Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Cap de porc umplut

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Rețeta românească: Cap de porc umplut

Articol editat de Radio Resita, 4 iunie 2023, 07:00 / actualizat: 4 iunie 2023, 11:02

Ce spuneți de cap de porc umplut?

Avem nevoie de un cap întreg și mai ne sunt de trebuință următoarele:
– un kg de carne de porc
– câte 200 de gr de ficat de porc, slănină și limbă afumată sau șuncă presată
– două ouă
– puține mirodenii pentru cârnați
– două cepe
– patru căței de usturoi
– 30 de gr de unt
– un păhărel de coniac și un pahar de vin sec
– șapte foi de gelatină
– franzelă înmuiată și stoarsă
– sare și piper proaspăt măcinat după gust.
Capul se curăță bine și cu un cuțit bine ascuțit se scot toate oasele fără a se găuri pielea. Se spală bine capul și se șterge cu un șervet. Se toacă kilogramul de carne de porc, iar ficatul, ceapa fiartă, usturoiul și franzela înmuiată se trec prin mașina de măcinat carne.

Compoziția se amestecă împreună cu sare, piper, mirodeniile, coniacul, ouăle crude, slănina, ficatul și limba tăiată cubulețe. Cu această compoziție se umple capul. Se închide punând deasupra un capac de șorici, care se coase pe marginea capului.

Într-un șervet se leagă și se fierbe împreună cu oasele, sare și o ceapă timp de trei ore. Când s-a fiert, se scoate și când s-a răcit se așează pe un platou și se unge cu bulionul de carne în care a fost fiert și cu aspic. Se decorează cu ajutorul unui cornet cu unt frecat spumă. Ochii se pun din două jumătăți de măsline.

Din zeama în care a fiert capul se poate face un aspic limpezit cu albuș de ou, șapte foi de gelatină și un pahar de vin.

Se servește cu diferite salate sau murături. Dacă faceți rost de un cap de mistreț va fi mai de efect la masă, la petrecere. Capul de mistreț se așează pe platoul de servire cu colții lui.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine