. În acest timp curățăm cartofii și îi tăiem în sferturi.

Scoatem conopida și în locul ei punem cartofii la fiert până sunt gata. Într-o altă cratiță prăjim bine carnea tăiată în bucăți mai mici. La final asezonăm cu sare și piper. După ce cartofii s-au pătruns, scurgem apa, adaugăm untul, sarea, piperul şi amestecăm uşor.

Preparăm un sos din smântână, cei doi căței de usturoi curățați și zdrobiți și boiaua, dulce, iute sau afumată în funcție de preferințe. Amestecăm bucheţelele de conopidă cu cartofii și cu bucățile de carne prăjită. Deasupra turnăm sosul preparat.

Dacă avem plăcere radem și niște brânză grasă.  Poftă bună și să aveți parte numai de bine. 

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine