Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Ciorbă din Țara Oașului

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le prepar.

Rețeta românească: Ciorbă din Țara Oașului

Articol editat de Radio Resita, 9 iulie 2023, 07:00 / actualizat: 9 iulie 2023, 11:51

Mergem astăzi în Țara Oașului, o regiune geografică și etno-culturală românească alcătuită din Depresiunea Oașului și din muntii care o delimiteaza, Munții Oaș și Munții Gutâi. Vecinătatea cu Maramureșul istoric creează confuzie teritoriala, însă Țara Oașului se afla doar pe teritoriul județului Satu Mare. Ţara Oașului este una dintre cele mai originale și mai pitorești zone etno-folclorice din România.

Originalitatea acestei vetre milenare „a păstrat ca într-o insulă de arhaism etnic urmele unei vieți sociale rămasă până de curând în lumea începuturilor“ a spus etnologul Gheorghe Focșa.

Asupra originii numelui Țării Oaşului au existat divergențe între diferiți cercetători, istorici sau lingviști. Astfel, neamțul Weigand, autorul uneia dintre primele monografii ale județului Szatmar din 1899 a susținut ideea că numele ar veni de la un voievod local, pe nume Oaş – sau Basil Hoşan. Nicolae Iorga credea că „Havasalföld” – „Ținutul de munte” în ungurește, s-a transformat de mult în româneasca Țară a Oaşului. Ion Mușlea a considerat că numele românesc al ținutului derivă dintr-un cuvânt unguresc, „avas”, care înseamnă pădure cu arbori mari şi bătrâni.

Ţara Oaşului e un simbol, o chintesență, un semn sub care se ascunde sufletul românesc în forma lui cea mai curată, simplă, nealterată de adaosuri şi contaminări, am citit în scrierile lui Ștefan Haiduc.

Pentru astăzi vă servesc cu o Ciorbă din Țara Oașului, pentru care avem nevoie de:
– jumătate de kg de carne de porc
– două cepe mari
– un gogoşar
– doi ardei gras coloraţi
– o roşie
– un morcov
– ţelină potrivită
– o rădăcină de pătrunjel
– 200 de gr de fasole verde
– 200 de gr de varză dulce
– un dovlecel mic
– doi cartofi mari
– două linguri de orez
– o legătură combintă de leuştean și pătrunjel
– două căni de  borş
– smântână grasă
– boia de ardei
– sare și piper.
Să trecem la prepararea ciorbei. Curăţăm ceapa, o tăiem mărunt şi o călim cu două linguri de ulei în oala în care vom fierbe ciorba. Adaugăm carnea tăiată în bucăţi potrivite şi o prăjim amestecând din când în când. Curăţăm ardeii şi gogoşarul, pe care îi tăiem în bucăţele şi îi punem peste carne. După ce s-au înmuiat toate legumele punem şi roşia decojită şi tăiată cubuleţe.

Trecem la curățarea  rădăcinoaselor şi a dovlecelului, le tăiem mărunt şi le adaugăm peste carne. Fierbem patru litri de apă pe care îi turnăm în oala de ciorbă. Presărăm puţină boia şi lăsăm să fiarbă. Când carnea este aproape fiartă punem păstăile de fasole verde curăţate şi tăiate bucăţi mai mici, varza tăiată fideluţă, cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe şi orezul.

La final se acreşte cu borşul fiert separat, se reglează gustul cu sare şi piper, se dă oala deoparte şi se presară verdeaţa tocată. E foarte bună cu smântână și ardei iute.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco