Rețetă românească – Ciorbă de legume
Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar. Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase. Mai ales atunci când gătim rețete românești vechi, mâncăruri cu tradiție.
Articol editat de Radio Resita, 4 februarie 2024, 11:59
Pentru masa de prânz din această Duminică, la felul întâi preparați o ciorbă de legume fără carne. Pentru felul principal vă invit la o mâncare din carne de iepure.
Ne pregătim cu:
– ceapă roșie
– măsline
– frunze de dafin
– boabe de piper verde
– sare
– ulei.
Binențeles și un iepure eviscerat.
Ceapa o tăiem grosier. Luăm un vas de fontă care va ajunge apoi în cuptor. În acel vas călim ceapa în ulei de floarea soarelui. După ce se înmoaie, scoatem ceapa și o punem deoparte. Tranșăm iepurele și rumenim bucățile de carne în vasul în care am călit ceapa. Punem ceapa înapoi în vasul în care s-a gătit, de dată asta peste carnea de iepure. Adăugăm măslinele, foi de dafin, boabele de piper verde, sare și acoperim cu apă caldă. Punem pe vas un capac și îl introducem la cuptor pentru 3-4 ore. Când este gata turnăm conținutul pe un platou.
Ce dulce merge de minune și este agreat de toți mesenii. Vom face și clătite, pe care le pregătim din:
– un litru de lapte
– 5 ouă
– 300 de gr de făină tip 000 cernută
– două linguri de zahăr
– o linguriță de sare
– apă minerală
– 3 linguri de ulei de floarea soarelui sau de rapiță.
Într-un vas spargem 5 ouă. Adăugăm o linguriță de sare și două linguri de zahăr. Amestecăm bine până va rezulta o masă omogenă. Făina o adăugăm treptat și amestecăm continuu până obținem un aluat de o consistentă groasă și fără cocoloașe. După ce am adăugat toată făină, vom încorpora laptele pe care-l turnăm în fir subțire. Cât încorporăm laptele trebuie să amestecăm continuu. Turnăm uleiul și puțină apă minerală. Aluatul trebuie să fie mătăsos și fluid. Dacă doriți puteți să faceți clătitele imediat. Dacă vreți puțin mai groase lăsați la odihnă, în frigider, o jumătate de oră.
Pentru procesarea aluatului este nevoie de o tigaie bună sau una pentru clătite. Încingem tigaia și o ungem cu puțin ulei sau unt. Nu puneți grăsime prea multă ca să nu iasă clătitele unsuroase. Ridicăm tigaia de pe foc și cu ajutorul unui polonic turnăm aluatul. Tigaia se rotește în cerc în așa fel că aluatul să acopere uniform toată suprafață. Punem tigaia înapoi deasupra focului, care trebuie să fie potrivit. Când suprafață aluatului își pierde luciu, iar marginile clătitei devin aurii, e un semn că trebuie întoarsă pe partea cealaltă. Se poate arunca și întoarce în aer sau se pune pe partea cealaltă cu o paletă. După ce am epuizat aluatul trecem la umplerea clătitelor. Aici fiecare pune ce-i place, gem, ciocolată sau pur și simplu zahăr.
Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați pentru masa de duminică!
Daniel Babun