Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta românească: Cap de porc umplut

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Rețeta românească: Cap de porc umplut

Articol editat de Radio Resita, 4 iunie 2023, 07:00 / actualizat: 4 iunie 2023, 11:02

Ce spuneți de cap de porc umplut?

Avem nevoie de un cap întreg și mai ne sunt de trebuință următoarele:
– un kg de carne de porc
– câte 200 de gr de ficat de porc, slănină și limbă afumată sau șuncă presată
– două ouă
– puține mirodenii pentru cârnați
– două cepe
– patru căței de usturoi
– 30 de gr de unt
– un păhărel de coniac și un pahar de vin sec
– șapte foi de gelatină
– franzelă înmuiată și stoarsă
– sare și piper proaspăt măcinat după gust.
Capul se curăță bine și cu un cuțit bine ascuțit se scot toate oasele fără a se găuri pielea. Se spală bine capul și se șterge cu un șervet. Se toacă kilogramul de carne de porc, iar ficatul, ceapa fiartă, usturoiul și franzela înmuiată se trec prin mașina de măcinat carne.

Compoziția se amestecă împreună cu sare, piper, mirodeniile, coniacul, ouăle crude, slănina, ficatul și limba tăiată cubulețe. Cu această compoziție se umple capul. Se închide punând deasupra un capac de șorici, care se coase pe marginea capului.

Într-un șervet se leagă și se fierbe împreună cu oasele, sare și o ceapă timp de trei ore. Când s-a fiert, se scoate și când s-a răcit se așează pe un platou și se unge cu bulionul de carne în care a fost fiert și cu aspic. Se decorează cu ajutorul unui cornet cu unt frecat spumă. Ochii se pun din două jumătăți de măsline.

Din zeama în care a fiert capul se poate face un aspic limpezit cu albuș de ou, șapte foi de gelatină și un pahar de vin.

Se servește cu diferite salate sau murături. Dacă faceți rost de un cap de mistreț va fi mai de efect la masă, la petrecere. Capul de mistreț se așează pe platoul de servire cu colții lui.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă