Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Ciorbă musceleană cu lapte bătut

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețeta românească: Ciorbă musceleană cu lapte bătut

Articol editat de Valentina Adam, 18 aprilie 2023, 12:34

Romania are o tradiție culinară veche de secole, care a asimilat și retete din spțtiile culturale învecinate. Deși deseori ne referim la bucătăria noastră ca la un ansamblu unitar de rețete și practici gastronomice, ea este de fapt o combinație de rețete regionale. Bucătăria românească nu este la fel de bogată în rețete ca cea italiană sau franceză, dar, cu siguranță, are un grad ridicat de diversitate. Astăzi m-am oprit la un teritoriu de graniță al Țării Românești, zona Muscelului.

Teritoriul Muscelului cu dealuri înalte și munți spectaculoși a determinat locuitorii săi să se îndrepte spre cele mai avantajoase ramuri ale agriculturii pentru ei: pomicultura și creșterea animalelor. Acest lucru a determinat și specificul culinar al zonei, dominat de produsele lactate, preparatele din carne, din fructe și produse ale pădurilor ce domină ținutul Muscel. Nu se poate discuta de specificul culinar al Muscelului fără a aduce în discuție celebra țuică de prună din zonă, aproape la fel de bună ca cea din Banatul Montan. Pentru astăzi vă invit la o Ciorbă musceleană cu lapte bătut. Avem nevoie de următoarele legume: 200 de gr. de cartofi, 200 de gr. de ceapă, 200 de gr. de mazăre, 100 de gr. de morcovi, 200 de gr. de roșii, 200 de gr. de fasole verde și o rădăcină potrivită de patrunjel. Aromatizăm ciorba cu mărar și pătrunjel frunze, sare și piper. Punem să avem la îndemână și un litru de lapte bătut.

Curățăm cartofii și îi tăiem cubulețe. Zarzavatul îl porționăm fideluță, iar ceapa solzișori. Fasolea verde o rupem în bucăți. Roșiile le dăm prin răzătoare sau le zdrobim bine cu furculița. Putem folosi și roșii în suc propriu care vor avea parte de același procedeu. Punem la fiert zarzavatul și ceapa într-un litru de apă rece cu sare. Când zarzavatul s-a fiert pe jumătate adăugăm boabele de mazăre și fasolea verde. În ultima fază a fierberii punem roșiile, cartofii, laptele batut și potrivim de sare și piper. Când cartofii sunt moi luăm oala de pe foc, lăsăm ciorba să se liniștească puțin și presărăm frunze tocate de pătrunjel. Bună-i ciorba caldă, dar merge de minune și rece pe zăpușeală. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babaun)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe